JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Hønsefrikassé

Kongen på ferdigmathaugen er ei seig, gamal kjerring.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Desse norske hønene måtte halde seg inne etter utbrotet av fugleinfluensa i England i 2007.

Desse norske hønene måtte halde seg inne etter utbrotet av fugleinfluensa i England i 2007.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Desse norske hønene måtte halde seg inne etter utbrotet av fugleinfluensa i England i 2007.

Desse norske hønene måtte halde seg inne etter utbrotet av fugleinfluensa i England i 2007.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

3930
20171013
3930
20171013

Endeleg! Jepp, eg spanderer eit utropsteikn. For dette skjer ikkje så ofte. Til vanleg går eg mellom butikkhyllene og kjenner på vemodet, oppgjeven over at haustens nyheiter i år som i fjor er samansett av nye aromastoff i yoghurten, nye pølsekombinasjonar på ferdigpizzaen og nye skrukorkar på rømmeposane. Kva skjedde med råvarene? Kvifor handlar innovasjon om å tilsette nye smakar, ikkje skape nye produkt?

Det var likevel ikkje berre fordi forventningane var låge eg jubla bitte lite grann høgt over kva eg fann på Meny i Sogndal denne veka. Sjølv om eg var overraska: Produktet eg fann, var trass alt ein ferdigmiddag. Hønsefrikasseen frå Vossakjøt har heldigvis like lite med tradisjonell ferdigmat og hurtigmat å gjere som med det gjengse matnyheitsproduktet.

Forståelege ord

For det fyrste inneheld pakken lite eg ikkje kjenner att som mat. Og det er den fyrste tommelfingerregelen for god ferdigmathandel: Kjøp mat som inneheld ord du forstår. Eg kunne spart meg for tørka glukosesirup og antiklumpemiddel, men når resten av ingrediensane er så forståelege som 50 prosent høne, vatn, gulrot, kålrot og purrelauk, er både posesausar og pizzabotnar slått ned i støvlane for min del.

For det andre er råvare ei etterlengta nyvinning: Det var på tide at ferdigvarebransjen tok tak i høneoverskotet vårt. Kjøt av høne er seigare enn kjøt av kylling. Det må kokast lenger. Men når kokinga vel er gjord, er produktet langt meir velsmakande. Gamal ku smakar meir enn ung kalv, og gamal høne meir enn altfor hurtigvaksen kylling. Det er perfekt for storkjøken, som har høve til å la ting koke både lenge og vel, så lenge det vert gode og nokolunde rimelege produkt av det til slutt.

Frå kylling og egg

Vi må ete meir høne. Ikkje i tillegg til anna kjøt, sjølvsagt, men på kostnad av det. Då må det, særleg i starten, medan vi vert vane med det, vere minst like enkelt å ete høne som andre typar kjøt.

Kvifor? Fordi vi rett og slett ikkje kan vere kjende av at 2,7 millionar fullt etelege høner vert gassa i hel årleg medan vi stappar i oss altfor billege kyllinglår.

På sikt vil vi sjølvsagt ha eit heilt anna fjørfehald enn vi har i dag. Eit der egg, kylling, høne og hane er monaleg mykje nærare det krinslaupet dei i grunn er tenkt å vere. Ikkje fordi vi ikkje skal tenkje produksjon og avl og sjukdomsførebygging og fôreffektivitet, men fordi vi alltid må ha målet hengande over oss: Målet er ei mest mogleg hønete høne. At dette er eit mål som kan synast uoppnåelege i dag, kor verpehøner lever for seg sjølve i lukka fjøs langt unna slaktekyllingane, etterkommarar etter kvar sine internasjonale hybridrasar, og der dei aller fleste hanane går rett i kverna før dei har sett så mykje som halefjøra på hønemor, er mest eit døme på kor grovt fjørfehaldet vårt for tida bommar på målskiva.

I staden vel vi dei enkle løysingane. Når fugleinfluensa kan true frittgåande høner, lukkar vi dei inne i fjøsa i staden for å sjå etter løysingar for korleis vi kan halde fram med å halde dei ute, eventuelt gjere dei mindre utsette for slike sjukdommar. Når verpehønene vert så effektive at marknaden ikkje klarar å omsette dei som mat lenger, puttar vi dei i betongblandinga i staden for å sjå på om dei nye, overenkle kyllingprodukta vi har skapt, kan ha noko med å gjere at stadig færre vil ha seige høner.

Difor er Hønsefrikassé frå Vossakjøt eit sjeldan skot på ferdigmatstammen: eit steg i riktig retning – berre å putte i gryta nokre minutt og servere med mjølne poteter. Men han er skremmande anonym, pakken, der han ligg. Han ropar ikkje ut verken frå reklameskilta eller tilbodsbrosjyrane. Så skal han halde på hylleplassen sin, er det du og eg som må rope for han. «Kvar mann, si høne», var det éin gong nokon som sa. No må vi seie «kvar ferdigmathylle, sin hønserett».

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Endeleg! Jepp, eg spanderer eit utropsteikn. For dette skjer ikkje så ofte. Til vanleg går eg mellom butikkhyllene og kjenner på vemodet, oppgjeven over at haustens nyheiter i år som i fjor er samansett av nye aromastoff i yoghurten, nye pølsekombinasjonar på ferdigpizzaen og nye skrukorkar på rømmeposane. Kva skjedde med råvarene? Kvifor handlar innovasjon om å tilsette nye smakar, ikkje skape nye produkt?

Det var likevel ikkje berre fordi forventningane var låge eg jubla bitte lite grann høgt over kva eg fann på Meny i Sogndal denne veka. Sjølv om eg var overraska: Produktet eg fann, var trass alt ein ferdigmiddag. Hønsefrikasseen frå Vossakjøt har heldigvis like lite med tradisjonell ferdigmat og hurtigmat å gjere som med det gjengse matnyheitsproduktet.

Forståelege ord

For det fyrste inneheld pakken lite eg ikkje kjenner att som mat. Og det er den fyrste tommelfingerregelen for god ferdigmathandel: Kjøp mat som inneheld ord du forstår. Eg kunne spart meg for tørka glukosesirup og antiklumpemiddel, men når resten av ingrediensane er så forståelege som 50 prosent høne, vatn, gulrot, kålrot og purrelauk, er både posesausar og pizzabotnar slått ned i støvlane for min del.

For det andre er råvare ei etterlengta nyvinning: Det var på tide at ferdigvarebransjen tok tak i høneoverskotet vårt. Kjøt av høne er seigare enn kjøt av kylling. Det må kokast lenger. Men når kokinga vel er gjord, er produktet langt meir velsmakande. Gamal ku smakar meir enn ung kalv, og gamal høne meir enn altfor hurtigvaksen kylling. Det er perfekt for storkjøken, som har høve til å la ting koke både lenge og vel, så lenge det vert gode og nokolunde rimelege produkt av det til slutt.

Frå kylling og egg

Vi må ete meir høne. Ikkje i tillegg til anna kjøt, sjølvsagt, men på kostnad av det. Då må det, særleg i starten, medan vi vert vane med det, vere minst like enkelt å ete høne som andre typar kjøt.

Kvifor? Fordi vi rett og slett ikkje kan vere kjende av at 2,7 millionar fullt etelege høner vert gassa i hel årleg medan vi stappar i oss altfor billege kyllinglår.

På sikt vil vi sjølvsagt ha eit heilt anna fjørfehald enn vi har i dag. Eit der egg, kylling, høne og hane er monaleg mykje nærare det krinslaupet dei i grunn er tenkt å vere. Ikkje fordi vi ikkje skal tenkje produksjon og avl og sjukdomsførebygging og fôreffektivitet, men fordi vi alltid må ha målet hengande over oss: Målet er ei mest mogleg hønete høne. At dette er eit mål som kan synast uoppnåelege i dag, kor verpehøner lever for seg sjølve i lukka fjøs langt unna slaktekyllingane, etterkommarar etter kvar sine internasjonale hybridrasar, og der dei aller fleste hanane går rett i kverna før dei har sett så mykje som halefjøra på hønemor, er mest eit døme på kor grovt fjørfehaldet vårt for tida bommar på målskiva.

I staden vel vi dei enkle løysingane. Når fugleinfluensa kan true frittgåande høner, lukkar vi dei inne i fjøsa i staden for å sjå etter løysingar for korleis vi kan halde fram med å halde dei ute, eventuelt gjere dei mindre utsette for slike sjukdommar. Når verpehønene vert så effektive at marknaden ikkje klarar å omsette dei som mat lenger, puttar vi dei i betongblandinga i staden for å sjå på om dei nye, overenkle kyllingprodukta vi har skapt, kan ha noko med å gjere at stadig færre vil ha seige høner.

Difor er Hønsefrikassé frå Vossakjøt eit sjeldan skot på ferdigmatstammen: eit steg i riktig retning – berre å putte i gryta nokre minutt og servere med mjølne poteter. Men han er skremmande anonym, pakken, der han ligg. Han ropar ikkje ut verken frå reklameskilta eller tilbodsbrosjyrane. Så skal han halde på hylleplassen sin, er det du og eg som må rope for han. «Kvar mann, si høne», var det éin gong nokon som sa. No må vi seie «kvar ferdigmathylle, sin hønserett».

Siri Helle

Det var på tide

at ferdigvare-

bransjen tok tak i

høneoverskotet vårt.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Juliette (Izïa Higelin) dreg til heimbyen for å besøke familien. Det viser seg at faren ikkje klarer å uttrykkje kjenslene sine, mora har blitt meir eksentrisk enn nokon gong, systera er i ei midtlivskrise, og bestemora har hamna på aldersheim.

Foto: Arthaus

FilmMeldingar

Vår Juliette har overraskande tyngde til å vera pakka inn så lett

Brit Aksnes
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken
Ivo de Figueiredo.

Ivo de Figueiredo.

Foto: Agnete Brun

BokMeldingar

Få kjenner Munch betre

Ivo de Figueiredos tobindsbiografi om Edvard Munch er nyansert og underhaldande.

Henrik Martin Dahlsbakken

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis