JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Småis

Om vi skal tru dei store iskremprodusentane, skal vi i sommar vere kliss like.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

4267
20190412
4267
20190412

Dette er truleg den einaste daglegvarelanseringa med reell interesse i ålmenta: issleppet. Årets nye pinneisar. Det vesle blaffet mot sommaren som skal komme, håpet, lengten etter dei dagane som er så fine, så varme, så lange at ein berre må stappe i seg is etter is sjølv om det er lenge sidan 17. mai.

Ein kan alt no velje seg favorittar og slik få eit lite frampeik. Korleis ser sommaren 2019 ut?

Vi har to dominerande iskremprodusentar i Noreg: Diplom-Is og Hennig-Olsen Is. Diplom-Is er ein del av meierisamvirket Tine, medan Hennig-Olsen Is er ei familieverksemd basert i Kristiansand. Og éin ting er sikkert: Går du i ein butikk, finn du ikkje begge to. Enten er det ein Diplom-Is-butikk, eller så er det ein Hennig-Olsen Is-butikk.

Det fyrste som slår meg idet eg opnar iskremmenyane, er likevel kor like dei er. Begge produsentane har sine kroneisar: Is i kjeks har vi hatt i Noreg sidan femtiåra. Sjølv om Diplom-Is (dåverande Meierienes Fellesfabrikk) var fyrst ute, var det ingen som protesterte då andre iskremfabrikkar plukka opp tråden. Dei har kvar sin båtis, kvar sin sandwich, sjølv om Diplom-Is kallar sin Sandwich Original, og kvar sin serie med heilt likt forma ovale, litt meir fancy kvalitetsis: Diplom-Is har Royal og Hennig-Olsen Creme. Diplom-Is har Snickers-is, Hennig-Olsen har Japp-is, Diplom-Is har Lollipop med appelsin- og bringebærsmak, Hennig-Olsen Friskis med appelsin og jordbær.

To nye sider

Men attende til nyhenda. Har nokon av produsentane funne fram kreativiteten og skapargleda ein ekte sommaris fortener? Vel. Hennig-Olsen Is og Diplom-Is lanserer fem nye iskremar kvar – i teorien. I røynda er dei alle, kanskje med eitt unnatak, relanseringar, altså kjende merkevarer med nye smakar. Mellom anna kjem både Royal og Creme i nye smaksdrakter. Og har du sett: Dei kjem begge to med ein variant med karamell og peanøtter.

Diplom-Is har rett nok dyppa karamellkremen i eit sølvfarga overtrekk. Sølvfargen er laga med hjelp av titanoksid TiO2 – råstoffet som gjer gruvedrift med fjorddeponi i Førdefjorden naudsynt. Treng vi fleire bruksområde for slike mineral?

Vidare har Hennig-Olsen Is slått seg saman med Lerum og laga is av safta Zeroh!, medan Diplom-Is ikkje har gått lenger enn til sin eigen eigar Tine når dei har skapt sjokolademjølka Litago om til iskrem. Til felles har dei uansett at dei strekker sanninga langt: Rett nok er det berre 1,2 kaloriar i ein Zeroh!, men at det òg er 0 prosent sitron og guava, som er det isen hevdar seg å smake, er ikkje noko å skryte av. Det same gjeld den eine prosenten feittredusert kakao som har fått plass i den såkalla sjokoladeisen Litago.

Unnataket frå relanseringane er kanskje Hennig-Olsens Nyt Dobbelsjoko – for sjølv om isen òg finst som boksis, er dei alle relativt nye og uetablerte. Men med ei innhaldsliste lang som ein regnfull fellesferie, vert diverre heilskapsbiletet av issommaren 2019 nærare vintermørke enn sommarkveldar.

Smått er godt

Sommar – særleg sommarferie – handlar om nostalgi. Om akkurat som i fjor, og året før, og året før der att: same skrekkblanda-fryd-utedo på hytta, same startproblem med påhengsmotoren, same skuffande sommarreker vi ikkje kan late vere å ete. Der, på nostalgien, leverer pinneisen: Han har vit til ikkje å fjerne det han veit vi elskar.

Men sommar handlar òg om å gjere akkurat det ein vil. Ikkje akkurat det ein gjer til vanleg, og ikkje akkurat det andre gjer. Om det uventa, det unike vi hugsar langt inn i vinterkveldane. Der har Diplom-Is og Hennig-Olsen Is eit og anna å lære.

Dei kan til dømes lære av dei små: For her blømer verkeleg kreativiteten. Hjå Isrosa heiter – og inneheld – iskremane til dømes kanel, valnøtt med lønnesirup eller bjørnebær. På Alm Gard lagar dei sorbé av plomme, yoghurtis med lavendel eller tyttebær og fløyteis med tindved, medan dei på Reins kloster i Trøndelag mellom anna lagar fløyteis med safran.

Kontrasten er stor. Eg veit kva eg kjem til å velje: Kjøper eg is frå Hennig-Olsen Is eller Diplom-Is i sommar? Nei takk, sjeldan har smått vore så godt – ja, så mykje betre – enn i norsk iskrembransje 2019.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Dette er truleg den einaste daglegvarelanseringa med reell interesse i ålmenta: issleppet. Årets nye pinneisar. Det vesle blaffet mot sommaren som skal komme, håpet, lengten etter dei dagane som er så fine, så varme, så lange at ein berre må stappe i seg is etter is sjølv om det er lenge sidan 17. mai.

Ein kan alt no velje seg favorittar og slik få eit lite frampeik. Korleis ser sommaren 2019 ut?

Vi har to dominerande iskremprodusentar i Noreg: Diplom-Is og Hennig-Olsen Is. Diplom-Is er ein del av meierisamvirket Tine, medan Hennig-Olsen Is er ei familieverksemd basert i Kristiansand. Og éin ting er sikkert: Går du i ein butikk, finn du ikkje begge to. Enten er det ein Diplom-Is-butikk, eller så er det ein Hennig-Olsen Is-butikk.

Det fyrste som slår meg idet eg opnar iskremmenyane, er likevel kor like dei er. Begge produsentane har sine kroneisar: Is i kjeks har vi hatt i Noreg sidan femtiåra. Sjølv om Diplom-Is (dåverande Meierienes Fellesfabrikk) var fyrst ute, var det ingen som protesterte då andre iskremfabrikkar plukka opp tråden. Dei har kvar sin båtis, kvar sin sandwich, sjølv om Diplom-Is kallar sin Sandwich Original, og kvar sin serie med heilt likt forma ovale, litt meir fancy kvalitetsis: Diplom-Is har Royal og Hennig-Olsen Creme. Diplom-Is har Snickers-is, Hennig-Olsen har Japp-is, Diplom-Is har Lollipop med appelsin- og bringebærsmak, Hennig-Olsen Friskis med appelsin og jordbær.

To nye sider

Men attende til nyhenda. Har nokon av produsentane funne fram kreativiteten og skapargleda ein ekte sommaris fortener? Vel. Hennig-Olsen Is og Diplom-Is lanserer fem nye iskremar kvar – i teorien. I røynda er dei alle, kanskje med eitt unnatak, relanseringar, altså kjende merkevarer med nye smakar. Mellom anna kjem både Royal og Creme i nye smaksdrakter. Og har du sett: Dei kjem begge to med ein variant med karamell og peanøtter.

Diplom-Is har rett nok dyppa karamellkremen i eit sølvfarga overtrekk. Sølvfargen er laga med hjelp av titanoksid TiO2 – råstoffet som gjer gruvedrift med fjorddeponi i Førdefjorden naudsynt. Treng vi fleire bruksområde for slike mineral?

Vidare har Hennig-Olsen Is slått seg saman med Lerum og laga is av safta Zeroh!, medan Diplom-Is ikkje har gått lenger enn til sin eigen eigar Tine når dei har skapt sjokolademjølka Litago om til iskrem. Til felles har dei uansett at dei strekker sanninga langt: Rett nok er det berre 1,2 kaloriar i ein Zeroh!, men at det òg er 0 prosent sitron og guava, som er det isen hevdar seg å smake, er ikkje noko å skryte av. Det same gjeld den eine prosenten feittredusert kakao som har fått plass i den såkalla sjokoladeisen Litago.

Unnataket frå relanseringane er kanskje Hennig-Olsens Nyt Dobbelsjoko – for sjølv om isen òg finst som boksis, er dei alle relativt nye og uetablerte. Men med ei innhaldsliste lang som ein regnfull fellesferie, vert diverre heilskapsbiletet av issommaren 2019 nærare vintermørke enn sommarkveldar.

Smått er godt

Sommar – særleg sommarferie – handlar om nostalgi. Om akkurat som i fjor, og året før, og året før der att: same skrekkblanda-fryd-utedo på hytta, same startproblem med påhengsmotoren, same skuffande sommarreker vi ikkje kan late vere å ete. Der, på nostalgien, leverer pinneisen: Han har vit til ikkje å fjerne det han veit vi elskar.

Men sommar handlar òg om å gjere akkurat det ein vil. Ikkje akkurat det ein gjer til vanleg, og ikkje akkurat det andre gjer. Om det uventa, det unike vi hugsar langt inn i vinterkveldane. Der har Diplom-Is og Hennig-Olsen Is eit og anna å lære.

Dei kan til dømes lære av dei små: For her blømer verkeleg kreativiteten. Hjå Isrosa heiter – og inneheld – iskremane til dømes kanel, valnøtt med lønnesirup eller bjørnebær. På Alm Gard lagar dei sorbé av plomme, yoghurtis med lavendel eller tyttebær og fløyteis med tindved, medan dei på Reins kloster i Trøndelag mellom anna lagar fløyteis med safran.

Kontrasten er stor. Eg veit kva eg kjem til å velje: Kjøper eg is frå Hennig-Olsen Is eller Diplom-Is i sommar? Nei takk, sjeldan har smått vore så godt – ja, så mykje betre – enn i norsk iskrembransje 2019.

Siri Helle

Det fyrste som slår

meg idet eg opnar

iskremmenyane,

er kor like dei er.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis