JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Kjøtdeig i plast

Dobbelt opp er mindre enn halvparten så bra.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Slik kan vi kanskje ikkje kjøpe kjøtdeig. Men kor mykje emballasje er naudsynt?

Slik kan vi kanskje ikkje kjøpe kjøtdeig. Men kor mykje emballasje er naudsynt?

Foto: Rainer Zenz / Wikimedia Commons

Slik kan vi kanskje ikkje kjøpe kjøtdeig. Men kor mykje emballasje er naudsynt?

Slik kan vi kanskje ikkje kjøpe kjøtdeig. Men kor mykje emballasje er naudsynt?

Foto: Rainer Zenz / Wikimedia Commons

4025
20180420
4025
20180420

Kva er verst – ei rota gulrot utan plast eller ei frisk og sprø gulrot i altfor mykje plast? Slike meiningslause problemstillingar får vi servert i media med jamne mellomrom. I fjor på desse tider hevda matforskingsinstituttet Nofima at plastemballasje gjev miljøgevinst av di han hjelper oss til ikkje å kaste mat. Prosjektet «Riktig emballering for redusert matsvinn» ville hjelpe oss å hugse på at brokkoli med plast held seg ei veke lenger i kjøleskåpet enn ein utan.

I år hevdar den europeiske miljøorganisasjonen Friends of the Earth at røyndommen er motsett: Plastemballasje reduserer ikkje matsvinn i Europa. Tvert om aukar matavfallet i enkelte tilfelle i takt med mengda emballasje. Dei peikar òg på at den samla naturkapitalen vi globalt taper på grunn av plastemballasje, ifylgje FN er verdsett til 15 milliardar euro.

Kva skal ein såkalla medviten forbrukar tru?

To for ein

Midt i alt dette dukkar det opp ein ny type kjøtdeigemballasje på Rema med formål nettopp å redusere matsvinn. Å kalle emballasjen ny er kanskje å ta litt i: Pakningen er den same, gamle – ei svart plastskål med gjennomsiktig lokk med etikett over. Det Gilde og Rema har gjort, er å late to pakningar henge saman og klistre ein etikett over begge to. Etiketten slår fast: «2-pakk! Reduserer matsvinn: bruk hele eller spar halvparten». Ja, og så har dei redusert innhaldet i kvar pakke frå 400 gram, slik det er i enkeltpakningane, til 300 gram.

Dei har likevel ikkje redusert storleiken på pakningen. Emballasjemengda for 600 gram er altså dobbelt så stor som for 400 gram. Ein annan måte å seie det på er at 50 prosent av emballasjen er unødvendig.

Om vi skal tru Nofima, skal vi ikkje uroe oss for dette, fordi «Matproduksjon krever (...) fem ganger så mye energi som kreves for å produsere emballasjen», ifylgje matforsker Marit Kvalvåg Pettersen (til nrk.no i mars i fjor).

Så dukkar det jo opp nokre spørsmål, både til den eine og den andre: Kva energi krev produksjonen? Kva matproduksjon er det snakk om? Kva emballasje snakkar vi om? Og, ikkje minst, skal vi berre ta Rema og Gildes påstand om at dei nye pakningane reduserer matsvinn, for god fisk?

Eg tør påstå at svaret på det siste spørsmålet i alle høve er klart nei. «To for ein» har vel aldri redusert matsvinn – tvert om fører det gjerne til at ein kjøper meir enn eigentleg planlagt. Pakningsinformasjonen seier at vi sjølve kan velje om vi vil bruke heile pakningen eller spare halvparten. Å spare tyder vel i dette høve fryse, men den store, halvtomme boksen tar unødvendig mykje plass i frysaren.

Det er heller ingenting som tilseier at eg ikkje kunne spare halvparten av ein opna enkeltpakning på 400 gram. Til dømes kunne eg ha frose han i ein av dei tallause plastboksane eg alt har ståande i kjøkkenskapet – boksar som det, tru det eller ei, går an å opne og lukke fleire gonger.

Eit betre svar

For kan det ikkje vere at løysinga ligg i å heve blikket pitte lite grann? Dei kilo-, gram- og meterbaserte reknestykka vi no kranglar om, både forklarer og løyser lite: I ei sak om plastgjenvinning på nrk.no førre veke argumenterer kommunikasjonsdirektør Kari-Lill Gjøsdal for kvifor det ikkje er noko problem å transportere resirkulert plast til Tyskland for resirkulering: «Det å sende det til Tyskland er veldig lite miljøkrevjande. Sjølve transporten heile vegen er berre 8–10 prosent av den totale miljørekneskapen. Dessutan nyttar vi bilar som vanlegvis går tomme tilbake til Tyskland til å frakte dette».

Skal tru om dei elles tomme bilane gjev rett til fråtrekk i miljørekneskapen? Eller om dei i staden bygger opp trongen for stadig meir transport?

Den beste måten å redusere matsvinn og trong for emballasje på er nemleg ikkje nemnd nokon stad: å frakta mat kortast mogleg. «Miljøtiltak» som dei Rema og Gilde lanserer, kompliserer berre biletet.

Kjøper eg kjøtdeig i dobbeltpakning? Nei takk, eg gjer det rett og slett enkelt.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Kva er verst – ei rota gulrot utan plast eller ei frisk og sprø gulrot i altfor mykje plast? Slike meiningslause problemstillingar får vi servert i media med jamne mellomrom. I fjor på desse tider hevda matforskingsinstituttet Nofima at plastemballasje gjev miljøgevinst av di han hjelper oss til ikkje å kaste mat. Prosjektet «Riktig emballering for redusert matsvinn» ville hjelpe oss å hugse på at brokkoli med plast held seg ei veke lenger i kjøleskåpet enn ein utan.

I år hevdar den europeiske miljøorganisasjonen Friends of the Earth at røyndommen er motsett: Plastemballasje reduserer ikkje matsvinn i Europa. Tvert om aukar matavfallet i enkelte tilfelle i takt med mengda emballasje. Dei peikar òg på at den samla naturkapitalen vi globalt taper på grunn av plastemballasje, ifylgje FN er verdsett til 15 milliardar euro.

Kva skal ein såkalla medviten forbrukar tru?

To for ein

Midt i alt dette dukkar det opp ein ny type kjøtdeigemballasje på Rema med formål nettopp å redusere matsvinn. Å kalle emballasjen ny er kanskje å ta litt i: Pakningen er den same, gamle – ei svart plastskål med gjennomsiktig lokk med etikett over. Det Gilde og Rema har gjort, er å late to pakningar henge saman og klistre ein etikett over begge to. Etiketten slår fast: «2-pakk! Reduserer matsvinn: bruk hele eller spar halvparten». Ja, og så har dei redusert innhaldet i kvar pakke frå 400 gram, slik det er i enkeltpakningane, til 300 gram.

Dei har likevel ikkje redusert storleiken på pakningen. Emballasjemengda for 600 gram er altså dobbelt så stor som for 400 gram. Ein annan måte å seie det på er at 50 prosent av emballasjen er unødvendig.

Om vi skal tru Nofima, skal vi ikkje uroe oss for dette, fordi «Matproduksjon krever (...) fem ganger så mye energi som kreves for å produsere emballasjen», ifylgje matforsker Marit Kvalvåg Pettersen (til nrk.no i mars i fjor).

Så dukkar det jo opp nokre spørsmål, både til den eine og den andre: Kva energi krev produksjonen? Kva matproduksjon er det snakk om? Kva emballasje snakkar vi om? Og, ikkje minst, skal vi berre ta Rema og Gildes påstand om at dei nye pakningane reduserer matsvinn, for god fisk?

Eg tør påstå at svaret på det siste spørsmålet i alle høve er klart nei. «To for ein» har vel aldri redusert matsvinn – tvert om fører det gjerne til at ein kjøper meir enn eigentleg planlagt. Pakningsinformasjonen seier at vi sjølve kan velje om vi vil bruke heile pakningen eller spare halvparten. Å spare tyder vel i dette høve fryse, men den store, halvtomme boksen tar unødvendig mykje plass i frysaren.

Det er heller ingenting som tilseier at eg ikkje kunne spare halvparten av ein opna enkeltpakning på 400 gram. Til dømes kunne eg ha frose han i ein av dei tallause plastboksane eg alt har ståande i kjøkkenskapet – boksar som det, tru det eller ei, går an å opne og lukke fleire gonger.

Eit betre svar

For kan det ikkje vere at løysinga ligg i å heve blikket pitte lite grann? Dei kilo-, gram- og meterbaserte reknestykka vi no kranglar om, både forklarer og løyser lite: I ei sak om plastgjenvinning på nrk.no førre veke argumenterer kommunikasjonsdirektør Kari-Lill Gjøsdal for kvifor det ikkje er noko problem å transportere resirkulert plast til Tyskland for resirkulering: «Det å sende det til Tyskland er veldig lite miljøkrevjande. Sjølve transporten heile vegen er berre 8–10 prosent av den totale miljørekneskapen. Dessutan nyttar vi bilar som vanlegvis går tomme tilbake til Tyskland til å frakte dette».

Skal tru om dei elles tomme bilane gjev rett til fråtrekk i miljørekneskapen? Eller om dei i staden bygger opp trongen for stadig meir transport?

Den beste måten å redusere matsvinn og trong for emballasje på er nemleg ikkje nemnd nokon stad: å frakta mat kortast mogleg. «Miljøtiltak» som dei Rema og Gilde lanserer, kompliserer berre biletet.

Kjøper eg kjøtdeig i dobbeltpakning? Nei takk, eg gjer det rett og slett enkelt.

Siri Helle

«To for ein» har

vel aldri redusert

matsvinn.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis