JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Heimelaga vatn

Vatn med kolsyre er ein liten drope sadomasokisme på kjøkkenbenken.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Vatn pluss bobler, men utan smakstilsetting.

Vatn pluss bobler, men utan smakstilsetting.

Vatn pluss bobler, men utan smakstilsetting.

Vatn pluss bobler, men utan smakstilsetting.

4055
20190503
4055
20190503

Hestar vil ikkje ha det. Aper vil ikkje ha det. Ja, sjølv mus får ein ikkje til å drikke vatn med kolsyre, truleg fordi dei forbind karbondioksid med rotning. Vi menneske, derimot, ser ikkje berre forbi denne faren; vi er så glade i vatn tilsett karbondioksid at vi investerer i dyre dommar i maskiner som gjer det som eigentleg er temmeleg gratis (vatn i springen), temmeleg dyrt (ei Sodastream-maskin kostar mellom 700 og 1400 kroner).

Det er likevel lite evolusjonært gale i suget vårt etter bobler. Tvert om syner det at vi menneske har evne til å nyansere: CO2 i vatn har ingenting med noko som rotnar å gjere. Men litt småskummelt kan det likevel vere.

Utan den sure svie

For kva er det eigentleg som gjer at vi er så glade i drikke som boblar? Forsking syner at det truleg har lite med boblene i seg sjølv å gjere. Forsøkspersonar set nemleg like mykje pris på kolsyrevatnet når dei drikk det i eit trykksett rom der dei ikkje kan kjenne at boblene sprekk i munnen.

Kanskje kan det vere at kolsyra gjer at vatnet kjennest kaldare utan å ha dei uønskte kvalitetane ved å faktisk vere det, men her er ikkje forskarane heilt sikre.

Det dei derimot er sikre på, er ein effekt av å sette karbondioksid til vatn: Det utviklar karbonsyre. Karbonsyre reagerer med dei av smakscellene i munnen som smakar surt. Men ho stoppar ikkje der: Karbonsyra tek seg rett og slett den fridomen å trykke aldri så lite på smertesensorane vi har bakarst i munnen og i nasen.

Å drikke kolsyrevatn gjer bitte litt vondt – på same måte som det å ete sterk mat gjer bitte litt vondt. Faktisk kan det vere ein samanheng her: Folk som føretrekker vatn med kolsyre, kan godt finne på å vere dei same som sjølvsikkert ber om den sterkaste varianten på indisk restaurant. Kanskje er det til og med dei same som pressar seg litt ekstra hardt i skisporet, med vektstanga eller på soverommet, dei som ikkje går av vegen for bitte lite grann kvardagssmerte. På den andre sida skal vi kanskje ikkje trekke samanlikninga altfor langt.

Dum smak

Det kan vere tryggast å vende attende til kjøkkenbenken. Her er jo faren for at det står altfor mange dingsar og duppedittar, alt stor. Skal vi verkeleg ha ein til, ein som berre kan éin einaste ting: å sette kolsyre til vatn?

Vel, om alternativet er å kjøpe kolsyrevatn på flaske som er køyrt minste halve landet rundt, er kanskje ikkje plassutnyttinga altfor dum. Det som derimot er ganske dumt, er smakstilsetjingane produsentane skal ha deg til å kjøpe. Til ein Sodastream, som er ei leiande merkevare i bransjen, får du kjøpt ei heil rekke ulike sirupar. Med og utan sukker, med og utan koffein og så å seie heilt utan ingrediensen dei hevdar å smake.

Her er ein «fruits»-serie. Jordbær-varianten inneheld rett nok konsentrat frå eplejuice og hylleblom, men ingen jordbær. Å seie at fruktose, som er brukt som søting, er eit «naturlig søtstoff» er vel ikkje per definisjon feil, men då er sukker òg eit naturleg søtstoff. Fruktose er, for alle dei av oss som ikkje har diabetes, minst like usunt som sukker. (Halvparten av sukker er rett og slett fruktose.)

Sportsdrikken deira, Sport Sirup, er søta med den andre halvdelen av sukker: glukose. Men produsenten nyttar det alternative namnet dekstrose på innhaldslista. Det er heller ikkje feil, men gjev det eit riktig bilete?

Og treng vi alle desse kunstige smakane heime på vårt eige kjøkken? For kva er det eit kjøkken er fullt av, om ikkje ekte ingrediensar med ekte smak? Kva er vel betre enn å presse sitronen som er på veg å verte for gamal, i boblevatnet? Akkurat det same kan vi gjere med appelsinen i fruktskåla, den siste biten av ingefærrota, ja, sjølv kaffiskvetten kan gå i vatnet – kanskje saman med ei lita teskei sukker vi i det minste har full kontroll på er akkurat det vi får i oss.

Kjøper eg kolsyremaskin frå Sodastream? Ja takk, eg kan finne på å sette henne på ønskelista. Men smakssirupane får vere att i butikken.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Hestar vil ikkje ha det. Aper vil ikkje ha det. Ja, sjølv mus får ein ikkje til å drikke vatn med kolsyre, truleg fordi dei forbind karbondioksid med rotning. Vi menneske, derimot, ser ikkje berre forbi denne faren; vi er så glade i vatn tilsett karbondioksid at vi investerer i dyre dommar i maskiner som gjer det som eigentleg er temmeleg gratis (vatn i springen), temmeleg dyrt (ei Sodastream-maskin kostar mellom 700 og 1400 kroner).

Det er likevel lite evolusjonært gale i suget vårt etter bobler. Tvert om syner det at vi menneske har evne til å nyansere: CO2 i vatn har ingenting med noko som rotnar å gjere. Men litt småskummelt kan det likevel vere.

Utan den sure svie

For kva er det eigentleg som gjer at vi er så glade i drikke som boblar? Forsking syner at det truleg har lite med boblene i seg sjølv å gjere. Forsøkspersonar set nemleg like mykje pris på kolsyrevatnet når dei drikk det i eit trykksett rom der dei ikkje kan kjenne at boblene sprekk i munnen.

Kanskje kan det vere at kolsyra gjer at vatnet kjennest kaldare utan å ha dei uønskte kvalitetane ved å faktisk vere det, men her er ikkje forskarane heilt sikre.

Det dei derimot er sikre på, er ein effekt av å sette karbondioksid til vatn: Det utviklar karbonsyre. Karbonsyre reagerer med dei av smakscellene i munnen som smakar surt. Men ho stoppar ikkje der: Karbonsyra tek seg rett og slett den fridomen å trykke aldri så lite på smertesensorane vi har bakarst i munnen og i nasen.

Å drikke kolsyrevatn gjer bitte litt vondt – på same måte som det å ete sterk mat gjer bitte litt vondt. Faktisk kan det vere ein samanheng her: Folk som føretrekker vatn med kolsyre, kan godt finne på å vere dei same som sjølvsikkert ber om den sterkaste varianten på indisk restaurant. Kanskje er det til og med dei same som pressar seg litt ekstra hardt i skisporet, med vektstanga eller på soverommet, dei som ikkje går av vegen for bitte lite grann kvardagssmerte. På den andre sida skal vi kanskje ikkje trekke samanlikninga altfor langt.

Dum smak

Det kan vere tryggast å vende attende til kjøkkenbenken. Her er jo faren for at det står altfor mange dingsar og duppedittar, alt stor. Skal vi verkeleg ha ein til, ein som berre kan éin einaste ting: å sette kolsyre til vatn?

Vel, om alternativet er å kjøpe kolsyrevatn på flaske som er køyrt minste halve landet rundt, er kanskje ikkje plassutnyttinga altfor dum. Det som derimot er ganske dumt, er smakstilsetjingane produsentane skal ha deg til å kjøpe. Til ein Sodastream, som er ei leiande merkevare i bransjen, får du kjøpt ei heil rekke ulike sirupar. Med og utan sukker, med og utan koffein og så å seie heilt utan ingrediensen dei hevdar å smake.

Her er ein «fruits»-serie. Jordbær-varianten inneheld rett nok konsentrat frå eplejuice og hylleblom, men ingen jordbær. Å seie at fruktose, som er brukt som søting, er eit «naturlig søtstoff» er vel ikkje per definisjon feil, men då er sukker òg eit naturleg søtstoff. Fruktose er, for alle dei av oss som ikkje har diabetes, minst like usunt som sukker. (Halvparten av sukker er rett og slett fruktose.)

Sportsdrikken deira, Sport Sirup, er søta med den andre halvdelen av sukker: glukose. Men produsenten nyttar det alternative namnet dekstrose på innhaldslista. Det er heller ikkje feil, men gjev det eit riktig bilete?

Og treng vi alle desse kunstige smakane heime på vårt eige kjøkken? For kva er det eit kjøkken er fullt av, om ikkje ekte ingrediensar med ekte smak? Kva er vel betre enn å presse sitronen som er på veg å verte for gamal, i boblevatnet? Akkurat det same kan vi gjere med appelsinen i fruktskåla, den siste biten av ingefærrota, ja, sjølv kaffiskvetten kan gå i vatnet – kanskje saman med ei lita teskei sukker vi i det minste har full kontroll på er akkurat det vi får i oss.

Kjøper eg kolsyremaskin frå Sodastream? Ja takk, eg kan finne på å sette henne på ønskelista. Men smakssirupane får vere att i butikken.

Siri Helle

Å drikke kolsyrevatn

gjer bitte litt vondt.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Magnus Lysberg (t.v.) og Harald Stolt Nielsen har arbeidd som krimjournalistar i Aftenposten i fleire år.

Foto: Astrid Waller

BokMeldingar

Ei vill mafiahistorie frå Noreg

Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg har skrive ei veldokumentert norsk-marokkansk mafiahistorie.

EinarHaakaas
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis