Kvarg
Ikkje alltid det det ser ut som.
Kvarg er ferskost, ikkje berre i Noreg. Her er ei tysk utgåve.
Foto: Wikimedia
Kva er eigentleg ein ost? Det har openbert noko med mjølk å gjere, men mjølka kan kome frå ku, geit, sau, bøffel, kamel, rein eller andre dyr – og kvar mjølk har ulike eigenskapar. Så må mjølka gjerne tjukne på eit eller anna vis – gjerne ved hjelp av ei syre, ein bakterie eller eit enzym. Sidan det finst millionar av bakteriar og sikkert like mange syrer og enzym, og i tillegg ganske mange soppar som spelar inn, seier det seg sjølv at det ikkje er heilt enkelt å definere kva ein ost er.
Slik er det i heile meieriverda: Mangfaldet er stort. Ofte er det lettare å seie kva noko ikkje er, enn kva det er.
Som når Synnøve Finden hevdar at boksen deira med Kvarg «ligner på yoghurt». Då er det ganske greitt å slå fast at produktet ikkje er yoghurt (yoghurt er forresten blant dei strengast definerte meieriprodukta – berre to konkrete bakteriekulturar skal nyttast). Det same kjem for så vidt fram i namnet: Produktet er kvarg, og kvarg er ein ferskost.
Korleis eg veit det? Jau, fordi kvarg er produsert ved hjelp av løype. Løype er ei samling enzym – hovudsakleg chymosin og pepsin – som kalven har i løypemagen (jau då, det kjem namnet av) så lenge han drikk mjølk. Då brukar han enzyma til å fordøye mjølka. Chymosin får mjølk til å «breste» – osteproteina samlar seg, tek med seg ein del av feittet, skvisar ut laktosen (mjølkesukkeret) og det meste av vatnet og dannar ostemasse.
Og sjølv om ikkje all ost er bresta med løype, må det vere lov å seie at alt som er bresta med løype, er ost – inkludert kvarg. Sidan ostemassen som utgjer kvarg, ikkje er modna, seier vi at det er ein ferskost.
Kopikatten Rema
Det vil ikkje seie at kvarg ikkje kan blandast med frukt og bær og etast med skei på same måte som ein elles ville ete ein yoghurt, altså. Nett det er det Synnøve Finden har gjort. Ja, dei har til og med gjort det i fleire variantar som vert selde rett ved sida av kvarandre hos Rema 1000 for tida: To variantar som vert selde under merkenamnet Synnøve Finden, ein med blåbær og ein med jordbær og markjordbær – og to variantar som vert selde under merkenamnet Meieriet. Jammen er ikkje dei to òg å få kjøpt i smaksvariasjonane blåbær eller jordbær.
Meieriet er Rema 1000s nye satsing på eigne merkevarer, lansert i juli i år. Ost og andre meieriprodukt, produserte av Synnøve Finden, står side om side med Synnøve Findens eigne produkt. Meieriets Fyldig Gouda liknar til forveksling på Synnøve Findens Norske Gouda. Meieriets Luftig Gulost har meir enn berre litt til felles med Synnøve Findens Småhullost. Synnøve Finden sel Norsk Mozarella, det same gjer Meieriet – berre til litt lågare prisar, noko som er bitte litt rart all den tid Rema 1000 (eller Meieriet) her jo utgjer eit ekstra ledd i kjeda: Osten eksisterer allereie. Synnøve Finden må administrere dei ulike pakningane, og Rema 1000 plasseringa av dei ulike produkta i hyllene. Ei sannsynleg årsak er at Rema har mindre profitt på Meieri-ostane enn på Synnøve Finden-ostane. Sjølv om det òg er litt rart: Kvifor lage ei merkevare ein ikkje tener pengar på?
Litt meir blåbær
Attende til kvargen. Ein 150 grams boks Meieriet Kvarg blåbær kostar 15 kroner. Ein like stor boks frå Synnøve Finden kostar 18,40. Er det nokon skilnad?
Akkurat her er det faktisk det: Meieriets utgåve har blåbæra blanda inn. Varianten frå Synnøve Finden er med blåbærsyltetøy i botnen og kvarg øvst. I det minste var han nok det då han forlét fabrikken – før eg rekk opne boksen, har ingrediensane blanda seg. Men her er òg ein aldri så liten smaksskilnad: Der Meieriets kvarg ikkje smakar anna enn syntetisk, gjev dei tre kroner og førti ørene eg spanderer ekstra på Synnøve Finden, ein viss blåbærsmak.
Smaksskilnaden gjer valet lett: Kjøper eg Meieriets blåbærkvarg? Nei takk, eg finn fleire blåbær hjå Synnøve Finden.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Kva er eigentleg ein ost? Det har openbert noko med mjølk å gjere, men mjølka kan kome frå ku, geit, sau, bøffel, kamel, rein eller andre dyr – og kvar mjølk har ulike eigenskapar. Så må mjølka gjerne tjukne på eit eller anna vis – gjerne ved hjelp av ei syre, ein bakterie eller eit enzym. Sidan det finst millionar av bakteriar og sikkert like mange syrer og enzym, og i tillegg ganske mange soppar som spelar inn, seier det seg sjølv at det ikkje er heilt enkelt å definere kva ein ost er.
Slik er det i heile meieriverda: Mangfaldet er stort. Ofte er det lettare å seie kva noko ikkje er, enn kva det er.
Som når Synnøve Finden hevdar at boksen deira med Kvarg «ligner på yoghurt». Då er det ganske greitt å slå fast at produktet ikkje er yoghurt (yoghurt er forresten blant dei strengast definerte meieriprodukta – berre to konkrete bakteriekulturar skal nyttast). Det same kjem for så vidt fram i namnet: Produktet er kvarg, og kvarg er ein ferskost.
Korleis eg veit det? Jau, fordi kvarg er produsert ved hjelp av løype. Løype er ei samling enzym – hovudsakleg chymosin og pepsin – som kalven har i løypemagen (jau då, det kjem namnet av) så lenge han drikk mjølk. Då brukar han enzyma til å fordøye mjølka. Chymosin får mjølk til å «breste» – osteproteina samlar seg, tek med seg ein del av feittet, skvisar ut laktosen (mjølkesukkeret) og det meste av vatnet og dannar ostemasse.
Og sjølv om ikkje all ost er bresta med løype, må det vere lov å seie at alt som er bresta med løype, er ost – inkludert kvarg. Sidan ostemassen som utgjer kvarg, ikkje er modna, seier vi at det er ein ferskost.
Kopikatten Rema
Det vil ikkje seie at kvarg ikkje kan blandast med frukt og bær og etast med skei på same måte som ein elles ville ete ein yoghurt, altså. Nett det er det Synnøve Finden har gjort. Ja, dei har til og med gjort det i fleire variantar som vert selde rett ved sida av kvarandre hos Rema 1000 for tida: To variantar som vert selde under merkenamnet Synnøve Finden, ein med blåbær og ein med jordbær og markjordbær – og to variantar som vert selde under merkenamnet Meieriet. Jammen er ikkje dei to òg å få kjøpt i smaksvariasjonane blåbær eller jordbær.
Meieriet er Rema 1000s nye satsing på eigne merkevarer, lansert i juli i år. Ost og andre meieriprodukt, produserte av Synnøve Finden, står side om side med Synnøve Findens eigne produkt. Meieriets Fyldig Gouda liknar til forveksling på Synnøve Findens Norske Gouda. Meieriets Luftig Gulost har meir enn berre litt til felles med Synnøve Findens Småhullost. Synnøve Finden sel Norsk Mozarella, det same gjer Meieriet – berre til litt lågare prisar, noko som er bitte litt rart all den tid Rema 1000 (eller Meieriet) her jo utgjer eit ekstra ledd i kjeda: Osten eksisterer allereie. Synnøve Finden må administrere dei ulike pakningane, og Rema 1000 plasseringa av dei ulike produkta i hyllene. Ei sannsynleg årsak er at Rema har mindre profitt på Meieri-ostane enn på Synnøve Finden-ostane. Sjølv om det òg er litt rart: Kvifor lage ei merkevare ein ikkje tener pengar på?
Litt meir blåbær
Attende til kvargen. Ein 150 grams boks Meieriet Kvarg blåbær kostar 15 kroner. Ein like stor boks frå Synnøve Finden kostar 18,40. Er det nokon skilnad?
Akkurat her er det faktisk det: Meieriets utgåve har blåbæra blanda inn. Varianten frå Synnøve Finden er med blåbærsyltetøy i botnen og kvarg øvst. I det minste var han nok det då han forlét fabrikken – før eg rekk opne boksen, har ingrediensane blanda seg. Men her er òg ein aldri så liten smaksskilnad: Der Meieriets kvarg ikkje smakar anna enn syntetisk, gjev dei tre kroner og førti ørene eg spanderer ekstra på Synnøve Finden, ein viss blåbærsmak.
Smaksskilnaden gjer valet lett: Kjøper eg Meieriets blåbærkvarg? Nei takk, eg finn fleire blåbær hjå Synnøve Finden.
Siri Helle
Sjølv om ikkje all ost
er bresta med løype,
må det vere lov å
seie at alt som er
bresta med løype,
er ost.
Fleire artiklar
Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».
Foto: Another World Entertainment
Djevelen i detaljane
By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.
Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.
Foto: Merete Haseth
Våren over mannalivet
Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.
Foto: Dagfinn Nordbø
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
Teikning: May Linn Clement
Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.
Tusen dagar med russisk katastrofe
Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.
Foto: Thomas Fure / NTB
Mingleklubben for makt og pengar
Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.