Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Italiensk iskrem

Nederlandsk Italia-is er tristare enn sommar utan is.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Gelato servert slik han fortener det – med omtanke og spade.

Gelato servert slik han fortener det – med omtanke og spade.

Foto: Maksym Kozlenko/Wikimedia Commons

Gelato servert slik han fortener det – med omtanke og spade.

Gelato servert slik han fortener det – med omtanke og spade.

Foto: Maksym Kozlenko/Wikimedia Commons

3995
20180907
3995
20180907

For dei fleste av oss har det vore ein god sommar for iskrem. Sjølv har eg ete minst éin kvar dag. Utan eit spor av dårleg samvit.

Nei, då har eg heller brukt kreftene på andre ting – som å finne god iskrem. Aller, aller høgst på ynskelista må eg nok òg innrømme at det står ein gelato alla nocciola – ein italiensk hasselnøttiskrem. For betre vert det ikkje.

Men sidan eg har halde meg i heimlandet, vart det ikkje nocciola denne sommaren. Derimot har eg sett annan iskrem som påstår seg å vere italiensk: Skilta som sel iskrem frå Il Primo – «laget etter italienske oppskrifter» – snublar eg i både på gater og ferjer, kioskar og kafeteriaer. Kva er dette, eigentleg, og kvifor er det med eitt overalt?

Falske nyhende

Det siste fyrst: Il Primo er overalt fordi dei nyleg har hamna i sortimentet til Asko Servering. Asko er grossisten til Norgesgruppen, som i tillegg til å levere varer til Spar, Kiwi, Meny og Joker, står for kring 70 prosent av dei grossiststyrte leveransane til den norske Horeca-marknaden. Er du ikkje berre inne her, men såpass godt inne at Asko har valt å marknadsføre deg, er du godt på veg inn i det issvoltne restaurant- og kaféterrenget.

Det er det nystarta selskapet One-Shot som sel Il Primo. Isen vert seld i kapslar som ein set inn i ei spesiell maskin, og vipps, så kjem det ferdig porsjonert is ut.

Eg vert ikkje veldig trygg av at selskapet på Facebook-sida si vel å dele ei sak frå «fake news»-nettstaden onlinenytt.com: Påstanden i tittelen «Dette er grunnen til at du burde spise is hver dag» syner på ingen måte å stemme. Artikkelen syner til ein studie dei hevdar finn at «kvinner som spiste en del melkeprodukter med naturlig fettinnhold per dag, som iskrem, gikk ned i vekt».

Når eg klikkar på lenka, finn eg ein omtale av ein studie som seier at dei som åt is kvar dag, gjekk mindre opp i vekt enn dei som ikkje gjorde det. Det er noko anna. Originalstudiet finn eg heller aldri.

Kvaliteten som kvarv

Italiensk is vert gjerne seld som gelato. Gelato er laga på mjølk, ikkje fløyte, og har lågare feittinnhald enn is.

No hevdar ikkje Il Primo at han er gelato – han er heller ikkje produsert i verken Italia eller Noreg, for den saks skuld, men i Nederland. Namnet syner nok til utval av smakar – og eit visst tankespinn i retning av ein viss kvalitet.

Nokon kvalitetsiskrem syner det seg likevel ikkje å vere. I yoghurtisen med mango- og pasjonsfrukt er innhaldet av pasjonsfrukt godt under 1 prosent. (Den eine prosenten som er oppgjeven på innhaldslista, inneheld konsentrat, vatn og sukker.) Og i staden for yoghurt er det nytta ein ferdigsøta yoghurtmasse med mellom anna stivelse og aroma. Sitron- og solbærsorbetane er av ein eller annan grunn tilsett gelatin, og er altså verken vegetariske eller veganske.

Eit lite pluss for jordbærisen, som faktisk inneheld 22 prosent jordbær og ingen aromastoff, bergar ikkje heilskapen: Skal vi forsvare å flytte frosen iskrem heilt frå Nederland til Noreg, bør han skilje seg monaleg mykje meir ut enn desse variantane gjer.

Kokke-knappen

«One-Shot sin geniale isdispenser gjør at du enkelt kan servere høy kvalitets iskrem, sorbet og frozen yoghurt til dine kunder», skriv Asko Servering på nettstaden sin.

Enkelt, ja. Berre å putte inn ein boks og trykke på ein knapp. Umogleg å få ei halv kule av det og det. Ingen krav til verken fagkunnskap eller forkunnskap hjå serveringspersonalet. Det einaste personalet treng å kunne, er den der knappetrykkinga – så enkelt at dei nokre stader rett og slett overlèt det til kunden. Og så må nokon kunne selje ting på Facebook. Sjølv om det dei sel, ikkje nødvendigvis er heilt sant.

Trist? Trist som iskremen du brukte dei siste feriepengane dine på, og som velta ut av kjeksa og ned på den brennande heite asfalten der han rann utover og vart borte. Trist som ein sommar utan is. Kanskje nesten endå tristare.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

For dei fleste av oss har det vore ein god sommar for iskrem. Sjølv har eg ete minst éin kvar dag. Utan eit spor av dårleg samvit.

Nei, då har eg heller brukt kreftene på andre ting – som å finne god iskrem. Aller, aller høgst på ynskelista må eg nok òg innrømme at det står ein gelato alla nocciola – ein italiensk hasselnøttiskrem. For betre vert det ikkje.

Men sidan eg har halde meg i heimlandet, vart det ikkje nocciola denne sommaren. Derimot har eg sett annan iskrem som påstår seg å vere italiensk: Skilta som sel iskrem frå Il Primo – «laget etter italienske oppskrifter» – snublar eg i både på gater og ferjer, kioskar og kafeteriaer. Kva er dette, eigentleg, og kvifor er det med eitt overalt?

Falske nyhende

Det siste fyrst: Il Primo er overalt fordi dei nyleg har hamna i sortimentet til Asko Servering. Asko er grossisten til Norgesgruppen, som i tillegg til å levere varer til Spar, Kiwi, Meny og Joker, står for kring 70 prosent av dei grossiststyrte leveransane til den norske Horeca-marknaden. Er du ikkje berre inne her, men såpass godt inne at Asko har valt å marknadsføre deg, er du godt på veg inn i det issvoltne restaurant- og kaféterrenget.

Det er det nystarta selskapet One-Shot som sel Il Primo. Isen vert seld i kapslar som ein set inn i ei spesiell maskin, og vipps, så kjem det ferdig porsjonert is ut.

Eg vert ikkje veldig trygg av at selskapet på Facebook-sida si vel å dele ei sak frå «fake news»-nettstaden onlinenytt.com: Påstanden i tittelen «Dette er grunnen til at du burde spise is hver dag» syner på ingen måte å stemme. Artikkelen syner til ein studie dei hevdar finn at «kvinner som spiste en del melkeprodukter med naturlig fettinnhold per dag, som iskrem, gikk ned i vekt».

Når eg klikkar på lenka, finn eg ein omtale av ein studie som seier at dei som åt is kvar dag, gjekk mindre opp i vekt enn dei som ikkje gjorde det. Det er noko anna. Originalstudiet finn eg heller aldri.

Kvaliteten som kvarv

Italiensk is vert gjerne seld som gelato. Gelato er laga på mjølk, ikkje fløyte, og har lågare feittinnhald enn is.

No hevdar ikkje Il Primo at han er gelato – han er heller ikkje produsert i verken Italia eller Noreg, for den saks skuld, men i Nederland. Namnet syner nok til utval av smakar – og eit visst tankespinn i retning av ein viss kvalitet.

Nokon kvalitetsiskrem syner det seg likevel ikkje å vere. I yoghurtisen med mango- og pasjonsfrukt er innhaldet av pasjonsfrukt godt under 1 prosent. (Den eine prosenten som er oppgjeven på innhaldslista, inneheld konsentrat, vatn og sukker.) Og i staden for yoghurt er det nytta ein ferdigsøta yoghurtmasse med mellom anna stivelse og aroma. Sitron- og solbærsorbetane er av ein eller annan grunn tilsett gelatin, og er altså verken vegetariske eller veganske.

Eit lite pluss for jordbærisen, som faktisk inneheld 22 prosent jordbær og ingen aromastoff, bergar ikkje heilskapen: Skal vi forsvare å flytte frosen iskrem heilt frå Nederland til Noreg, bør han skilje seg monaleg mykje meir ut enn desse variantane gjer.

Kokke-knappen

«One-Shot sin geniale isdispenser gjør at du enkelt kan servere høy kvalitets iskrem, sorbet og frozen yoghurt til dine kunder», skriv Asko Servering på nettstaden sin.

Enkelt, ja. Berre å putte inn ein boks og trykke på ein knapp. Umogleg å få ei halv kule av det og det. Ingen krav til verken fagkunnskap eller forkunnskap hjå serveringspersonalet. Det einaste personalet treng å kunne, er den der knappetrykkinga – så enkelt at dei nokre stader rett og slett overlèt det til kunden. Og så må nokon kunne selje ting på Facebook. Sjølv om det dei sel, ikkje nødvendigvis er heilt sant.

Trist? Trist som iskremen du brukte dei siste feriepengane dine på, og som velta ut av kjeksa og ned på den brennande heite asfalten der han rann utover og vart borte. Trist som ein sommar utan is. Kanskje nesten endå tristare.

Siri Helle

Nokon kvalitets­-iskrem syner det seg

likevel ikkje å vere.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Foto: Christiane Jordheim Larsen

UtanriksSamfunn
Christiane Jordheim Larsen

Alle auge på Grønland

NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk. 

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Foto frå filmen

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Filmglede

Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund

UtdanningSamfunn
Sigurd Arnekleiv Bækkelund

Framandspråka forsvinn

Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim
Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis