JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Hjort

Hjortekjøt kan ikkje forvekslast med noko anna.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Heldigvis for ho er denne kolla skoten med kamera denne gongen.

Heldigvis for ho er denne kolla skoten med kamera denne gongen.

Foto: Charles J. Sharp / Wikimedia Commons

Heldigvis for ho er denne kolla skoten med kamera denne gongen.

Heldigvis for ho er denne kolla skoten med kamera denne gongen.

Foto: Charles J. Sharp / Wikimedia Commons

4362
20181019
4362
20181019

Denne spalta skal handle om maten vår. Din og min mat. Berre ikkje i dag. For dette kjøtet er nesten berre mitt, og nett slik det hende denne gongen, kjem aldri til å hende att.

Det nokre tusen mål store terrenget er haustkledd. Frå ei våt, skoddedekt natt vaknar det til i oransje og brunt, det som eigentleg er vakkert, er òg litt i vegen: I slike fargar skjuler hjorten seg godt. Legg på lågt skydekke og nesten vindstille, så har hjortejegeren fått ei utfordring.

I nordenden av fjelltoppen snør det store, våte flak. Frå sørenden fyk ein liten regnbogeflik fort over havoverflata, men ikkje ein einaste hjort er å sjå. Ikkje så mykje som eit øyre, berre spor og drit, ferske, brune perler. Perlene er på den eine sida eit håp, dyra er her, ein eller annan stad. På den andre sida peikar dei nase til oss der dei ligg: Eg var her, ja, men no er eg ein heilt annan stad, for eg har full kontroll på dykk. Trur du de kan finne meg? Eg som kjenner dette terrenget så mykje betre og har så mykje skarpare sanseapparat enn de?

Inn i skogane

Nei, det er ikkje ein dag for fjelltoppane, det er dagen for å kome seg inn i skogane, og her er mange av dei. Kven skulle tru at skogane var så mangfaldige? Her, berre eit augnekast frå storhavet, kan dei vere bjørkeskogar, dei kan vere høge, rette furuer fulle av tømmer, eller knortete kystfuruer som veit å vende ryggen til vinden, her er blandaskog med osp og jammen ei og anna eik innimellom.

På flatene er det god plass mellom trestammane, greitt å gå, men inne i liene tettare, ikkje godt å vite kva som er over neste knaus, plutseleg ei steinur, eit lite dalsøkk, ein haug, lia er mange gonger større enn ho ser ut frå utsida. Vi må inn i dette, kan ikkje velje den enkle naturen no, det er vorte midt på dagen, og hjorten ligg, djupt inni her kviler han seg i slikt vêr, og det er bra, for her er grovt og vakkert.

Vi smyg. Mjuke trinn mot ujamt underlag. Kven treng innestengde studiotimar i zenmeditasjon når ein kan gå her og vere eitt hundre prosent medviten om kvart einaste steg – der er ein kvist som kan knekke, ei grein som kan slå attende, eg bremsar ho med handa – og samstundes ha 360 graders hjortesyn.

Han med rifla går framom, eg som enno er utan (det skal kome), går bak, eg stoppar når han stoppar, går når han går, det flyt heilt til han rykker til, eg slepper meg ned i lyngen, rifla kjem opp til andletet hans, så stille no, så smell det, han rører seg ikkje, eg rører meg ikkje, vi fann eit dyr, har skote ei kolle på 49 kilo slaktevekt.

Mat over skuldrene

Og det er no arbeidet byrjar. Vegen er langt unna. Vi kan dra dyret, fyrst oppover skogen, langs den klissvåte, sugande myra, over ei nærast flaumstor elv. Eller vi kan flå, partere, bere delane den same vegen. Det vert det siste. Av med skinn, føter, hovud, midt i lyngen gjer vi det, om å gjere å halde skrotten på skinnet, halde han rein.

Med ein bog dinglande frå kvar skulder og eit hovud i hendene går fyrste turen. Han tar låra. Tur nummer to ber vi saman – stikk ein liten bjørkestamme gjennom ribbekassen og ber han mellom oss til vegen. Herfrå har vi motorhjelp, ATV ned til sjøen, båt til kaia på bysida, bil heim. Heim med kjøtet vi skal ete i vinter. Som vi ikkje har kjøpt, men fangsta.

For eg kunne spart meg dei 19.575 skritta og 162 etasjane Iphone meiner eg har gått, og kjøpt akkurat det same kjøtet på butikken. Truleg ville det vore billegare. Hadde det smakt annleis? Nei, eg kan ikkje love at eg ville prikka det i ein blindtest.

Forhåpentleg vert minst 42.000 hjort skotne i perioden jakta varer – frå 1. september og fram til jul. Om snittvekt på kalv, bukk, kolle og fjordyr er 40 kilo, vert det kring 1700 tonn kjøt og bein. Det svarar til kjøtforbruket til drygt 23.000 nordmenn. Kjøtet er magert, mørkt og heilt spesielt – hjortekjøt kan verkeleg ikkje forvekslast med noko anna. Særleg ikkje om opplevinga sit i det.

Men likevel, sjølvsagt er dette kjøtet noko heilt anna. Ikkje berre som ei romantisk førestilling eller ei kjensle, men som røyndom, mitt liv, mine opplevingar, erfaringar, lærdom – om fjellet, skogen, nærmiljøet og omgjevnadene mine, om dyr, oppførsel, tankesett og anatomi, om meg sjølv og korleis eg rører meg i naturen og reagerer – og kva er mat, om ikkje akkurat dette?

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Denne spalta skal handle om maten vår. Din og min mat. Berre ikkje i dag. For dette kjøtet er nesten berre mitt, og nett slik det hende denne gongen, kjem aldri til å hende att.

Det nokre tusen mål store terrenget er haustkledd. Frå ei våt, skoddedekt natt vaknar det til i oransje og brunt, det som eigentleg er vakkert, er òg litt i vegen: I slike fargar skjuler hjorten seg godt. Legg på lågt skydekke og nesten vindstille, så har hjortejegeren fått ei utfordring.

I nordenden av fjelltoppen snør det store, våte flak. Frå sørenden fyk ein liten regnbogeflik fort over havoverflata, men ikkje ein einaste hjort er å sjå. Ikkje så mykje som eit øyre, berre spor og drit, ferske, brune perler. Perlene er på den eine sida eit håp, dyra er her, ein eller annan stad. På den andre sida peikar dei nase til oss der dei ligg: Eg var her, ja, men no er eg ein heilt annan stad, for eg har full kontroll på dykk. Trur du de kan finne meg? Eg som kjenner dette terrenget så mykje betre og har så mykje skarpare sanseapparat enn de?

Inn i skogane

Nei, det er ikkje ein dag for fjelltoppane, det er dagen for å kome seg inn i skogane, og her er mange av dei. Kven skulle tru at skogane var så mangfaldige? Her, berre eit augnekast frå storhavet, kan dei vere bjørkeskogar, dei kan vere høge, rette furuer fulle av tømmer, eller knortete kystfuruer som veit å vende ryggen til vinden, her er blandaskog med osp og jammen ei og anna eik innimellom.

På flatene er det god plass mellom trestammane, greitt å gå, men inne i liene tettare, ikkje godt å vite kva som er over neste knaus, plutseleg ei steinur, eit lite dalsøkk, ein haug, lia er mange gonger større enn ho ser ut frå utsida. Vi må inn i dette, kan ikkje velje den enkle naturen no, det er vorte midt på dagen, og hjorten ligg, djupt inni her kviler han seg i slikt vêr, og det er bra, for her er grovt og vakkert.

Vi smyg. Mjuke trinn mot ujamt underlag. Kven treng innestengde studiotimar i zenmeditasjon når ein kan gå her og vere eitt hundre prosent medviten om kvart einaste steg – der er ein kvist som kan knekke, ei grein som kan slå attende, eg bremsar ho med handa – og samstundes ha 360 graders hjortesyn.

Han med rifla går framom, eg som enno er utan (det skal kome), går bak, eg stoppar når han stoppar, går når han går, det flyt heilt til han rykker til, eg slepper meg ned i lyngen, rifla kjem opp til andletet hans, så stille no, så smell det, han rører seg ikkje, eg rører meg ikkje, vi fann eit dyr, har skote ei kolle på 49 kilo slaktevekt.

Mat over skuldrene

Og det er no arbeidet byrjar. Vegen er langt unna. Vi kan dra dyret, fyrst oppover skogen, langs den klissvåte, sugande myra, over ei nærast flaumstor elv. Eller vi kan flå, partere, bere delane den same vegen. Det vert det siste. Av med skinn, føter, hovud, midt i lyngen gjer vi det, om å gjere å halde skrotten på skinnet, halde han rein.

Med ein bog dinglande frå kvar skulder og eit hovud i hendene går fyrste turen. Han tar låra. Tur nummer to ber vi saman – stikk ein liten bjørkestamme gjennom ribbekassen og ber han mellom oss til vegen. Herfrå har vi motorhjelp, ATV ned til sjøen, båt til kaia på bysida, bil heim. Heim med kjøtet vi skal ete i vinter. Som vi ikkje har kjøpt, men fangsta.

For eg kunne spart meg dei 19.575 skritta og 162 etasjane Iphone meiner eg har gått, og kjøpt akkurat det same kjøtet på butikken. Truleg ville det vore billegare. Hadde det smakt annleis? Nei, eg kan ikkje love at eg ville prikka det i ein blindtest.

Forhåpentleg vert minst 42.000 hjort skotne i perioden jakta varer – frå 1. september og fram til jul. Om snittvekt på kalv, bukk, kolle og fjordyr er 40 kilo, vert det kring 1700 tonn kjøt og bein. Det svarar til kjøtforbruket til drygt 23.000 nordmenn. Kjøtet er magert, mørkt og heilt spesielt – hjortekjøt kan verkeleg ikkje forvekslast med noko anna. Særleg ikkje om opplevinga sit i det.

Men likevel, sjølvsagt er dette kjøtet noko heilt anna. Ikkje berre som ei romantisk førestilling eller ei kjensle, men som røyndom, mitt liv, mine opplevingar, erfaringar, lærdom – om fjellet, skogen, nærmiljøet og omgjevnadene mine, om dyr, oppførsel, tankesett og anatomi, om meg sjølv og korleis eg rører meg i naturen og reagerer – og kva er mat, om ikkje akkurat dette?

Siri Helle

Dette kjøtet er
nesten berre mitt.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis