JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Jod

Mangel på mineral kan syne stor ubalanse.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ei gravid kvinnes beste ven: 99,9 prosent reine jodkrystallar.

Ei gravid kvinnes beste ven: 99,9 prosent reine jodkrystallar.

Foto: Wikimedia Commons

Ei gravid kvinnes beste ven: 99,9 prosent reine jodkrystallar.

Ei gravid kvinnes beste ven: 99,9 prosent reine jodkrystallar.

Foto: Wikimedia Commons

3957
20180928
3957
20180928

Denne spalta handlar normalt ikkje om enkeltnæringsstoff. Ho handlar om mat og prøver å seie, så ofte som mogleg, at mat er meir enn summen av næringsstoffa. Men nett no skal vi gjere eit unntak. Vi skal gjere det for jod.

For situasjonen kring jod er merkeleg: Det er som å seie at det ikkje burde bu folk i enkelte delar av Noreg.

Bakgrunnen for å ta opp temaet er ei offentleg uro for om jodmangel igjen er eit helseproblem – ikkje berre i Noreg, men i heile Europa. Her heime er uroa formalisert i rapporten «Risiko for jodmangel i Norge – Identifisering av et akutt behov for tiltak», skriven av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag frå Helsedirektoratet i 2016. Konklusjonen er at «jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen» – lågare hos kvinner og aller lågast hos gravide. Mineralet jod er sentralt i utvikling av så vel hjerne som nervesystem hos foster.

Struma

Eg nyttar ordet «igjen» om situasjonen fordi jodmangel ikkje er noko nytt problem. På trettitalet hadde kring ein fjerdedel av alle 13 år gamle jenter jodmangelsjukdommen struma – ei forstørring av skjoldbruskkjertelen som kan føre til pustevanskar og problem med å svelgje.

Størst var problemet i innlandet. I Modum kommune var så mange som 80 prosent av borna innom struma på eit tidspunkt. Årsaka er å finne i jorda: Norsk jordsmonn inneheld lite jod. Di lenger vekk frå havet vi kjem, di mindre vert det. Med lite jod i jorda vert det lite jod i produkta.

Måten vi fiksa jodproblemet på, var å sette til mineralet i matvarer. Jodsalt har vi høyrt om, men viktigare vart likevel meieriprodukta: Rein mjølk har i mange år vore den viktigaste jodkjelda. Jod vert likevel ikkje sett til i mjølka, men i kraftfôret. Dei seinare åra har dette vore mindre effektivt: Auka bruk av elles sunn rapsolje hemmar overføring av jod frå fôr til mjølk. I tillegg drikk nordmenn flest mindre rein mjølk enn vi gjorde, og kvitost er ikkje ei like god jodkjelde.

Havmineralet

Jod er altså heller ikkje eigentleg eit landmineral. Jod bur i havet. Høgast førekomst av jod i matvarer vi et til dagleg, finn vi i torsk og annan kvit fisk. Slik kan det faktumet at vi menneske treng monalege mengder jod, sjåast som eit argument for at vi høyrer heime ved havet. Men det er då lenge sidan vi slutta å bu berre der?

Forsking syner at det ved å gjødsle med jod i ulike former er mogleg å auke innhaldet av jod i kulturvekstane. Altså kan vi gjødsle med jod, men om vi skal utvinne og transportere, er det gjerne like effektivt å tilsette mineralet direkte i maten? Eller burde vi gjere noko heilt anna?

Eit anna næringsstoff vi har vorte vane med å tilføre jorda utanfrå, er det essensielle næringsstoffet fosfor. No hentar vi i stor grad fosfor frå fossile kjelder. Ein gong fanst det truleg ei anna kjelde – ei fosforpumpe, om du vil: Fosfor forsvinn ikkje; det endar på havbotnen og vert utilgjengeleg for oss. Då det ein gong var mange gonger fleire store sjøpattedyr, anadrome fiskar, sjøfugl og vandrande vilt enn det er i dag, var dette problemet mindre. Ved å ete på botnen og gjere frå seg i overflata henta kvalar fosfor frå havbotnen og opp, laks og sjøfugl tok det med seg inn til kysten og opp elvane, og hjortevilt tok det med seg frå sjø- og elvekantar og innover i landet. I dag nyttar vi berre ein stad mellom 5–8 prosent av kapasiteten i denne næringspumpa.

Kan denne pumpa – eller ei liknande pumpe – ha eksistert for jod? Kan det vere at jodmangelen er eit døme på ubalanse i heile økosystemet, ein ubalanse som har vore der så lenge at vi no har vanskar med å sjå han?

Vi kan nok ikkje vente med å forsterke mat med jod til problemet eventuelt er løyst. Men vi kan ete det vi kan av berekraftig, sunn og jodrik mat frå havet: Å ete litt tang og tare, torsk og annan kvit fisk har vi på ingen som helst måte vondt av.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Denne spalta handlar normalt ikkje om enkeltnæringsstoff. Ho handlar om mat og prøver å seie, så ofte som mogleg, at mat er meir enn summen av næringsstoffa. Men nett no skal vi gjere eit unntak. Vi skal gjere det for jod.

For situasjonen kring jod er merkeleg: Det er som å seie at det ikkje burde bu folk i enkelte delar av Noreg.

Bakgrunnen for å ta opp temaet er ei offentleg uro for om jodmangel igjen er eit helseproblem – ikkje berre i Noreg, men i heile Europa. Her heime er uroa formalisert i rapporten «Risiko for jodmangel i Norge – Identifisering av et akutt behov for tiltak», skriven av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag frå Helsedirektoratet i 2016. Konklusjonen er at «jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen» – lågare hos kvinner og aller lågast hos gravide. Mineralet jod er sentralt i utvikling av så vel hjerne som nervesystem hos foster.

Struma

Eg nyttar ordet «igjen» om situasjonen fordi jodmangel ikkje er noko nytt problem. På trettitalet hadde kring ein fjerdedel av alle 13 år gamle jenter jodmangelsjukdommen struma – ei forstørring av skjoldbruskkjertelen som kan føre til pustevanskar og problem med å svelgje.

Størst var problemet i innlandet. I Modum kommune var så mange som 80 prosent av borna innom struma på eit tidspunkt. Årsaka er å finne i jorda: Norsk jordsmonn inneheld lite jod. Di lenger vekk frå havet vi kjem, di mindre vert det. Med lite jod i jorda vert det lite jod i produkta.

Måten vi fiksa jodproblemet på, var å sette til mineralet i matvarer. Jodsalt har vi høyrt om, men viktigare vart likevel meieriprodukta: Rein mjølk har i mange år vore den viktigaste jodkjelda. Jod vert likevel ikkje sett til i mjølka, men i kraftfôret. Dei seinare åra har dette vore mindre effektivt: Auka bruk av elles sunn rapsolje hemmar overføring av jod frå fôr til mjølk. I tillegg drikk nordmenn flest mindre rein mjølk enn vi gjorde, og kvitost er ikkje ei like god jodkjelde.

Havmineralet

Jod er altså heller ikkje eigentleg eit landmineral. Jod bur i havet. Høgast førekomst av jod i matvarer vi et til dagleg, finn vi i torsk og annan kvit fisk. Slik kan det faktumet at vi menneske treng monalege mengder jod, sjåast som eit argument for at vi høyrer heime ved havet. Men det er då lenge sidan vi slutta å bu berre der?

Forsking syner at det ved å gjødsle med jod i ulike former er mogleg å auke innhaldet av jod i kulturvekstane. Altså kan vi gjødsle med jod, men om vi skal utvinne og transportere, er det gjerne like effektivt å tilsette mineralet direkte i maten? Eller burde vi gjere noko heilt anna?

Eit anna næringsstoff vi har vorte vane med å tilføre jorda utanfrå, er det essensielle næringsstoffet fosfor. No hentar vi i stor grad fosfor frå fossile kjelder. Ein gong fanst det truleg ei anna kjelde – ei fosforpumpe, om du vil: Fosfor forsvinn ikkje; det endar på havbotnen og vert utilgjengeleg for oss. Då det ein gong var mange gonger fleire store sjøpattedyr, anadrome fiskar, sjøfugl og vandrande vilt enn det er i dag, var dette problemet mindre. Ved å ete på botnen og gjere frå seg i overflata henta kvalar fosfor frå havbotnen og opp, laks og sjøfugl tok det med seg inn til kysten og opp elvane, og hjortevilt tok det med seg frå sjø- og elvekantar og innover i landet. I dag nyttar vi berre ein stad mellom 5–8 prosent av kapasiteten i denne næringspumpa.

Kan denne pumpa – eller ei liknande pumpe – ha eksistert for jod? Kan det vere at jodmangelen er eit døme på ubalanse i heile økosystemet, ein ubalanse som har vore der så lenge at vi no har vanskar med å sjå han?

Vi kan nok ikkje vente med å forsterke mat med jod til problemet eventuelt er løyst. Men vi kan ete det vi kan av berekraftig, sunn og jodrik mat frå havet: Å ete litt tang og tare, torsk og annan kvit fisk har vi på ingen som helst måte vondt av.

Siri Helle

Høgast førekomst av jod i matvarer vi et til dagleg, finn vi i torsk og annan kvit fisk.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis