Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Kvarg

Ikkje alltid det det ser ut som.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Kvarg er ferskost, ikkje berre i Noreg. Her er ei tysk utgåve.

Kvarg er ferskost, ikkje berre i Noreg. Her er ei tysk utgåve.

Foto: Wikimedia

Kvarg er ferskost, ikkje berre i Noreg. Her er ei tysk utgåve.

Kvarg er ferskost, ikkje berre i Noreg. Her er ei tysk utgåve.

Foto: Wikimedia

3944
20181005
3944
20181005

Kva er eigentleg ein ost? Det har openbert noko med mjølk å gjere, men mjølka kan kome frå ku, geit, sau, bøffel, kamel, rein eller andre dyr – og kvar mjølk har ulike eigenskapar. Så må mjølka gjerne tjukne på eit eller anna vis – gjerne ved hjelp av ei syre, ein bakterie eller eit enzym. Sidan det finst millionar av bakteriar og sikkert like mange syrer og enzym, og i tillegg ganske mange soppar som spelar inn, seier det seg sjølv at det ikkje er heilt enkelt å definere kva ein ost er.

Slik er det i heile meieriverda: Mangfaldet er stort. Ofte er det lettare å seie kva noko ikkje er, enn kva det er.

Som når Synnøve Finden hevdar at boksen deira med Kvarg «ligner på yoghurt». Då er det ganske greitt å slå fast at produktet ikkje er yoghurt (yoghurt er forresten blant dei strengast definerte meieriprodukta – berre to konkrete bakteriekulturar skal nyttast). Det same kjem for så vidt fram i namnet: Produktet er kvarg, og kvarg er ein ferskost.

Korleis eg veit det? Jau, fordi kvarg er produsert ved hjelp av løype. Løype er ei samling enzym – hovudsakleg chymosin og pepsin – som kalven har i løypemagen (jau då, det kjem namnet av) så lenge han drikk mjølk. Då brukar han enzyma til å fordøye mjølka. Chymosin får mjølk til å «breste» – osteproteina samlar seg, tek med seg ein del av feittet, skvisar ut laktosen (mjølkesukkeret) og det meste av vatnet og dannar ostemasse.

Og sjølv om ikkje all ost er bresta med løype, må det vere lov å seie at alt som er bresta med løype, er ost – inkludert kvarg. Sidan ostemassen som utgjer kvarg, ikkje er modna, seier vi at det er ein ferskost.

Kopikatten Rema

Det vil ikkje seie at kvarg ikkje kan blandast med frukt og bær og etast med skei på same måte som ein elles ville ete ein yoghurt, altså. Nett det er det Synnøve Finden har gjort. Ja, dei har til og med gjort det i fleire variantar som vert selde rett ved sida av kvarandre hos Rema 1000 for tida: To variantar som vert selde under merkenamnet Synnøve Finden, ein med blåbær og ein med jordbær og markjordbær – og to variantar som vert selde under merkenamnet Meieriet. Jammen er ikkje dei to òg å få kjøpt i smaksvariasjonane blåbær eller jordbær.

Meieriet er Rema 1000s nye satsing på eigne merkevarer, lansert i juli i år. Ost og andre meieriprodukt, produserte av Synnøve Finden, står side om side med Synnøve Findens eigne produkt. Meieriets Fyldig Gouda liknar til forveksling på Synnøve Findens Norske Gouda. Meieriets Luftig Gulost har meir enn berre litt til felles med Synnøve Findens Småhullost. Synnøve Finden sel Norsk Mozarella, det same gjer Meieriet – berre til litt lågare prisar, noko som er bitte litt rart all den tid Rema 1000 (eller Meieriet) her jo utgjer eit ekstra ledd i kjeda: Osten eksisterer allereie. Synnøve Finden må administrere dei ulike pakningane, og Rema 1000 plasseringa av dei ulike produkta i hyllene. Ei sannsynleg årsak er at Rema har mindre profitt på Meieri-ostane enn på Synnøve Finden-ostane. Sjølv om det òg er litt rart: Kvifor lage ei merkevare ein ikkje tener pengar på?

Litt meir blåbær

Attende til kvargen. Ein 150 grams boks Meieriet Kvarg blåbær kostar 15 kroner. Ein like stor boks frå Synnøve Finden kostar 18,40. Er det nokon skilnad?

Akkurat her er det faktisk det: Meieriets utgåve har blåbæra blanda inn. Varianten frå Synnøve Finden er med blåbærsyltetøy i botnen og kvarg øvst. I det minste var han nok det då han forlét fabrikken – før eg rekk opne boksen, har ingrediensane blanda seg. Men her er òg ein aldri så liten smaksskilnad: Der Meieriets kvarg ikkje smakar anna enn syntetisk, gjev dei tre kroner og førti ørene eg spanderer ekstra på Synnøve Finden, ein viss blåbærsmak.

Smaksskilnaden gjer valet lett: Kjøper eg Meieriets blåbærkvarg? Nei takk, eg finn fleire blåbær hjå Synnøve Finden.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Kva er eigentleg ein ost? Det har openbert noko med mjølk å gjere, men mjølka kan kome frå ku, geit, sau, bøffel, kamel, rein eller andre dyr – og kvar mjølk har ulike eigenskapar. Så må mjølka gjerne tjukne på eit eller anna vis – gjerne ved hjelp av ei syre, ein bakterie eller eit enzym. Sidan det finst millionar av bakteriar og sikkert like mange syrer og enzym, og i tillegg ganske mange soppar som spelar inn, seier det seg sjølv at det ikkje er heilt enkelt å definere kva ein ost er.

Slik er det i heile meieriverda: Mangfaldet er stort. Ofte er det lettare å seie kva noko ikkje er, enn kva det er.

Som når Synnøve Finden hevdar at boksen deira med Kvarg «ligner på yoghurt». Då er det ganske greitt å slå fast at produktet ikkje er yoghurt (yoghurt er forresten blant dei strengast definerte meieriprodukta – berre to konkrete bakteriekulturar skal nyttast). Det same kjem for så vidt fram i namnet: Produktet er kvarg, og kvarg er ein ferskost.

Korleis eg veit det? Jau, fordi kvarg er produsert ved hjelp av løype. Løype er ei samling enzym – hovudsakleg chymosin og pepsin – som kalven har i løypemagen (jau då, det kjem namnet av) så lenge han drikk mjølk. Då brukar han enzyma til å fordøye mjølka. Chymosin får mjølk til å «breste» – osteproteina samlar seg, tek med seg ein del av feittet, skvisar ut laktosen (mjølkesukkeret) og det meste av vatnet og dannar ostemasse.

Og sjølv om ikkje all ost er bresta med løype, må det vere lov å seie at alt som er bresta med løype, er ost – inkludert kvarg. Sidan ostemassen som utgjer kvarg, ikkje er modna, seier vi at det er ein ferskost.

Kopikatten Rema

Det vil ikkje seie at kvarg ikkje kan blandast med frukt og bær og etast med skei på same måte som ein elles ville ete ein yoghurt, altså. Nett det er det Synnøve Finden har gjort. Ja, dei har til og med gjort det i fleire variantar som vert selde rett ved sida av kvarandre hos Rema 1000 for tida: To variantar som vert selde under merkenamnet Synnøve Finden, ein med blåbær og ein med jordbær og markjordbær – og to variantar som vert selde under merkenamnet Meieriet. Jammen er ikkje dei to òg å få kjøpt i smaksvariasjonane blåbær eller jordbær.

Meieriet er Rema 1000s nye satsing på eigne merkevarer, lansert i juli i år. Ost og andre meieriprodukt, produserte av Synnøve Finden, står side om side med Synnøve Findens eigne produkt. Meieriets Fyldig Gouda liknar til forveksling på Synnøve Findens Norske Gouda. Meieriets Luftig Gulost har meir enn berre litt til felles med Synnøve Findens Småhullost. Synnøve Finden sel Norsk Mozarella, det same gjer Meieriet – berre til litt lågare prisar, noko som er bitte litt rart all den tid Rema 1000 (eller Meieriet) her jo utgjer eit ekstra ledd i kjeda: Osten eksisterer allereie. Synnøve Finden må administrere dei ulike pakningane, og Rema 1000 plasseringa av dei ulike produkta i hyllene. Ei sannsynleg årsak er at Rema har mindre profitt på Meieri-ostane enn på Synnøve Finden-ostane. Sjølv om det òg er litt rart: Kvifor lage ei merkevare ein ikkje tener pengar på?

Litt meir blåbær

Attende til kvargen. Ein 150 grams boks Meieriet Kvarg blåbær kostar 15 kroner. Ein like stor boks frå Synnøve Finden kostar 18,40. Er det nokon skilnad?

Akkurat her er det faktisk det: Meieriets utgåve har blåbæra blanda inn. Varianten frå Synnøve Finden er med blåbærsyltetøy i botnen og kvarg øvst. I det minste var han nok det då han forlét fabrikken – før eg rekk opne boksen, har ingrediensane blanda seg. Men her er òg ein aldri så liten smaksskilnad: Der Meieriets kvarg ikkje smakar anna enn syntetisk, gjev dei tre kroner og førti ørene eg spanderer ekstra på Synnøve Finden, ein viss blåbærsmak.

Smaksskilnaden gjer valet lett: Kjøper eg Meieriets blåbærkvarg? Nei takk, eg finn fleire blåbær hjå Synnøve Finden.

Siri Helle

Sjølv om ikkje all ost

er bresta med løype,

må det vere lov å

seie at alt som er

bresta med løype,

er ost.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Foto: Christiane Jordheim Larsen

UtanriksSamfunn
Christiane Jordheim Larsen

Alle auge på Grønland

NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk. 

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Foto frå filmen

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Filmglede

Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund

UtdanningSamfunn
Sigurd Arnekleiv Bækkelund

Framandspråka forsvinn

Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim
Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis