JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Ost med matrixeffekt

«Det er løyndomsfulle makter i han som i ingen annan norsk ost.»

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Gamalost, gulost og blåost: Kanskje er dei – uansett farge – sunnare enn næringsstoffa dei inneheld, tilseier?

Gamalost, gulost og blåost: Kanskje er dei – uansett farge – sunnare enn næringsstoffa dei inneheld, tilseier?

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Gamalost, gulost og blåost: Kanskje er dei – uansett farge – sunnare enn næringsstoffa dei inneheld, tilseier?

Gamalost, gulost og blåost: Kanskje er dei – uansett farge – sunnare enn næringsstoffa dei inneheld, tilseier?

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

4155
20180309
4155
20180309

Scene 1: Neo ser skeptisk ned på sitt fyrste måltid utanfor The Matrix. Ei slimete masse med noko som kan sjå ut som korn. «Lukk auga, så kan du late som det er blautkokt egg», foreslår Mouse. «Det er eit eincella protein kombinert med syntetisk amino, vitamin og mineral. Alt kroppen treng», kontrar Dozer. «Det har ikkje alt kroppen treng», slår Mouse fast og byter tema.

Scene 2: Vi har flytta oss til Vik kommune i indre Sogn i 2015. Bygda hadde venta lenge på dette. Heile Vik kommune skulle få slått vitskapleg fast det dei sjølve hadde visst så godt: at å ete gamalost – osten Hulda Garborg meinte hadde «løyndomsfulle makter» – er beste måten å verte gamal på. I 2012 hadde den pakistanske forskaren Tahir Mahmood Qureshi funne blodtrykksenkande peptid (kjeder av aminosyrer) i gamalost. Han hadde testa peptida i utanomkroppslege modellar (in vitro) og funne at peptida oppformeira seg i tarmen. Altså burde gamalost, i teorien, senke blodtrykket. I tillegg fann han vitamin K2, som mellom anna er godt for hjartet.

Qureshi reiser attende til Pakistan, men doktorgradsstudent Rita Nilsen McStay tek opp tråden: Ho får 153 sprell levande forsøksmenneske som i åtte veker skal ete enten 50 gram Gamalost, 80 gram Norvegia eller ikkje ost i det heile, i tillegg til den daglege dietten. McStay kontrollerer kolesterol og blodtrykk hjå forsøkspersonane. Teorien er grei: Mager gamalost skal senke kolesterol og blodtrykk.

Men så var det ikkje det som skjedde. Stikk i strid med globale kosthaldsråd kom forsøkspersonane som åt ost, om han no var feit eller mager, ut med lågare kolesterol enn dei som ikkje åt ost. Særleg var reduksjonen tydeleg hjå dei forsøkspersonane som gjekk inn i studia med høgt blodtrykk, høgt kolesterol eller på andre måtar var i risikosona for hjarte- og karsjukdommar. Alle gruppene fekk lågare blodtrykk.

Ingen konklusjon

Kva har skjedd her? Vel, på same måte som innbyggjarane i Matrix aldri eigentleg kan vite om dei har ete blautkokt egg eller kva det i så fall smakar, kan det synast som om vi i vår – forhåpentlegvis – verkelege verd veit mykje mindre enn vi trur om kva som er godt for oss og ikkje.

Ein studie som denne er ein drope i det som ein gong skal bli eit sanningshav. Studiane peikar i alle retningar: denne er omtala på nettstaden for forsking på hjarte- og karsjukdommar. Nedst på sida får eg tips til tre relaterte nettsaker: «Mye mettet fett øker ikke risikoen for hjertepasienter», «Byttet ut mettet fett og reduserte kolesterolet» og «Redusert fedme og betennelse med både fett- og karbohydratredusert kost».

Det må vere lov å spørje: Er det nokon som lurer oss her, eller driv forskarar og leikar utan å ha peiling på kva dei held på med?

Spørsmål styrer svar

Mest truleg ingen av delane. Men det kan vere forskarar får ulike svar alt etter kva dei spør om. Nett no er det til dømes nokre som spør om næringsverdien til mat kan vere høgare enn summen av dei enkelte stoffa maten består av. Desse forskarane brukar gjerne meieriprodukt som døme, og dei kallar teorien sin «The Dairy Matrix».

Bakgrunnen er mellom anna at funna for næringsstoff i meieriprodukt samsvarar med høgare risiko for hjarte- og karsjukdommar, men at forsking som inkluderer næringsmidla i seg sjølv, som gamalostforsøket, gjerne har motsette funn. Særleg gjeld det der syrna eller fermentert mjølk er inne i biletet. Kan det vere at ulike mjølkestrukturar og ulike foredlingsmetodar kan fremje eller sette attende næringsstoff, slik at effekten på kroppane våre vert heilt ulik alt etter kva situasjon feittet, proteinet eller vitaminet opptrer i?

Om det er slik, korleis burde vi då ete? Truleg langt frå slik opprørarane utanfor The Matrix gjer. Truleg kan vi òg droppe mange former for proteinpulver, vitaminpillar og liknande næringsstoff og i staden sette kreftene inn på å få i oss mest mogleg variert mat. Verken meir eller mindre. Truleg er det ein grei strategi å fylgje, sjølv medan vi ventar på sikre svar frå vitskapen. Snart er det jo vår.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Scene 1: Neo ser skeptisk ned på sitt fyrste måltid utanfor The Matrix. Ei slimete masse med noko som kan sjå ut som korn. «Lukk auga, så kan du late som det er blautkokt egg», foreslår Mouse. «Det er eit eincella protein kombinert med syntetisk amino, vitamin og mineral. Alt kroppen treng», kontrar Dozer. «Det har ikkje alt kroppen treng», slår Mouse fast og byter tema.

Scene 2: Vi har flytta oss til Vik kommune i indre Sogn i 2015. Bygda hadde venta lenge på dette. Heile Vik kommune skulle få slått vitskapleg fast det dei sjølve hadde visst så godt: at å ete gamalost – osten Hulda Garborg meinte hadde «løyndomsfulle makter» – er beste måten å verte gamal på. I 2012 hadde den pakistanske forskaren Tahir Mahmood Qureshi funne blodtrykksenkande peptid (kjeder av aminosyrer) i gamalost. Han hadde testa peptida i utanomkroppslege modellar (in vitro) og funne at peptida oppformeira seg i tarmen. Altså burde gamalost, i teorien, senke blodtrykket. I tillegg fann han vitamin K2, som mellom anna er godt for hjartet.

Qureshi reiser attende til Pakistan, men doktorgradsstudent Rita Nilsen McStay tek opp tråden: Ho får 153 sprell levande forsøksmenneske som i åtte veker skal ete enten 50 gram Gamalost, 80 gram Norvegia eller ikkje ost i det heile, i tillegg til den daglege dietten. McStay kontrollerer kolesterol og blodtrykk hjå forsøkspersonane. Teorien er grei: Mager gamalost skal senke kolesterol og blodtrykk.

Men så var det ikkje det som skjedde. Stikk i strid med globale kosthaldsråd kom forsøkspersonane som åt ost, om han no var feit eller mager, ut med lågare kolesterol enn dei som ikkje åt ost. Særleg var reduksjonen tydeleg hjå dei forsøkspersonane som gjekk inn i studia med høgt blodtrykk, høgt kolesterol eller på andre måtar var i risikosona for hjarte- og karsjukdommar. Alle gruppene fekk lågare blodtrykk.

Ingen konklusjon

Kva har skjedd her? Vel, på same måte som innbyggjarane i Matrix aldri eigentleg kan vite om dei har ete blautkokt egg eller kva det i så fall smakar, kan det synast som om vi i vår – forhåpentlegvis – verkelege verd veit mykje mindre enn vi trur om kva som er godt for oss og ikkje.

Ein studie som denne er ein drope i det som ein gong skal bli eit sanningshav. Studiane peikar i alle retningar: denne er omtala på nettstaden for forsking på hjarte- og karsjukdommar. Nedst på sida får eg tips til tre relaterte nettsaker: «Mye mettet fett øker ikke risikoen for hjertepasienter», «Byttet ut mettet fett og reduserte kolesterolet» og «Redusert fedme og betennelse med både fett- og karbohydratredusert kost».

Det må vere lov å spørje: Er det nokon som lurer oss her, eller driv forskarar og leikar utan å ha peiling på kva dei held på med?

Spørsmål styrer svar

Mest truleg ingen av delane. Men det kan vere forskarar får ulike svar alt etter kva dei spør om. Nett no er det til dømes nokre som spør om næringsverdien til mat kan vere høgare enn summen av dei enkelte stoffa maten består av. Desse forskarane brukar gjerne meieriprodukt som døme, og dei kallar teorien sin «The Dairy Matrix».

Bakgrunnen er mellom anna at funna for næringsstoff i meieriprodukt samsvarar med høgare risiko for hjarte- og karsjukdommar, men at forsking som inkluderer næringsmidla i seg sjølv, som gamalostforsøket, gjerne har motsette funn. Særleg gjeld det der syrna eller fermentert mjølk er inne i biletet. Kan det vere at ulike mjølkestrukturar og ulike foredlingsmetodar kan fremje eller sette attende næringsstoff, slik at effekten på kroppane våre vert heilt ulik alt etter kva situasjon feittet, proteinet eller vitaminet opptrer i?

Om det er slik, korleis burde vi då ete? Truleg langt frå slik opprørarane utanfor The Matrix gjer. Truleg kan vi òg droppe mange former for proteinpulver, vitaminpillar og liknande næringsstoff og i staden sette kreftene inn på å få i oss mest mogleg variert mat. Verken meir eller mindre. Truleg er det ein grei strategi å fylgje, sjølv medan vi ventar på sikre svar frå vitskapen. Snart er det jo vår.

Siri Helle

Det kan vere

forskarar får ulike

svar alt etter kva

dei spør om.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis