JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Osteskiver

Ferdige skiver løyser ingen problem.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Nofima har funne at sidan vi kastar mindre ost når vi kjøper han ferdig skiva, er det meir miljøvennleg. Det er verdilaus forsking, hevdar Siri Helle.

Nofima har funne at sidan vi kastar mindre ost når vi kjøper han ferdig skiva, er det meir miljøvennleg. Det er verdilaus forsking, hevdar Siri Helle.

Foto: Wikimedia Commons

Nofima har funne at sidan vi kastar mindre ost når vi kjøper han ferdig skiva, er det meir miljøvennleg. Det er verdilaus forsking, hevdar Siri Helle.

Nofima har funne at sidan vi kastar mindre ost når vi kjøper han ferdig skiva, er det meir miljøvennleg. Det er verdilaus forsking, hevdar Siri Helle.

Foto: Wikimedia Commons

3187
20170908
3187
20170908

Bindersen er ikkje norsk likevel. I alle fall ikkje bindersen som fungerer. Men ostehøvelen – han skal vi ta all ære for. Eller ... Ære? Høver ostehøvelen – ein pietistisk gnitenpeisreiskap – betre på den historiske gravplassen enn på ingeniørkunstens alter?

Der dette vert hevda, er gjerne grunngjevinga at ost skal nytast i reelle bitar med tyggemotstand og smak, ikkje gjennomsiktige skiver som gjer tørt kneippbrød litt mindre uetande.

Legg høvelen på hylla

For miljøet er det vel liten tvil om at det er ostehøvelen som er best – skulle ein tru. For så enkelt var det visst ikkje. Ifylgje forskarar ved Nofima bør miljømedvitne osteetarar legge høvelen på hylla for godt. I staden bør vi overlate skjeringa til profesjonelle: «Overraskende at ost i skiver er mest miljøvennlig», var tittelen på ei sak Forskningsdagene publiserte førre veke.

I år er temaet for forskingsdagane verdiar. Og i forskingsprosjektet REforReM (Riktig emballering for redusert matsvinn) har mellom anna Nofima funne at sidan vi kastar mindre ost når vi kjøper han ferdig skiva, er det meir miljøvennleg. Å kaste mat har mykje større miljøpåverknad enn emballasje, og norsk mat er heller under- enn overemballert, hevdar dei: fordi god emballasje gjer osten meir haldbar og minkar svinn.

Høvl i veg

Hol i hovudet og temmeleg verdilaus forsking, hevdar eg. For det fyrste samanliknar dei eple og pærer: matsvinn og plastavfall er to ulike miljøproblem med forskjellige konsekvensar. Å seie at skiva ost er meir miljøvenleg er å prioritere klima over mikroplast i havet, til dømes.

For det andre: Dersom problemet er at ostehøvelen ikkje klarer å handtere siste rest av ostebiten, skal vi ikkje då prøve å løyse det problemet i staden for å skape fleire (plast)problem?

Ein kunne til dømes ha forska på kvifor vaksne folk ser på den nedste centimeteren av osten som eit avfallsproblem, i eit hushald som mest truleg har opptil fleire rivarar og rasper i hyller og skap, både manuelle og med motor. I ein kvardag der litt riven ost ofte er akkurat det ein treng for å gjere gårsdagens restar litt meir spanande, meiner eg.

For det tredje: Har vi råd til å kaste 10–15 prosent av osten vi kjøper, har vi råd å betale 10–15 prosent meir per kilo ost. Den osten vi ikkje treng, kunne vi investert i ein mindre, men betre ost. Slik er det ganske vanleg å tenke om innkjøp av sko eller datautstyr, som når ein kjøper færre joggesko for å ha råd til betre kvalitet, men ganske utanfor standarden å tenke om mat.

Kanskje var dette noko å forske på? Sånn apropos verdiar, altså: Korleis ser vi på verdien av mat kontra andre forbruksprodukt? Er det meir emballasje vi treng for å kaste mindre, eller er det kanskje meir kunnskap og respekt for verdien av maten?

Sjølv er eg ikkje i tvil om at eg et meir ost når han er ferdig skiva. Når dei standardiserte skivene høver dårleg på knekkebrødet, legg eg heller på litt ekstra enn å dele opp den alt oppdelte skiva. Det er kanskje redusert matsvinn, men verdibasert matmiljøvern er det ikkje.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Bindersen er ikkje norsk likevel. I alle fall ikkje bindersen som fungerer. Men ostehøvelen – han skal vi ta all ære for. Eller ... Ære? Høver ostehøvelen – ein pietistisk gnitenpeisreiskap – betre på den historiske gravplassen enn på ingeniørkunstens alter?

Der dette vert hevda, er gjerne grunngjevinga at ost skal nytast i reelle bitar med tyggemotstand og smak, ikkje gjennomsiktige skiver som gjer tørt kneippbrød litt mindre uetande.

Legg høvelen på hylla

For miljøet er det vel liten tvil om at det er ostehøvelen som er best – skulle ein tru. For så enkelt var det visst ikkje. Ifylgje forskarar ved Nofima bør miljømedvitne osteetarar legge høvelen på hylla for godt. I staden bør vi overlate skjeringa til profesjonelle: «Overraskende at ost i skiver er mest miljøvennlig», var tittelen på ei sak Forskningsdagene publiserte førre veke.

I år er temaet for forskingsdagane verdiar. Og i forskingsprosjektet REforReM (Riktig emballering for redusert matsvinn) har mellom anna Nofima funne at sidan vi kastar mindre ost når vi kjøper han ferdig skiva, er det meir miljøvennleg. Å kaste mat har mykje større miljøpåverknad enn emballasje, og norsk mat er heller under- enn overemballert, hevdar dei: fordi god emballasje gjer osten meir haldbar og minkar svinn.

Høvl i veg

Hol i hovudet og temmeleg verdilaus forsking, hevdar eg. For det fyrste samanliknar dei eple og pærer: matsvinn og plastavfall er to ulike miljøproblem med forskjellige konsekvensar. Å seie at skiva ost er meir miljøvenleg er å prioritere klima over mikroplast i havet, til dømes.

For det andre: Dersom problemet er at ostehøvelen ikkje klarer å handtere siste rest av ostebiten, skal vi ikkje då prøve å løyse det problemet i staden for å skape fleire (plast)problem?

Ein kunne til dømes ha forska på kvifor vaksne folk ser på den nedste centimeteren av osten som eit avfallsproblem, i eit hushald som mest truleg har opptil fleire rivarar og rasper i hyller og skap, både manuelle og med motor. I ein kvardag der litt riven ost ofte er akkurat det ein treng for å gjere gårsdagens restar litt meir spanande, meiner eg.

For det tredje: Har vi råd til å kaste 10–15 prosent av osten vi kjøper, har vi råd å betale 10–15 prosent meir per kilo ost. Den osten vi ikkje treng, kunne vi investert i ein mindre, men betre ost. Slik er det ganske vanleg å tenke om innkjøp av sko eller datautstyr, som når ein kjøper færre joggesko for å ha råd til betre kvalitet, men ganske utanfor standarden å tenke om mat.

Kanskje var dette noko å forske på? Sånn apropos verdiar, altså: Korleis ser vi på verdien av mat kontra andre forbruksprodukt? Er det meir emballasje vi treng for å kaste mindre, eller er det kanskje meir kunnskap og respekt for verdien av maten?

Sjølv er eg ikkje i tvil om at eg et meir ost når han er ferdig skiva. Når dei standardiserte skivene høver dårleg på knekkebrødet, legg eg heller på litt ekstra enn å dele opp den alt oppdelte skiva. Det er kanskje redusert matsvinn, men verdibasert matmiljøvern er det ikkje.

Siri Helle

Er det meir emballasje

vi treng for å kaste

mindre, eller er det

kanskje meir kunn-

skap og respekt for

verdien av maten?

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis