JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Økologisk yoghurt

Økologi som verkemiddel i intern konkurranse.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Gresk, tyrkisk, dansk eller norsk: Her er yoghurtmagikarane – bakteriane – sett gjennom eit mikroskop.

Gresk, tyrkisk, dansk eller norsk: Her er yoghurtmagikarane – bakteriane – sett gjennom eit mikroskop.

Foto: Josef Reischig / Wikipedia

Gresk, tyrkisk, dansk eller norsk: Her er yoghurtmagikarane – bakteriane – sett gjennom eit mikroskop.

Gresk, tyrkisk, dansk eller norsk: Her er yoghurtmagikarane – bakteriane – sett gjennom eit mikroskop.

Foto: Josef Reischig / Wikipedia

4036
20180316
4036
20180316

«Vi skal bli best i Norge på økologisk mat.» Det var tonen i Rema 1000 då dei kjøpte gründerverksemda Kolonihagen i 2016. Verksemda byrja som ei lita, heiløkologisk abonnementsverksemd styrt frå eit kjøkken i Oslo, voks til restaurant på Frogner, eige bakeri og mikrobryggeri, før 82 prosent av verksemda altså vart seld til Ole Robert Reitan og kompani.

«Kolonihagen sier de vil forandre verden. Det vil vi gjerne være med på!», sa Reitan til Aftenposten i anledning oppkjøpet. I etterkant har Kolonihagen mellom anna utvikla ein eigen, heiløkologisk produktserie for Rema: kaffi, frosne rundstykke, mjøl, frosne bær, syltetøy – og yoghurt.

For så sterkt satsar visst Rema 1000 på økologi at dei for tida tilbyr ikkje berre éin, men to typar økologisk yoghurt naturell, begge med eksklusiv formidling – den eine altså under logoen til Kolonihagen, den andre produsert av Tine, med logoane både til samvirket og Rema 1000 på pakningen.

Kolonihagens yoghurt hevdar å vere «gresk-inspirert» og «syrnet med gresk yoghurtkultur». Inspirert av Hellas kan han gjerne vere, men det har ingenting med bakteriekulturen han er syrna på å gjere. Yoghurtkultur er nemleg per definisjon lik i heile verda – sett saman av dei termofile (varmekjære) bakteriane Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. Skilnaden på «gresk» og «norsk» yoghurt er at gresk yoghurt er drenert etter syrning, slik at konsistensen vert tjukkare og noko tørrare.

Det er altså ingenting i vegen for å lage gresk yoghurt av Tine-yoghurt heime: Hell han over i eit kaffifilter og la han renne av nokre timar. Væska som vert til overs, kan du til dømes bruke i bakst.

Dei tre store

Yoghurten til Kolonihagen er produsert i Danmark. Så lenge Tine berre klarar å omsetje 58 prosent av økomjølka dei kjøper som økologisk, kan det synast litt – tja – unødvendig. Det er vel ikkje å ta for hardt i å seie?

Kvifor vel Rema 1000 å late Kolonihagen produsere øko-
yoghurt i Danmark samstundes som dei har eksklusivitetsavtale med eit norsk meieri som har for mykje økologisk mjølk?

Kanskje finn vi litt av årsaka i eit skriv frå Tine i april i fjor: «Samtidig så kommer vi ikke inn i Norgesgruppen og Coop med TINE Økologisk Melk», skriv dei, som delforklaring på nedgangen i sal av økosøtmjølk.

Men er sanninga «kjem ikkje inn i» eller «får ikkje lov å selje seg inn i på grunn av eksklusivitetsavtale med konkurrent»?

Dersom sistnemnde er tilfelle, kan det ikkje då tenkjast at Rema på si side vil sikre seg økologiske alternativ dersom Tine til hausten skulle få eit knakande godt tilbod frå ei av dei andre daglegvarekjedene?

Fast, ikkje eksklusivt

Per i dag er norske meieri i tilnærma faste forhold med kvar si daglegvarekjede. Rema har Tine, Coop har Rørosmeieriet og Norgesgruppen har Synnøve Finden og Q. Men ingen av forholda er eksklusive – til det er marknaden for liten, og aktørane i han for få og for store. Ingen kan klare seg heilt utan kvarandre.

Samstundes er ingenting betre for daglegvarekjedene enn total kontroll over leverandørane sine – gjerne gjennom eigarskap. Slik er Kolonihagen eit betre kort for Rema enn Tine. Då får det vere at dei må betale nokre kroner i toll for få å naturellyoghurten inn i butikkane. Kundar som kjøper økologisk, er òg meir villige til å handle utanlandsk – dei brukar argumentet: «Vi bygger marknad i Noreg».

I tillegg er den ø-merka nisjemarknaden truleg mindre utsett for tiltak frå Konkurransetilsynet enn den monaleg større og meir verdifulle konvensjonelle mjølkemarknaden.

Slik vert to boksar yoghurt eit bilete på kor komplisert og komplett umogleg norsk daglegvaremarknad har vorte. No foreslår både Høgre og Arbeidarpartiet forbod mot prisdiskriminering i bransjen. Kor vanskeleg det vil verte å få det innført utan smetthol, syner ikkje minst kor viktig det er å regulere bransjen – før det er for seint.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

«Vi skal bli best i Norge på økologisk mat.» Det var tonen i Rema 1000 då dei kjøpte gründerverksemda Kolonihagen i 2016. Verksemda byrja som ei lita, heiløkologisk abonnementsverksemd styrt frå eit kjøkken i Oslo, voks til restaurant på Frogner, eige bakeri og mikrobryggeri, før 82 prosent av verksemda altså vart seld til Ole Robert Reitan og kompani.

«Kolonihagen sier de vil forandre verden. Det vil vi gjerne være med på!», sa Reitan til Aftenposten i anledning oppkjøpet. I etterkant har Kolonihagen mellom anna utvikla ein eigen, heiløkologisk produktserie for Rema: kaffi, frosne rundstykke, mjøl, frosne bær, syltetøy – og yoghurt.

For så sterkt satsar visst Rema 1000 på økologi at dei for tida tilbyr ikkje berre éin, men to typar økologisk yoghurt naturell, begge med eksklusiv formidling – den eine altså under logoen til Kolonihagen, den andre produsert av Tine, med logoane både til samvirket og Rema 1000 på pakningen.

Kolonihagens yoghurt hevdar å vere «gresk-inspirert» og «syrnet med gresk yoghurtkultur». Inspirert av Hellas kan han gjerne vere, men det har ingenting med bakteriekulturen han er syrna på å gjere. Yoghurtkultur er nemleg per definisjon lik i heile verda – sett saman av dei termofile (varmekjære) bakteriane Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. Skilnaden på «gresk» og «norsk» yoghurt er at gresk yoghurt er drenert etter syrning, slik at konsistensen vert tjukkare og noko tørrare.

Det er altså ingenting i vegen for å lage gresk yoghurt av Tine-yoghurt heime: Hell han over i eit kaffifilter og la han renne av nokre timar. Væska som vert til overs, kan du til dømes bruke i bakst.

Dei tre store

Yoghurten til Kolonihagen er produsert i Danmark. Så lenge Tine berre klarar å omsetje 58 prosent av økomjølka dei kjøper som økologisk, kan det synast litt – tja – unødvendig. Det er vel ikkje å ta for hardt i å seie?

Kvifor vel Rema 1000 å late Kolonihagen produsere øko-
yoghurt i Danmark samstundes som dei har eksklusivitetsavtale med eit norsk meieri som har for mykje økologisk mjølk?

Kanskje finn vi litt av årsaka i eit skriv frå Tine i april i fjor: «Samtidig så kommer vi ikke inn i Norgesgruppen og Coop med TINE Økologisk Melk», skriv dei, som delforklaring på nedgangen i sal av økosøtmjølk.

Men er sanninga «kjem ikkje inn i» eller «får ikkje lov å selje seg inn i på grunn av eksklusivitetsavtale med konkurrent»?

Dersom sistnemnde er tilfelle, kan det ikkje då tenkjast at Rema på si side vil sikre seg økologiske alternativ dersom Tine til hausten skulle få eit knakande godt tilbod frå ei av dei andre daglegvarekjedene?

Fast, ikkje eksklusivt

Per i dag er norske meieri i tilnærma faste forhold med kvar si daglegvarekjede. Rema har Tine, Coop har Rørosmeieriet og Norgesgruppen har Synnøve Finden og Q. Men ingen av forholda er eksklusive – til det er marknaden for liten, og aktørane i han for få og for store. Ingen kan klare seg heilt utan kvarandre.

Samstundes er ingenting betre for daglegvarekjedene enn total kontroll over leverandørane sine – gjerne gjennom eigarskap. Slik er Kolonihagen eit betre kort for Rema enn Tine. Då får det vere at dei må betale nokre kroner i toll for få å naturellyoghurten inn i butikkane. Kundar som kjøper økologisk, er òg meir villige til å handle utanlandsk – dei brukar argumentet: «Vi bygger marknad i Noreg».

I tillegg er den ø-merka nisjemarknaden truleg mindre utsett for tiltak frå Konkurransetilsynet enn den monaleg større og meir verdifulle konvensjonelle mjølkemarknaden.

Slik vert to boksar yoghurt eit bilete på kor komplisert og komplett umogleg norsk daglegvaremarknad har vorte. No foreslår både Høgre og Arbeidarpartiet forbod mot prisdiskriminering i bransjen. Kor vanskeleg det vil verte å få det innført utan smetthol, syner ikkje minst kor viktig det er å regulere bransjen – før det er for seint.

Siri Helle

Slik vert to boksar

yoghurt eit bilete på

kor komplisert og

komplett umogleg

norsk daglegvare-

marknad har vorte.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis