Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Lutefisk

Vegen til julegleda treng ikkje vere lang om du berre tek sansane i bruk.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Er det ikkje utsjånaden det kjem an på, seier du? Vel, noko lutefisk er vakrare enn anna.

Er det ikkje utsjånaden det kjem an på, seier du? Vel, noko lutefisk er vakrare enn anna.

Foto: Erik Veigård / NTB scanpix

Er det ikkje utsjånaden det kjem an på, seier du? Vel, noko lutefisk er vakrare enn anna.

Er det ikkje utsjånaden det kjem an på, seier du? Vel, noko lutefisk er vakrare enn anna.

Foto: Erik Veigård / NTB scanpix

4169
20191220
4169
20191220

Kor langt attende må du eigentleg gå om du vil lage din eigen lutefisk til jul? Held det å kjøpe torsken og henge han til tørk på tørkeloftet før du byrjar med resten av prosessen? Eller skal tru om vi kan sleppe unna med å kjøpe ferdig tørka torsk, tørrfisk, altså? Eller kan det vere ein må ha båt for å få det til? For skikkeleg god lutefisk byrjar med skikkeleg godt råstoff, og då bør ein vel trekke torsken opp av havet, fylgje han heile vegen, så å seie, frå vatn til bord?

Og i så fall: Kva med tilsetjingsstoffa? Lutefisk er tørrfisk som er vatna ut, luta med natriumhydroksid og vatna ut igjen. Natriumhydroksid, eller natronlut eller berre lut, kan lett lagast heime, sjølv om det er både eit tilsetjingsstoff og eit kjemikal: Det einaste du treng, er vatn og oske frå anten bjørk eller ask, og det bør jo alle gode nordmenn og -kvinner ha tilgang til no på tjukkaste midtvinteren, eller kva? Så kokar du oska i vatn, lèt henne stå og silar av luten som legg seg på toppen.

Så tek du tørrfisk som du har vatna ut nokre dagar, og legg oppi luten (gjerne blanda ut med litt vatn) i nokre dagar, til han har vorte skikkeleg giftig, og så tek du dette giftstoffet og legg det i gullande reint vatn att nokre dagar til – og vips, så har du romjulsmiddagen du ikkje visste du drøymde om. Lett som ein plett, eller?

Ja til skinn og bein

Nei då. Eg meiner ikkje at du må gjere kjøkkenet ditt om til eit kjemilaboratorium for å kunne få skikkeleg lutefisk på bordet. Det er i det heile ikkje godt å sette to strekar under kva som er den ekte, heimelaga lutefisken – ikkje minst sidan det er så få av oss som meistrar teknikken. Det er jo litt trist, i grunnen, og om du har lyst, er du difor sjølvsagt hjarteleg velkommen til å prøve.

Derimot er det greitt å slå fast at det er nok av både god og dårleg lutefisk å få kjøpt på butikken. Men kva er eigentleg kva, og korleis unngår vi at festmåltidet vert ei uappetittleg gelésuppe?

Eg er temmeleg sikker på at dei små, fine 250-grams filetbitane frå Fiskemannen ikkje er vegen å gå. Der beinfrie filetar kan vere gode greier om dei er ferske og skal rett i steikepanna, er lutefisk noko ganske anna: Sidan lutingsprosessen har brote ned proteina i fiskekjøtet, er skinn og bein ein god idé, rett og slett for å halde stykka saman. Difor byrjar eg med å velje vekk alle beinfrie alternativ.

Ja til tilsetjingsstoff

Det ein derimot ikkje skal vere så redd for med lutefisk, som med ein del andre matvarer, er tilsetjingsstoff. Lut – altså natriumhydroksid – har nemleg tilsetjingsstoffnummer E524. Det er eit surleiksregulerande middel, og difor kan det òg stå på pakningen. «Surhetsregulerende middel (E524)» inneber ikkje noko anna enn at den utvatna tørrfisken har lege i lut, som er så basisk at det hevar pH-en i fiskestoffet heilt opp til kanskje 13, som er skikkeleg basisk. Då vert proteina i fiskestoffet brotne ned, og vi får den skjelvande konsistensen vi enten elskar eller hatar, men uansett ikkje vil ha for mykje av.

For ingen vil ha lutefisk som kollapsar i ein blaut haug på tallerkenen. God lutefisk skal flake seg om lag like fint som fersk, godt laga torsk gjer. Svaret på kor den lutefisken gøymer seg, er ikkje å finne i innhaldslista – her handlar det, som eg var inne på, om kvalitetar og prosessar som må vere gode og gjorde riktige.

For å finne den gode lutefisken må vi altså attende til sansane våre. Vi må finne dei faste, fine fiskestykka som luktar godt og har høveleg gul farge. Eg finn dei helst i ferskvaredisken, der eg kan få plastfri nærkontakt med middagen før eg kjøper han. Ikkje alle er så heldige å ha ein fiskedisk i nærleiken. (Meny har to tredelar av ferskvarediskane i Noreg, og den nordlegaste butikken deira ligg i Steinkjer.) Men sjølv gjennom plast er det mogleg å kjenne på konsistens. Gjer det.

Gå heim, nøgd med at du berre ved å kjøpe dette særeigne, nordiske fiskeproduktet er med på å halde ved like ein tradisjon som ikkje berre er ganske så rar, men òg særs velsmakande og full av juleglede.

 Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Kor langt attende må du eigentleg gå om du vil lage din eigen lutefisk til jul? Held det å kjøpe torsken og henge han til tørk på tørkeloftet før du byrjar med resten av prosessen? Eller skal tru om vi kan sleppe unna med å kjøpe ferdig tørka torsk, tørrfisk, altså? Eller kan det vere ein må ha båt for å få det til? For skikkeleg god lutefisk byrjar med skikkeleg godt råstoff, og då bør ein vel trekke torsken opp av havet, fylgje han heile vegen, så å seie, frå vatn til bord?

Og i så fall: Kva med tilsetjingsstoffa? Lutefisk er tørrfisk som er vatna ut, luta med natriumhydroksid og vatna ut igjen. Natriumhydroksid, eller natronlut eller berre lut, kan lett lagast heime, sjølv om det er både eit tilsetjingsstoff og eit kjemikal: Det einaste du treng, er vatn og oske frå anten bjørk eller ask, og det bør jo alle gode nordmenn og -kvinner ha tilgang til no på tjukkaste midtvinteren, eller kva? Så kokar du oska i vatn, lèt henne stå og silar av luten som legg seg på toppen.

Så tek du tørrfisk som du har vatna ut nokre dagar, og legg oppi luten (gjerne blanda ut med litt vatn) i nokre dagar, til han har vorte skikkeleg giftig, og så tek du dette giftstoffet og legg det i gullande reint vatn att nokre dagar til – og vips, så har du romjulsmiddagen du ikkje visste du drøymde om. Lett som ein plett, eller?

Ja til skinn og bein

Nei då. Eg meiner ikkje at du må gjere kjøkkenet ditt om til eit kjemilaboratorium for å kunne få skikkeleg lutefisk på bordet. Det er i det heile ikkje godt å sette to strekar under kva som er den ekte, heimelaga lutefisken – ikkje minst sidan det er så få av oss som meistrar teknikken. Det er jo litt trist, i grunnen, og om du har lyst, er du difor sjølvsagt hjarteleg velkommen til å prøve.

Derimot er det greitt å slå fast at det er nok av både god og dårleg lutefisk å få kjøpt på butikken. Men kva er eigentleg kva, og korleis unngår vi at festmåltidet vert ei uappetittleg gelésuppe?

Eg er temmeleg sikker på at dei små, fine 250-grams filetbitane frå Fiskemannen ikkje er vegen å gå. Der beinfrie filetar kan vere gode greier om dei er ferske og skal rett i steikepanna, er lutefisk noko ganske anna: Sidan lutingsprosessen har brote ned proteina i fiskekjøtet, er skinn og bein ein god idé, rett og slett for å halde stykka saman. Difor byrjar eg med å velje vekk alle beinfrie alternativ.

Ja til tilsetjingsstoff

Det ein derimot ikkje skal vere så redd for med lutefisk, som med ein del andre matvarer, er tilsetjingsstoff. Lut – altså natriumhydroksid – har nemleg tilsetjingsstoffnummer E524. Det er eit surleiksregulerande middel, og difor kan det òg stå på pakningen. «Surhetsregulerende middel (E524)» inneber ikkje noko anna enn at den utvatna tørrfisken har lege i lut, som er så basisk at det hevar pH-en i fiskestoffet heilt opp til kanskje 13, som er skikkeleg basisk. Då vert proteina i fiskestoffet brotne ned, og vi får den skjelvande konsistensen vi enten elskar eller hatar, men uansett ikkje vil ha for mykje av.

For ingen vil ha lutefisk som kollapsar i ein blaut haug på tallerkenen. God lutefisk skal flake seg om lag like fint som fersk, godt laga torsk gjer. Svaret på kor den lutefisken gøymer seg, er ikkje å finne i innhaldslista – her handlar det, som eg var inne på, om kvalitetar og prosessar som må vere gode og gjorde riktige.

For å finne den gode lutefisken må vi altså attende til sansane våre. Vi må finne dei faste, fine fiskestykka som luktar godt og har høveleg gul farge. Eg finn dei helst i ferskvaredisken, der eg kan få plastfri nærkontakt med middagen før eg kjøper han. Ikkje alle er så heldige å ha ein fiskedisk i nærleiken. (Meny har to tredelar av ferskvarediskane i Noreg, og den nordlegaste butikken deira ligg i Steinkjer.) Men sjølv gjennom plast er det mogleg å kjenne på konsistens. Gjer det.

Gå heim, nøgd med at du berre ved å kjøpe dette særeigne, nordiske fiskeproduktet er med på å halde ved like ein tradisjon som ikkje berre er ganske så rar, men òg særs velsmakande og full av juleglede.

 Siri Helle

God lutefisk skal flake seg om lag like fint som fersk, godt laga torsk gjer.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Foto: Christiane Jordheim Larsen

UtanriksSamfunn
Christiane Jordheim Larsen

Alle auge på Grønland

NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk. 

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Foto frå filmen

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Filmglede

Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund

UtdanningSamfunn
Sigurd Arnekleiv Bækkelund

Framandspråka forsvinn

Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim
Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis