JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Leverpostei

For sunt til å slankast vekk.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Endeleg kvardag – med leverpostei.

Endeleg kvardag – med leverpostei.

Endeleg kvardag – med leverpostei.

Endeleg kvardag – med leverpostei.

3814
20191101
3814
20191101

Er overvekt vestens største helseproblem? Marknaden for vekttapsprodukt og -tenester er iallfall enorm – han omsette for 72 milliardar dollar i USA i fjor.

I august i år kom siste grein på stammen: ein slankeapp for born mellom 7 og 17 år. Appen Kurbo har møtt monaleg motstand frå foreldre så vel som forskarar som meiner born treng mindre – ikkje meir – prat om kva dei et. Men WW, tidlegare Weight Wathcers, som står bak appen, gjev seg ikkje: Overvekt blant born er eit av våre største helseproblem, og då må vi våge å snakke om det, hevdar dei.

Så kva har dette med leverpostei å gjere? Vi har då slankeappar for born her heime?

Nei, vi har ikkje det. Men vi har eit Helsedirektorat som driv facebooksida Helsa di. Her fortel dei oss mellom anna: «Spiser du to skiver fint brød med gulost og leverpostei hver dag, kan du spare kroppen for 16 kg fett over 10 år – bare ved å bytte til nøkkelhullsmerket brød, gulost og leverpostei.»

Nøkkelholet er Noregs offentlege merkeordning for sunnare matvarer. Dei variantane av produkt som inneheld mest fiber og fullkorn, minst metta feitt, salt og sukker, kan få sette nøkkelholmerket på varene sine. Helsedirektoratet ynskjer sjølvsagt at flest mogleg produkt skal bruke ordninga, og at flest mogleg av oss forbrukarar skal kjøpe produkta.

Det er mykje bra ved nøkkelholet. Å ete grovt brød framfor fint brød gjev til dømes ein udiskutabel god helsegevinst. Det inneber likevel ikkje at vi skal ta alt som kjem derfrå, for god fisk. For kva er det eigentleg dei fortel oss i reknestykket ovanfor?

To gram om dagen

16 kilo feitt over ti år vert jo 1,6 kilo i året. Det vert i overkant av fire gram om dagen, og om vi seier at halvparten av det kjem frå leverpostei, er vi nede i to gram. To gram feitt er det same som 18 kaloriar. All overvekt – og all sunn vekt – er sjølvsagt sett saman av slike enkeltkaloriar. Likevel er det heilskapen – og sluttresultatet – som har mest å seie: Lever inneheld såpass mange sunne greier som ikkje er lette å få i seg andre stadar, at viss det å skamlegge produktet fører til at vi ikkje et det, kan det få større negative konsekvensar enn 18 sparte kaloriar.

Lever har jern, det veit vi. Men òg folat, som vi gjerne har mangel på, vitamin B12 og feittløyseleg A-vitamin.

Ja, for utan feitt får vi ikkje i oss dei feittløyselege vitamina A, D, E og K. Hjernen vår er stort sett feitt, det same er nervane våre. Born treng jo feitt for å vekse. Dei treng næringstett mat – og få matvarer inneheld meir næring per gram eller kalori enn kjøtprodukt. Filmen frå Helsedirektoratet er ikkje retta mot born, men born får same maten heime som dei vaksne et. Dersom alt som er på bordet heime, er feittfrie produkt, kva signal sender det? Kva om vi i staden for å prate så mykje om kva vi ikkje treng, pratar om kva vi treng?

Jungelen treng kjøt

Eit program som ser ut til å gjere nettopp dette, er Matjungelen – Helsedirektoratets undervisningsopplegg for gode matopplevingar i skulefritidsordninga. Her er det råvarer og skapande matopplevingar som skal formidlast til borna.

Men – og dette er eit viktigare men enn det kanskje kan sjå ut som– kor er kjøtet? I oppskriftsbanken er her både oppdrettslaks og torsk og mange flotte grønsaker, men ikkje ei einaste oppskrift med kjøt.

Alle bør kunne vere samde om at vi må ete mindre kjøt i Noreg. Men kjøt må framleis vere ein del av dietten i eit beiteland som vårt. Og om vi vil at borna våre skal gjere sunne og berekraftige kjøtval, må vi våge å gje dei kunnskap om kjøt. Gjere dei trygge på råvara. Elles endar dei opp som ferdigmatslavar.

Då trur eg det må vere betre å gje dei leverpostei, med eller utan nøkkelhol, men uansett med mykje, mykje godt samvit.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Er overvekt vestens største helseproblem? Marknaden for vekttapsprodukt og -tenester er iallfall enorm – han omsette for 72 milliardar dollar i USA i fjor.

I august i år kom siste grein på stammen: ein slankeapp for born mellom 7 og 17 år. Appen Kurbo har møtt monaleg motstand frå foreldre så vel som forskarar som meiner born treng mindre – ikkje meir – prat om kva dei et. Men WW, tidlegare Weight Wathcers, som står bak appen, gjev seg ikkje: Overvekt blant born er eit av våre største helseproblem, og då må vi våge å snakke om det, hevdar dei.

Så kva har dette med leverpostei å gjere? Vi har då slankeappar for born her heime?

Nei, vi har ikkje det. Men vi har eit Helsedirektorat som driv facebooksida Helsa di. Her fortel dei oss mellom anna: «Spiser du to skiver fint brød med gulost og leverpostei hver dag, kan du spare kroppen for 16 kg fett over 10 år – bare ved å bytte til nøkkelhullsmerket brød, gulost og leverpostei.»

Nøkkelholet er Noregs offentlege merkeordning for sunnare matvarer. Dei variantane av produkt som inneheld mest fiber og fullkorn, minst metta feitt, salt og sukker, kan få sette nøkkelholmerket på varene sine. Helsedirektoratet ynskjer sjølvsagt at flest mogleg produkt skal bruke ordninga, og at flest mogleg av oss forbrukarar skal kjøpe produkta.

Det er mykje bra ved nøkkelholet. Å ete grovt brød framfor fint brød gjev til dømes ein udiskutabel god helsegevinst. Det inneber likevel ikkje at vi skal ta alt som kjem derfrå, for god fisk. For kva er det eigentleg dei fortel oss i reknestykket ovanfor?

To gram om dagen

16 kilo feitt over ti år vert jo 1,6 kilo i året. Det vert i overkant av fire gram om dagen, og om vi seier at halvparten av det kjem frå leverpostei, er vi nede i to gram. To gram feitt er det same som 18 kaloriar. All overvekt – og all sunn vekt – er sjølvsagt sett saman av slike enkeltkaloriar. Likevel er det heilskapen – og sluttresultatet – som har mest å seie: Lever inneheld såpass mange sunne greier som ikkje er lette å få i seg andre stadar, at viss det å skamlegge produktet fører til at vi ikkje et det, kan det få større negative konsekvensar enn 18 sparte kaloriar.

Lever har jern, det veit vi. Men òg folat, som vi gjerne har mangel på, vitamin B12 og feittløyseleg A-vitamin.

Ja, for utan feitt får vi ikkje i oss dei feittløyselege vitamina A, D, E og K. Hjernen vår er stort sett feitt, det same er nervane våre. Born treng jo feitt for å vekse. Dei treng næringstett mat – og få matvarer inneheld meir næring per gram eller kalori enn kjøtprodukt. Filmen frå Helsedirektoratet er ikkje retta mot born, men born får same maten heime som dei vaksne et. Dersom alt som er på bordet heime, er feittfrie produkt, kva signal sender det? Kva om vi i staden for å prate så mykje om kva vi ikkje treng, pratar om kva vi treng?

Jungelen treng kjøt

Eit program som ser ut til å gjere nettopp dette, er Matjungelen – Helsedirektoratets undervisningsopplegg for gode matopplevingar i skulefritidsordninga. Her er det råvarer og skapande matopplevingar som skal formidlast til borna.

Men – og dette er eit viktigare men enn det kanskje kan sjå ut som– kor er kjøtet? I oppskriftsbanken er her både oppdrettslaks og torsk og mange flotte grønsaker, men ikkje ei einaste oppskrift med kjøt.

Alle bør kunne vere samde om at vi må ete mindre kjøt i Noreg. Men kjøt må framleis vere ein del av dietten i eit beiteland som vårt. Og om vi vil at borna våre skal gjere sunne og berekraftige kjøtval, må vi våge å gje dei kunnskap om kjøt. Gjere dei trygge på råvara. Elles endar dei opp som ferdigmatslavar.

Då trur eg det må vere betre å gje dei leverpostei, med eller utan nøkkelhol, men uansett med mykje, mykje godt samvit.

Siri Helle

Dette er eit viktigare

men enn det kanskje

kan sjå ut som:

Kor er kjøtet?

Emneknaggar

Fleire artiklar

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Foto via Wikimedia Commons

Samfunn

Den rustne kjempa

Tyskland treng strategiske investeringar, men både politikarar og veljarar har angst for risiko. No blir det nyval i Europas største økonomi.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Foto via Wikimedia Commons

Samfunn

Den rustne kjempa

Tyskland treng strategiske investeringar, men både politikarar og veljarar har angst for risiko. No blir det nyval i Europas største økonomi.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.

Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.

Foto: Sebastian Dalseide

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Beckett-klassikar av godt merke

Glade dager byr på ein strålande skodespelarprestasjon av Marianne Nielsen.

Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.

Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.

Foto: Merete Haseth

BokMeldingar
Hilde Vesaas

Våren over mannalivet

Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.

Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».

Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Djevelen i detaljane

By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis