JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Kjeks

No treng du ikkje lenger velje om du vil ha sjokoladekjeksen steikt eller rå.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Steikt eller rå? Det kan du bestemme sjølv.

Steikt eller rå? Det kan du bestemme sjølv.

Foto: Pxhere.com

Steikt eller rå? Det kan du bestemme sjølv.

Steikt eller rå? Det kan du bestemme sjølv.

Foto: Pxhere.com

3982
20220211
3982
20220211

Endeleg er det februar att. Tid for å trimme sarkasmemuskelen. For månaden som elles er mest kjend for å gå fort over, hjelpt av eit par dagar med stor fallhøgd, husar februar ein godt skjult løyndom: Februar er truleg månaden då det kjem aller flest nye varer i dei norske daglegvarebutikkane.

Meny har alt lansert matnyhenda sine for våren 2022. Ikkje overraskande byrjar dei med sjokolade og snacks, og endå mindre overraskande byrjar den lista med ein ny variant av Freia Melkesjokolade.

At mjølkesjokoladen frå Freia kjem med tilsetningar, er ikkje noko nytt: Den reine mjølkesjokoladen vart lansert attende i 1906, men Firkløver, altså mjølkesjokolade med hakka hasselnøtter, kom alt i 1926 og har eksistert sidan, og vi har hatt Fruktnøtt sidan 1963.

Det er likevel ikkje til å stikke under stol at utvalstakta har auka monaleg dei siste tjue åra. Wikipedia er så greie at dei gjev oss ei komplett liste over sjokoladeprodukta til Freia med lanseringsår. Sjølv om lista byrjar i 1895, utgjer produkt lanserte etter 2000 over 75 prosent.

No, i 2022, har vi fått ein Freia Melkesjokolade med popkorn, mais og havsalt. Frå før har vi ein med brownie, fudge og havsalt, i tillegg til dei med anten havsalt, Kvikk Lunsj, Daim, heile nøtter, frukt og nøtter, Walters mandlar, appelsin og havsalt, mandel og karamell, ostekake og jordbær, Japp eller Oreo.

Kjekssjokolade

Vi har altså mjølkesjokolade med kjeks. Om det skulle verte for mykje sjokolade til for lite kjeks, lagar Freia òg det motsette: Melkesjokolade kjeks, som altså er kjeks med mjølkesjokolade.

Takka vere Noregs største daglegvarekonsern Norgesgruppen skal vi no snarast òg få høve til å kjøpe kjeks med usteikt kjeks. EMV-serien Eldorado slår nemleg til med det nye produktet Safari-kjeks med cookie dough.

Ein Safari-kjeks er ein søt kveitemjølskjeks iblanda sjokoladebitar. Skaparen av Safari, Orkla, har alt vatna ut sitt eige konsept ved å fylle dei med vaniljekrem eller salt karamell, så nokon reinskap kring merkevara kan vi nok ikkje forvente i dette høvet, men Eldorado tar det heile eit langt steg vidare – og det steget går mest truleg ikkje i riktig retning.

«Som ekte vener»

Cookie dough er på alle måtar eit amerikansk konsept, og på ingen måte noka nyvinning. Det er lenge sidan vi byrja å bake kjeks av mjøl, sukker, smør, hevemiddel, egg og sjokolade – og det er nok om lag like lenge sidan vi fann ut at kjeksdeigen smaka minst like godt før han gjekk inn i steikeomnen, som etter at han kom ut att: Kjeksdeig er saftigare og mjukare og kjennest både søtare og feitare enn ferdig steikte kjeks.

Etter den oppdaginga tok det ikkje mange år før nokon fann på å produsere usteikte kjeks for sal. I USA er det heller ikkje så lurt å ete rå kjeksdeig: Rå egg kan nemleg fort finne på å innehalde salmonellabakteriar der borte. Det treng vi ikkje å uroe oss for i Noreg, men vi kan likevel verte dårlege i magen av å ete for mykje deig med bakepulver og natron som ikkje har fått lov å gjere den kjemiske magien sin i ein steikeomn. Skal ein ete kakedeig rå, er det med andre ord lurt å utelate desse ingrediensane.

Sidan har både amerikanarar og vi andre byrja å ha kjeksdeig i iskrem, ostekaker og andre dessertar. Men å putte kjeksdeig inn i ferdig steikte kjeks?

Truleg har ikkje Eldorado og/eller Norgesgruppen kome på ideen sjølve. Ein finn oppskrifter på kjeks med deig på nettet. Til dømes har kjeksbloggar Shelly Jaronsky putta frosen kjeksdeig i nylaga, steikevenleg kjeksdeig og fått «Cookie Dough Stuffed Chocolate Chip Cookies» som ho meiner er like gode «som ekte vener».

Ho om det. Eg trur eg stoggar fascinasjonen ved at vi no lever i ei tid der det er plass til både steikte og usteikte kjeks i ein og same kjeks.

Du kan få tolke det som du vil, trur eg. Det er nok rett og slett tryggast slik.

Siri Helle  

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Endeleg er det februar att. Tid for å trimme sarkasmemuskelen. For månaden som elles er mest kjend for å gå fort over, hjelpt av eit par dagar med stor fallhøgd, husar februar ein godt skjult løyndom: Februar er truleg månaden då det kjem aller flest nye varer i dei norske daglegvarebutikkane.

Meny har alt lansert matnyhenda sine for våren 2022. Ikkje overraskande byrjar dei med sjokolade og snacks, og endå mindre overraskande byrjar den lista med ein ny variant av Freia Melkesjokolade.

At mjølkesjokoladen frå Freia kjem med tilsetningar, er ikkje noko nytt: Den reine mjølkesjokoladen vart lansert attende i 1906, men Firkløver, altså mjølkesjokolade med hakka hasselnøtter, kom alt i 1926 og har eksistert sidan, og vi har hatt Fruktnøtt sidan 1963.

Det er likevel ikkje til å stikke under stol at utvalstakta har auka monaleg dei siste tjue åra. Wikipedia er så greie at dei gjev oss ei komplett liste over sjokoladeprodukta til Freia med lanseringsår. Sjølv om lista byrjar i 1895, utgjer produkt lanserte etter 2000 over 75 prosent.

No, i 2022, har vi fått ein Freia Melkesjokolade med popkorn, mais og havsalt. Frå før har vi ein med brownie, fudge og havsalt, i tillegg til dei med anten havsalt, Kvikk Lunsj, Daim, heile nøtter, frukt og nøtter, Walters mandlar, appelsin og havsalt, mandel og karamell, ostekake og jordbær, Japp eller Oreo.

Kjekssjokolade

Vi har altså mjølkesjokolade med kjeks. Om det skulle verte for mykje sjokolade til for lite kjeks, lagar Freia òg det motsette: Melkesjokolade kjeks, som altså er kjeks med mjølkesjokolade.

Takka vere Noregs største daglegvarekonsern Norgesgruppen skal vi no snarast òg få høve til å kjøpe kjeks med usteikt kjeks. EMV-serien Eldorado slår nemleg til med det nye produktet Safari-kjeks med cookie dough.

Ein Safari-kjeks er ein søt kveitemjølskjeks iblanda sjokoladebitar. Skaparen av Safari, Orkla, har alt vatna ut sitt eige konsept ved å fylle dei med vaniljekrem eller salt karamell, så nokon reinskap kring merkevara kan vi nok ikkje forvente i dette høvet, men Eldorado tar det heile eit langt steg vidare – og det steget går mest truleg ikkje i riktig retning.

«Som ekte vener»

Cookie dough er på alle måtar eit amerikansk konsept, og på ingen måte noka nyvinning. Det er lenge sidan vi byrja å bake kjeks av mjøl, sukker, smør, hevemiddel, egg og sjokolade – og det er nok om lag like lenge sidan vi fann ut at kjeksdeigen smaka minst like godt før han gjekk inn i steikeomnen, som etter at han kom ut att: Kjeksdeig er saftigare og mjukare og kjennest både søtare og feitare enn ferdig steikte kjeks.

Etter den oppdaginga tok det ikkje mange år før nokon fann på å produsere usteikte kjeks for sal. I USA er det heller ikkje så lurt å ete rå kjeksdeig: Rå egg kan nemleg fort finne på å innehalde salmonellabakteriar der borte. Det treng vi ikkje å uroe oss for i Noreg, men vi kan likevel verte dårlege i magen av å ete for mykje deig med bakepulver og natron som ikkje har fått lov å gjere den kjemiske magien sin i ein steikeomn. Skal ein ete kakedeig rå, er det med andre ord lurt å utelate desse ingrediensane.

Sidan har både amerikanarar og vi andre byrja å ha kjeksdeig i iskrem, ostekaker og andre dessertar. Men å putte kjeksdeig inn i ferdig steikte kjeks?

Truleg har ikkje Eldorado og/eller Norgesgruppen kome på ideen sjølve. Ein finn oppskrifter på kjeks med deig på nettet. Til dømes har kjeksbloggar Shelly Jaronsky putta frosen kjeksdeig i nylaga, steikevenleg kjeksdeig og fått «Cookie Dough Stuffed Chocolate Chip Cookies» som ho meiner er like gode «som ekte vener».

Ho om det. Eg trur eg stoggar fascinasjonen ved at vi no lever i ei tid der det er plass til både steikte og usteikte kjeks i ein og same kjeks.

Du kan få tolke det som du vil, trur eg. Det er nok rett og slett tryggast slik.

Siri Helle  

Kjeksdeig er saftigare og mjukare og kjennest både søtare og feitare enn ferdig steikte kjeks.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis