JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Potetchips

Kartofler forsterkar problemet, ikkje smaken.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Slikt som gjer livet bitte litt betre. I det minste av og til.

Slikt som gjer livet bitte litt betre. I det minste av og til.

Foto: Wikipedia

Slikt som gjer livet bitte litt betre. I det minste av og til.

Slikt som gjer livet bitte litt betre. I det minste av og til.

Foto: Wikipedia

4154
20180831
4154
20180831

For å slå fast det openberre: Verda ville vore ein fattigare stad utan potetchips. Somme tider er friterte, salta poteter nett det vi treng – uansett kor helsefanatiske vi elles skulle vere. Potet er ein viktig og god vekst for norsk jord og folk, og potetchips er god bruk av norske poteter. At nokon, som Sørlandschips, finn seg tente med å produsere dei her i landet, skal vi altså vere glade for.

Det tyder likevel ikkje at vi skal finne oss i kva som helst. Sørlandschips har lenge marknadsført seg med å vere liten, uavhengig og lokal. Men det var då: Fyrst vart dei kjøpte opp av det skandinaviske investeringsfirmaet Scandza, som mellom anna eig Synnøve Finden og Leiv Vidar, og med eitt var dei ikkje så små lenger. Så byrja dei å produsere eksklusivt for Rema 1000 – og der gjekk sjølvstendet.

Naboproblem

Og kva med det lokale? Når chipsen dei produserer for Rema, rett og slett heiter Bondens, og slagordet er «Friske og gode råvarer rett fra bondens egen gård», skulle ein tru det var godt ivaretatt. Posen slår òg fast at chipsen er produsert i Noreg. Men potetene, dei kjem frå Danmark.

Kva tyder det eigentleg at potetene kjem rett frå «bondens egen gård»? Er det noko å skryte av? Kan dei eigentleg kome frå noko anna? Vel, poteter veks i jorda, og jorda vert stort sett driven av ein bonde – om han no er dansk eller norsk.

Danmark er ein monaleg potetprodusent i europeisk målestokk. Ein gjennomsnittleg dansk potetprodusent driv 20,6 hektar. Kring 1700 bønder står for produksjonen av over 250.000 tonn poteter. For å kome inn må ein vere stor – og det kostar: Òg Danmark slit med høge lønnskostnader, og mekaniseringa er dyr. Ikkje alle klarer seg: Danske bankar og kredittselskap har tent tre gonger så mykje på dansk matproduksjonen dei siste ti åra som bøndene sjølve, skreiv Nationen i januar.

Rot i forsterkaren

Nok politikk. Kva med innhaldet i posen? Bondens kjem i tre smakar: Himalaya salt, Mexican og Solmoden paprika. Om nokon klarar å kjenne om saltet i fyrstnemnde faktisk kjem frå Himalaya eller ikkje, skal vi late ligge – berre kjapt slå fast at det på ingen måte gjer chipsen noko meir næringsrik. I staden skal vi sjå nærare på dei to sistnemnde, og korleis dei begge to er merkte med «Uten smaksforsterker».

«Smaksforsterker» syner her til glutamat eller glutaminsyre. Glutamat er ei salt glutaminsyre, men uansett kva form stoffet er i, har det den eigenskapen at det gjer andre smakar sterkare. Eller: Glutamat skaper ikkje smak, men truleg gjer det smakslaukane på tunga vår meir mottakelege for smaken som alt er der. Særleg vert den såkalla femte smaken – umami – stimulert. Reaksjonen fungerer sterkast om det er salt til stades saman med glutamat.

Kvarmannsen kjenner truleg glutamat best som MSG, som rett og slett står for monosodiumglutamat, og som fekk eit kanskje delvis fortent dårleg rykte som årsak til «kinamatsyndromet» for eit knapt tiår sidan. Dei store mengdene MSG som vart brukte i ein del ferdigmat, fekk utvilsamt ein del menneske til å reagere enten allergisk eller med intoleranse. Men det er ikkje det same som å seie at smaksforsterkarar i seg må fordømmast. Det ville rett og slett vore vanskeleg – fordi det er glutamat og glutaminsyre i fisk, ost, sopp, mais, tomat og ei rekke andre matvarer vi et kvar dag.

Ja, så vanskeleg er det å unngå glutamat, at ikkje eingong Bondens klarer det. Når dei på den eine sidan av posen hevdar dei ikkje brukar smaksforsterkar, har dei likevel på den andre sida av posen putta gjærekstrakt oppi posen. Og gjærekstrakt, det er glutamat, det, i denne samanhengen, og funksjonen er å framheve smak. Like sterkt som MSG er gjærekstraktet ikkje, altså er det om lag like liten grunn til å uroe seg for tilsetjinga som det var for produsenten å lyge om at ho ikkje er der.

Som så ofte elles handlar glutamat om mengde. Litt går greitt. Slik er det vel med chips òg. Og så smakar det utvilsamt betre om ein ikkje et det så ofte. Vi kan til dømes halde oss til å ete det når vi kan hauste potet i Noreg.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

For å slå fast det openberre: Verda ville vore ein fattigare stad utan potetchips. Somme tider er friterte, salta poteter nett det vi treng – uansett kor helsefanatiske vi elles skulle vere. Potet er ein viktig og god vekst for norsk jord og folk, og potetchips er god bruk av norske poteter. At nokon, som Sørlandschips, finn seg tente med å produsere dei her i landet, skal vi altså vere glade for.

Det tyder likevel ikkje at vi skal finne oss i kva som helst. Sørlandschips har lenge marknadsført seg med å vere liten, uavhengig og lokal. Men det var då: Fyrst vart dei kjøpte opp av det skandinaviske investeringsfirmaet Scandza, som mellom anna eig Synnøve Finden og Leiv Vidar, og med eitt var dei ikkje så små lenger. Så byrja dei å produsere eksklusivt for Rema 1000 – og der gjekk sjølvstendet.

Naboproblem

Og kva med det lokale? Når chipsen dei produserer for Rema, rett og slett heiter Bondens, og slagordet er «Friske og gode råvarer rett fra bondens egen gård», skulle ein tru det var godt ivaretatt. Posen slår òg fast at chipsen er produsert i Noreg. Men potetene, dei kjem frå Danmark.

Kva tyder det eigentleg at potetene kjem rett frå «bondens egen gård»? Er det noko å skryte av? Kan dei eigentleg kome frå noko anna? Vel, poteter veks i jorda, og jorda vert stort sett driven av ein bonde – om han no er dansk eller norsk.

Danmark er ein monaleg potetprodusent i europeisk målestokk. Ein gjennomsnittleg dansk potetprodusent driv 20,6 hektar. Kring 1700 bønder står for produksjonen av over 250.000 tonn poteter. For å kome inn må ein vere stor – og det kostar: Òg Danmark slit med høge lønnskostnader, og mekaniseringa er dyr. Ikkje alle klarer seg: Danske bankar og kredittselskap har tent tre gonger så mykje på dansk matproduksjonen dei siste ti åra som bøndene sjølve, skreiv Nationen i januar.

Rot i forsterkaren

Nok politikk. Kva med innhaldet i posen? Bondens kjem i tre smakar: Himalaya salt, Mexican og Solmoden paprika. Om nokon klarar å kjenne om saltet i fyrstnemnde faktisk kjem frå Himalaya eller ikkje, skal vi late ligge – berre kjapt slå fast at det på ingen måte gjer chipsen noko meir næringsrik. I staden skal vi sjå nærare på dei to sistnemnde, og korleis dei begge to er merkte med «Uten smaksforsterker».

«Smaksforsterker» syner her til glutamat eller glutaminsyre. Glutamat er ei salt glutaminsyre, men uansett kva form stoffet er i, har det den eigenskapen at det gjer andre smakar sterkare. Eller: Glutamat skaper ikkje smak, men truleg gjer det smakslaukane på tunga vår meir mottakelege for smaken som alt er der. Særleg vert den såkalla femte smaken – umami – stimulert. Reaksjonen fungerer sterkast om det er salt til stades saman med glutamat.

Kvarmannsen kjenner truleg glutamat best som MSG, som rett og slett står for monosodiumglutamat, og som fekk eit kanskje delvis fortent dårleg rykte som årsak til «kinamatsyndromet» for eit knapt tiår sidan. Dei store mengdene MSG som vart brukte i ein del ferdigmat, fekk utvilsamt ein del menneske til å reagere enten allergisk eller med intoleranse. Men det er ikkje det same som å seie at smaksforsterkarar i seg må fordømmast. Det ville rett og slett vore vanskeleg – fordi det er glutamat og glutaminsyre i fisk, ost, sopp, mais, tomat og ei rekke andre matvarer vi et kvar dag.

Ja, så vanskeleg er det å unngå glutamat, at ikkje eingong Bondens klarer det. Når dei på den eine sidan av posen hevdar dei ikkje brukar smaksforsterkar, har dei likevel på den andre sida av posen putta gjærekstrakt oppi posen. Og gjærekstrakt, det er glutamat, det, i denne samanhengen, og funksjonen er å framheve smak. Like sterkt som MSG er gjærekstraktet ikkje, altså er det om lag like liten grunn til å uroe seg for tilsetjinga som det var for produsenten å lyge om at ho ikkje er der.

Som så ofte elles handlar glutamat om mengde. Litt går greitt. Slik er det vel med chips òg. Og så smakar det utvilsamt betre om ein ikkje et det så ofte. Vi kan til dømes halde oss til å ete det når vi kan hauste potet i Noreg.

Siri Helle

Så vanskeleg er det
å unngå glutamat, at ikkje eingong Bondens klarer det.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis