JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Edamer

Om osten er rund i kantane, er han seld i eit piggete system.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Edamer i Edam: Her kjem han opphavleg frå, juleosten vår, men no lagar vi han sjølve.

Edamer i Edam: Her kjem han opphavleg frå, juleosten vår, men no lagar vi han sjølve.

Foto: Wikimedia Commons

Edamer i Edam: Her kjem han opphavleg frå, juleosten vår, men no lagar vi han sjølve.

Edamer i Edam: Her kjem han opphavleg frå, juleosten vår, men no lagar vi han sjølve.

Foto: Wikimedia Commons

4222
20211217
4222
20211217

Edamer er ein fast kvitost. Ein temmeleg mild, men syrleg kvitost, med namn og opphav frå byen Edam i Nederland. Så kva har gjort nett denne osten til den store juleosten vår?

«Det er uvisst av hvilken årsak, men trolig på grunn av tidligere tiders røde voks», skriv Store norske leksikon, og slik ruslar vel edamer pent inn i rekka av juletradisjonar vi ikkje heilt skjønar kvifor vi har. Kvifor er det ein brun deig med mykje krydder i som skal kjevlast så tynn at han, dersom eigaren òg er innehavar av store mengder tolmod og stødige hender, kan brukast til å bygge husveggar og tak av, medan ei kvit deig som ikkje smakar nokon ting, skal kjevlast litt tjukkare og målast med konditorfargar som heller ikkje har smak? Fordi slik er det, nett no, og det gjer oss glade.

No vert ikkje edamer pakka i raud voks lenger, iallfall ikkje den edamerosten Tine lagar på meieriet sitt i Ørsta. Han vert pakka i raud plast, men er ikkje nokon dårlegare ost av den grunn. Med ein god del meir særpreg i smaken enn Norvegia, men likevel langt unna å skremme vekk nokon som helst osteluktfryktande grandonkel som kan tenkast å dukke opp på julefrukosten.

Og så så billeg, då, i det minste om du har ein Rema 1000 i nærleiken, for dei har kampanjetilbod på mengder med julevarer no. Ei av dei er edamer som ikkje lenger kostar 129 kroner, men berre 59,90. Sidan osten er 850 gram, vert det ein kilopris på 70,47 kroner.

Det er billeg, det. Nesten uforståeleg billeg, i det minste når ein veit at basisprisen Tine betaler for ein liter mjølk, er 4,47 kroner, og at det kjem ymse tillegg oppå der som gjerne gjer at mjølkeprisen endar nærare fem kroner per liter. Og når det går minst ti liter mjølk for å lage eitt kilo ost, er alt to tredjedelar av osteprisen unnagjord før ystinga i det heile er i gang.

Ymse billeg julemat

Sidan Edamer vert laga på delvis skumma mjølk, kan Tine tene fleire pengar på desse same mjølkeliterane – både fløyten som vert skumma av, og mysa som vert att etter ysting, gjev inntening. Likevel: Tine skal ha betalt for foredlinga dei gjer av osten, ystaren, emballasjeprodusenten og han som køyrer osten til butikken, skal ha betalt. Tine sel han vonleg ikkje vidare utan å tene nokre kroner. Med andre ord er det liten tvil om at Rema 1000 for tida sel Edamer med tap.

Ja, dei sel ymse julevarer med tap, trur eg, som Grans julebrus 1,5 liter til 6,60 per liter, eller Noras surkål med norsk kål til 27,11 kroner per kilo (målprisen på norsk kål er 7,47 kroner), eller Prima marsipan til 31,80 kroner per kilo.

Det er jo flott at maten er billeg, er det ikkje, for oss som slit med straumrekningar og koronapermitteringar og alt mogleg. Jau, om han verkeleg hadde vore det, då.

«Reitan-familien med massiv inntektsøkning i koronaåret», skriv Nationen, og syner til at Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan auka inntekta si med 56 prosent til 162 millionar kroner i 2020. Og resten av Reitan-familien, og familiane bakom Norgesgruppen og Bunnpris, «opplevde store formuesøkninger».

Det er ikkje fyrste gong. Daglegvarekjedeeigarane er på topp fem og ti kvart einaste år lista over dei rikaste i Noreg vert publisert.

Forby sal med tap

Det må dei ha lov til, så klart. Men eg lurer òg på korleis dei klarer å tene så mykje, samtidig som priskonkurransen er så kraftig, som dei seier, og dei sel viktige sesongvarer med tap i butikkane sine. Det tener dei jo ikkje pengar på?

Nei, dei tener nok pengar på heilt andre varer, varer vi kjøper utan at dei er med i kampanjekatalogane. Og kva varer som vert selde til kva forteneste, det får ikkje vi forbrukarar vite, for det er forretningsløyndommar. Korleis skal vi vere medvitne forbrukarar då, når vi ikkje kan vite om dei ekstra kronene vi brukar på å kjøpe til dømes norske tomatar, går til norske tomatprodusentar eller til Rema 1000 for å tene inn tapet dei har på marsipan?

Slik kan ein liten edamer skape mykje hovudbry. Det trur eg han gjerne skulle sloppe. Og ein enkel måte han kan sleppe det på, er om norske politikarar syner mot nok til å forby sal av mat med tap. Det ynskjer eg meg for 2022.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Edamer er ein fast kvitost. Ein temmeleg mild, men syrleg kvitost, med namn og opphav frå byen Edam i Nederland. Så kva har gjort nett denne osten til den store juleosten vår?

«Det er uvisst av hvilken årsak, men trolig på grunn av tidligere tiders røde voks», skriv Store norske leksikon, og slik ruslar vel edamer pent inn i rekka av juletradisjonar vi ikkje heilt skjønar kvifor vi har. Kvifor er det ein brun deig med mykje krydder i som skal kjevlast så tynn at han, dersom eigaren òg er innehavar av store mengder tolmod og stødige hender, kan brukast til å bygge husveggar og tak av, medan ei kvit deig som ikkje smakar nokon ting, skal kjevlast litt tjukkare og målast med konditorfargar som heller ikkje har smak? Fordi slik er det, nett no, og det gjer oss glade.

No vert ikkje edamer pakka i raud voks lenger, iallfall ikkje den edamerosten Tine lagar på meieriet sitt i Ørsta. Han vert pakka i raud plast, men er ikkje nokon dårlegare ost av den grunn. Med ein god del meir særpreg i smaken enn Norvegia, men likevel langt unna å skremme vekk nokon som helst osteluktfryktande grandonkel som kan tenkast å dukke opp på julefrukosten.

Og så så billeg, då, i det minste om du har ein Rema 1000 i nærleiken, for dei har kampanjetilbod på mengder med julevarer no. Ei av dei er edamer som ikkje lenger kostar 129 kroner, men berre 59,90. Sidan osten er 850 gram, vert det ein kilopris på 70,47 kroner.

Det er billeg, det. Nesten uforståeleg billeg, i det minste når ein veit at basisprisen Tine betaler for ein liter mjølk, er 4,47 kroner, og at det kjem ymse tillegg oppå der som gjerne gjer at mjølkeprisen endar nærare fem kroner per liter. Og når det går minst ti liter mjølk for å lage eitt kilo ost, er alt to tredjedelar av osteprisen unnagjord før ystinga i det heile er i gang.

Ymse billeg julemat

Sidan Edamer vert laga på delvis skumma mjølk, kan Tine tene fleire pengar på desse same mjølkeliterane – både fløyten som vert skumma av, og mysa som vert att etter ysting, gjev inntening. Likevel: Tine skal ha betalt for foredlinga dei gjer av osten, ystaren, emballasjeprodusenten og han som køyrer osten til butikken, skal ha betalt. Tine sel han vonleg ikkje vidare utan å tene nokre kroner. Med andre ord er det liten tvil om at Rema 1000 for tida sel Edamer med tap.

Ja, dei sel ymse julevarer med tap, trur eg, som Grans julebrus 1,5 liter til 6,60 per liter, eller Noras surkål med norsk kål til 27,11 kroner per kilo (målprisen på norsk kål er 7,47 kroner), eller Prima marsipan til 31,80 kroner per kilo.

Det er jo flott at maten er billeg, er det ikkje, for oss som slit med straumrekningar og koronapermitteringar og alt mogleg. Jau, om han verkeleg hadde vore det, då.

«Reitan-familien med massiv inntektsøkning i koronaåret», skriv Nationen, og syner til at Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan auka inntekta si med 56 prosent til 162 millionar kroner i 2020. Og resten av Reitan-familien, og familiane bakom Norgesgruppen og Bunnpris, «opplevde store formuesøkninger».

Det er ikkje fyrste gong. Daglegvarekjedeeigarane er på topp fem og ti kvart einaste år lista over dei rikaste i Noreg vert publisert.

Forby sal med tap

Det må dei ha lov til, så klart. Men eg lurer òg på korleis dei klarer å tene så mykje, samtidig som priskonkurransen er så kraftig, som dei seier, og dei sel viktige sesongvarer med tap i butikkane sine. Det tener dei jo ikkje pengar på?

Nei, dei tener nok pengar på heilt andre varer, varer vi kjøper utan at dei er med i kampanjekatalogane. Og kva varer som vert selde til kva forteneste, det får ikkje vi forbrukarar vite, for det er forretningsløyndommar. Korleis skal vi vere medvitne forbrukarar då, når vi ikkje kan vite om dei ekstra kronene vi brukar på å kjøpe til dømes norske tomatar, går til norske tomatprodusentar eller til Rema 1000 for å tene inn tapet dei har på marsipan?

Slik kan ein liten edamer skape mykje hovudbry. Det trur eg han gjerne skulle sloppe. Og ein enkel måte han kan sleppe det på, er om norske politikarar syner mot nok til å forby sal av mat med tap. Det ynskjer eg meg for 2022.

Siri Helle

To tredjedelar av osteprisen er unnagjord før ystinga i det heile er i gang. 

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis