JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Mat som næring

Å oppdage nye aktørar i matbransjen er alltid spanande.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Hurtigruta MS «Nordnorge» i Raftsundet: Mange element må landast for å få til ei slik reise, kvar einaste dag, året rundt.

Hurtigruta MS «Nordnorge» i Raftsundet: Mange element må landast for å få til ei slik reise, kvar einaste dag, året rundt.

Foto: Simo Rasanen / Wikimedia Commons

Hurtigruta MS «Nordnorge» i Raftsundet: Mange element må landast for å få til ei slik reise, kvar einaste dag, året rundt.

Hurtigruta MS «Nordnorge» i Raftsundet: Mange element må landast for å få til ei slik reise, kvar einaste dag, året rundt.

Foto: Simo Rasanen / Wikimedia Commons

3911
20230818
3911
20230818

«Gress Gruppen inngått kontrakt med Norsk Kylling», står det på framsida av Dagligvarehandelen.no – ei nettavis eg nok brukar meir enn gjennomsnittleg tid på, fordi ho stadig held meg oppdatert på sider ved matbransjen som eg ikkje får gjennom til dømes Nationen og Facebook.

No har nettavisa gjort meg merksam på ein aktør eg aldri har høyrt om før: Gress Gruppen. Kva gjer dei? Har dei noko med beiting å gjere? Eg klikkar meg inn og ser at det har dei ikkje. Men verdt å få med seg, det er dei likevel.

Gress Gruppen er, ifylgje dei sjølve, ei medlemsbasert strategisk innkjøpssamanslutning for aktørar i storhushaldsbransjen. Blant medlemmane er Scandic Hotels, Radisson Hotel Group, Compass Group, Hurtigruten, Torghatten, O’Learys og Gate Gourmet. Om du et på eit hotell, ei ferje, eit cruiseskip, ein pub, ei kantine, ein flyplass eller eit fly denne hausten, er det med andre ord mykje truleg at maten din – eller i det minste avtalen om innkjøp av maten din – har vore innom Gress Gruppen AS.

Dette vert endå tydelegare når vi ser på tala: Medlemmane i Gress Gruppen omset årleg for 22 milliardar kroner – og av det er det årlege innkjøpsvolumet formidla gjennom Gress Gruppen 3 milliardar.

Dei store får mest

Ein av desse leverandørane er altså Norsk Kylling, som no får levere kylling til ein stor bit av den norske horeca-marknaden (hotell, restaurant og catering). Brorparten av leveringane kjem nok likevel gjennom ein aktør vi kjenner godt frå før: Ei pressemelding frå 7. juli 2021 syner at Gress Gruppen då flytta «innkjøpskontrakt for 3–4 milliarder fra Norgesgruppen til Reitan Handel».

Der eg ein augneblink hadde eit bitte lite håp om at Gress Gruppen kunne tilby mykje tiltrengt mangfald til ein del av den norske matmarknaden som vanlegvis ikkje får så mykje merksemd, syner det seg altså igjen at det er dei største som bit største delen av kaka også her. Vi gjev oss likevel ikkje – for her er meir å oppdage.

I lista over medlemsverksemder lenger opp i teksten nemner eg Compass Group. Har du høyrt om dei? Ikkje eg heller. Det burde eg truleg – for dei har over 2000 tilsette og omsette for over 1,5 milliardar i 2022. Ikkje alt er mat – Compass Group driv òg med mellom anna bemanningshotell og vaktmeistertenester, men mykje er kantinedrift, cateringtenester og, ikkje minst, levering av mat til offshorebransjen. Kva alle dei tilsette på oljeplattformene et dei to vekene dei er på jobb, er med andre ord i stor grad bestemt av kva leverandørar Gress Gruppen AS vel å samarbeide med.

Produkta vi ikkje ser

Ja, og så er jo ikkje Gress Gruppen berre ein forhandlingsorganisasjon: Sjølvsagt har dei utvikla sin eigen e-handelsportal for å formidle og organisere all denne kjøpinga og seljinga. Saman med Millum AS, som forresten er det største innkjøpssystemet for hotell og restaurantar i Skandinavia, etablerte dei i 2001 Horecamarket AS til dette formålet.

Millum AS har i sin tur også produkt som Matinfo – ei teneste dei meiner alle innan storhushald «bør bruke til alt rundt matmerking»: Her kan produsentar legge inn innhaldslister, og brukarar kan slik få tilgang til til dømes allergiinformasjon. Dersom brukarane treng å dokumentere ei ansvarleg verdikjede – og det treng jo stadig fleire – kan dei bruke Millums produkt Factlines, som er spesialisert på nettopp det: å forenkle det å vere ansvarleg i leverandørkjeder.

Det er ikkje lite, dette her – likevel er det truleg berre ein brøkdel av alle tenesteleverandørar der ute som på ein eller annan måte er knytt til at eg og du skal kunne ete oss mette på ein trygg måte.

Og berre for å seie det med reine ord: I denne spalta dømmer eg ingen. Men eg meiner det er nyttig å vite at matnæringa i Noreg er monaleg mykje større enn Orkla, Nortura, Norgesgruppen og Rema. Så kan lesaren gjere seg opp si eiga meining, om vedkomande vil.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

«Gress Gruppen inngått kontrakt med Norsk Kylling», står det på framsida av Dagligvarehandelen.no – ei nettavis eg nok brukar meir enn gjennomsnittleg tid på, fordi ho stadig held meg oppdatert på sider ved matbransjen som eg ikkje får gjennom til dømes Nationen og Facebook.

No har nettavisa gjort meg merksam på ein aktør eg aldri har høyrt om før: Gress Gruppen. Kva gjer dei? Har dei noko med beiting å gjere? Eg klikkar meg inn og ser at det har dei ikkje. Men verdt å få med seg, det er dei likevel.

Gress Gruppen er, ifylgje dei sjølve, ei medlemsbasert strategisk innkjøpssamanslutning for aktørar i storhushaldsbransjen. Blant medlemmane er Scandic Hotels, Radisson Hotel Group, Compass Group, Hurtigruten, Torghatten, O’Learys og Gate Gourmet. Om du et på eit hotell, ei ferje, eit cruiseskip, ein pub, ei kantine, ein flyplass eller eit fly denne hausten, er det med andre ord mykje truleg at maten din – eller i det minste avtalen om innkjøp av maten din – har vore innom Gress Gruppen AS.

Dette vert endå tydelegare når vi ser på tala: Medlemmane i Gress Gruppen omset årleg for 22 milliardar kroner – og av det er det årlege innkjøpsvolumet formidla gjennom Gress Gruppen 3 milliardar.

Dei store får mest

Ein av desse leverandørane er altså Norsk Kylling, som no får levere kylling til ein stor bit av den norske horeca-marknaden (hotell, restaurant og catering). Brorparten av leveringane kjem nok likevel gjennom ein aktør vi kjenner godt frå før: Ei pressemelding frå 7. juli 2021 syner at Gress Gruppen då flytta «innkjøpskontrakt for 3–4 milliarder fra Norgesgruppen til Reitan Handel».

Der eg ein augneblink hadde eit bitte lite håp om at Gress Gruppen kunne tilby mykje tiltrengt mangfald til ein del av den norske matmarknaden som vanlegvis ikkje får så mykje merksemd, syner det seg altså igjen at det er dei største som bit største delen av kaka også her. Vi gjev oss likevel ikkje – for her er meir å oppdage.

I lista over medlemsverksemder lenger opp i teksten nemner eg Compass Group. Har du høyrt om dei? Ikkje eg heller. Det burde eg truleg – for dei har over 2000 tilsette og omsette for over 1,5 milliardar i 2022. Ikkje alt er mat – Compass Group driv òg med mellom anna bemanningshotell og vaktmeistertenester, men mykje er kantinedrift, cateringtenester og, ikkje minst, levering av mat til offshorebransjen. Kva alle dei tilsette på oljeplattformene et dei to vekene dei er på jobb, er med andre ord i stor grad bestemt av kva leverandørar Gress Gruppen AS vel å samarbeide med.

Produkta vi ikkje ser

Ja, og så er jo ikkje Gress Gruppen berre ein forhandlingsorganisasjon: Sjølvsagt har dei utvikla sin eigen e-handelsportal for å formidle og organisere all denne kjøpinga og seljinga. Saman med Millum AS, som forresten er det største innkjøpssystemet for hotell og restaurantar i Skandinavia, etablerte dei i 2001 Horecamarket AS til dette formålet.

Millum AS har i sin tur også produkt som Matinfo – ei teneste dei meiner alle innan storhushald «bør bruke til alt rundt matmerking»: Her kan produsentar legge inn innhaldslister, og brukarar kan slik få tilgang til til dømes allergiinformasjon. Dersom brukarane treng å dokumentere ei ansvarleg verdikjede – og det treng jo stadig fleire – kan dei bruke Millums produkt Factlines, som er spesialisert på nettopp det: å forenkle det å vere ansvarleg i leverandørkjeder.

Det er ikkje lite, dette her – likevel er det truleg berre ein brøkdel av alle tenesteleverandørar der ute som på ein eller annan måte er knytt til at eg og du skal kunne ete oss mette på ein trygg måte.

Og berre for å seie det med reine ord: I denne spalta dømmer eg ingen. Men eg meiner det er nyttig å vite at matnæringa i Noreg er monaleg mykje større enn Orkla, Nortura, Norgesgruppen og Rema. Så kan lesaren gjere seg opp si eiga meining, om vedkomande vil.

Siri Helle

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis