Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Småis

Om vi skal tru dei store iskremprodusentane, skal vi i sommar vere kliss like.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

Rosa eller gul. Er ikkje pinneismangfaldet større enn dette?

4267
20190412
4267
20190412

Dette er truleg den einaste daglegvarelanseringa med reell interesse i ålmenta: issleppet. Årets nye pinneisar. Det vesle blaffet mot sommaren som skal komme, håpet, lengten etter dei dagane som er så fine, så varme, så lange at ein berre må stappe i seg is etter is sjølv om det er lenge sidan 17. mai.

Ein kan alt no velje seg favorittar og slik få eit lite frampeik. Korleis ser sommaren 2019 ut?

Vi har to dominerande iskremprodusentar i Noreg: Diplom-Is og Hennig-Olsen Is. Diplom-Is er ein del av meierisamvirket Tine, medan Hennig-Olsen Is er ei familieverksemd basert i Kristiansand. Og éin ting er sikkert: Går du i ein butikk, finn du ikkje begge to. Enten er det ein Diplom-Is-butikk, eller så er det ein Hennig-Olsen Is-butikk.

Det fyrste som slår meg idet eg opnar iskremmenyane, er likevel kor like dei er. Begge produsentane har sine kroneisar: Is i kjeks har vi hatt i Noreg sidan femtiåra. Sjølv om Diplom-Is (dåverande Meierienes Fellesfabrikk) var fyrst ute, var det ingen som protesterte då andre iskremfabrikkar plukka opp tråden. Dei har kvar sin båtis, kvar sin sandwich, sjølv om Diplom-Is kallar sin Sandwich Original, og kvar sin serie med heilt likt forma ovale, litt meir fancy kvalitetsis: Diplom-Is har Royal og Hennig-Olsen Creme. Diplom-Is har Snickers-is, Hennig-Olsen har Japp-is, Diplom-Is har Lollipop med appelsin- og bringebærsmak, Hennig-Olsen Friskis med appelsin og jordbær.

To nye sider

Men attende til nyhenda. Har nokon av produsentane funne fram kreativiteten og skapargleda ein ekte sommaris fortener? Vel. Hennig-Olsen Is og Diplom-Is lanserer fem nye iskremar kvar – i teorien. I røynda er dei alle, kanskje med eitt unnatak, relanseringar, altså kjende merkevarer med nye smakar. Mellom anna kjem både Royal og Creme i nye smaksdrakter. Og har du sett: Dei kjem begge to med ein variant med karamell og peanøtter.

Diplom-Is har rett nok dyppa karamellkremen i eit sølvfarga overtrekk. Sølvfargen er laga med hjelp av titanoksid TiO2 – råstoffet som gjer gruvedrift med fjorddeponi i Førdefjorden naudsynt. Treng vi fleire bruksområde for slike mineral?

Vidare har Hennig-Olsen Is slått seg saman med Lerum og laga is av safta Zeroh!, medan Diplom-Is ikkje har gått lenger enn til sin eigen eigar Tine når dei har skapt sjokolademjølka Litago om til iskrem. Til felles har dei uansett at dei strekker sanninga langt: Rett nok er det berre 1,2 kaloriar i ein Zeroh!, men at det òg er 0 prosent sitron og guava, som er det isen hevdar seg å smake, er ikkje noko å skryte av. Det same gjeld den eine prosenten feittredusert kakao som har fått plass i den såkalla sjokoladeisen Litago.

Unnataket frå relanseringane er kanskje Hennig-Olsens Nyt Dobbelsjoko – for sjølv om isen òg finst som boksis, er dei alle relativt nye og uetablerte. Men med ei innhaldsliste lang som ein regnfull fellesferie, vert diverre heilskapsbiletet av issommaren 2019 nærare vintermørke enn sommarkveldar.

Smått er godt

Sommar – særleg sommarferie – handlar om nostalgi. Om akkurat som i fjor, og året før, og året før der att: same skrekkblanda-fryd-utedo på hytta, same startproblem med påhengsmotoren, same skuffande sommarreker vi ikkje kan late vere å ete. Der, på nostalgien, leverer pinneisen: Han har vit til ikkje å fjerne det han veit vi elskar.

Men sommar handlar òg om å gjere akkurat det ein vil. Ikkje akkurat det ein gjer til vanleg, og ikkje akkurat det andre gjer. Om det uventa, det unike vi hugsar langt inn i vinterkveldane. Der har Diplom-Is og Hennig-Olsen Is eit og anna å lære.

Dei kan til dømes lære av dei små: For her blømer verkeleg kreativiteten. Hjå Isrosa heiter – og inneheld – iskremane til dømes kanel, valnøtt med lønnesirup eller bjørnebær. På Alm Gard lagar dei sorbé av plomme, yoghurtis med lavendel eller tyttebær og fløyteis med tindved, medan dei på Reins kloster i Trøndelag mellom anna lagar fløyteis med safran.

Kontrasten er stor. Eg veit kva eg kjem til å velje: Kjøper eg is frå Hennig-Olsen Is eller Diplom-Is i sommar? Nei takk, sjeldan har smått vore så godt – ja, så mykje betre – enn i norsk iskrembransje 2019.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Dette er truleg den einaste daglegvarelanseringa med reell interesse i ålmenta: issleppet. Årets nye pinneisar. Det vesle blaffet mot sommaren som skal komme, håpet, lengten etter dei dagane som er så fine, så varme, så lange at ein berre må stappe i seg is etter is sjølv om det er lenge sidan 17. mai.

Ein kan alt no velje seg favorittar og slik få eit lite frampeik. Korleis ser sommaren 2019 ut?

Vi har to dominerande iskremprodusentar i Noreg: Diplom-Is og Hennig-Olsen Is. Diplom-Is er ein del av meierisamvirket Tine, medan Hennig-Olsen Is er ei familieverksemd basert i Kristiansand. Og éin ting er sikkert: Går du i ein butikk, finn du ikkje begge to. Enten er det ein Diplom-Is-butikk, eller så er det ein Hennig-Olsen Is-butikk.

Det fyrste som slår meg idet eg opnar iskremmenyane, er likevel kor like dei er. Begge produsentane har sine kroneisar: Is i kjeks har vi hatt i Noreg sidan femtiåra. Sjølv om Diplom-Is (dåverande Meierienes Fellesfabrikk) var fyrst ute, var det ingen som protesterte då andre iskremfabrikkar plukka opp tråden. Dei har kvar sin båtis, kvar sin sandwich, sjølv om Diplom-Is kallar sin Sandwich Original, og kvar sin serie med heilt likt forma ovale, litt meir fancy kvalitetsis: Diplom-Is har Royal og Hennig-Olsen Creme. Diplom-Is har Snickers-is, Hennig-Olsen har Japp-is, Diplom-Is har Lollipop med appelsin- og bringebærsmak, Hennig-Olsen Friskis med appelsin og jordbær.

To nye sider

Men attende til nyhenda. Har nokon av produsentane funne fram kreativiteten og skapargleda ein ekte sommaris fortener? Vel. Hennig-Olsen Is og Diplom-Is lanserer fem nye iskremar kvar – i teorien. I røynda er dei alle, kanskje med eitt unnatak, relanseringar, altså kjende merkevarer med nye smakar. Mellom anna kjem både Royal og Creme i nye smaksdrakter. Og har du sett: Dei kjem begge to med ein variant med karamell og peanøtter.

Diplom-Is har rett nok dyppa karamellkremen i eit sølvfarga overtrekk. Sølvfargen er laga med hjelp av titanoksid TiO2 – råstoffet som gjer gruvedrift med fjorddeponi i Førdefjorden naudsynt. Treng vi fleire bruksområde for slike mineral?

Vidare har Hennig-Olsen Is slått seg saman med Lerum og laga is av safta Zeroh!, medan Diplom-Is ikkje har gått lenger enn til sin eigen eigar Tine når dei har skapt sjokolademjølka Litago om til iskrem. Til felles har dei uansett at dei strekker sanninga langt: Rett nok er det berre 1,2 kaloriar i ein Zeroh!, men at det òg er 0 prosent sitron og guava, som er det isen hevdar seg å smake, er ikkje noko å skryte av. Det same gjeld den eine prosenten feittredusert kakao som har fått plass i den såkalla sjokoladeisen Litago.

Unnataket frå relanseringane er kanskje Hennig-Olsens Nyt Dobbelsjoko – for sjølv om isen òg finst som boksis, er dei alle relativt nye og uetablerte. Men med ei innhaldsliste lang som ein regnfull fellesferie, vert diverre heilskapsbiletet av issommaren 2019 nærare vintermørke enn sommarkveldar.

Smått er godt

Sommar – særleg sommarferie – handlar om nostalgi. Om akkurat som i fjor, og året før, og året før der att: same skrekkblanda-fryd-utedo på hytta, same startproblem med påhengsmotoren, same skuffande sommarreker vi ikkje kan late vere å ete. Der, på nostalgien, leverer pinneisen: Han har vit til ikkje å fjerne det han veit vi elskar.

Men sommar handlar òg om å gjere akkurat det ein vil. Ikkje akkurat det ein gjer til vanleg, og ikkje akkurat det andre gjer. Om det uventa, det unike vi hugsar langt inn i vinterkveldane. Der har Diplom-Is og Hennig-Olsen Is eit og anna å lære.

Dei kan til dømes lære av dei små: For her blømer verkeleg kreativiteten. Hjå Isrosa heiter – og inneheld – iskremane til dømes kanel, valnøtt med lønnesirup eller bjørnebær. På Alm Gard lagar dei sorbé av plomme, yoghurtis med lavendel eller tyttebær og fløyteis med tindved, medan dei på Reins kloster i Trøndelag mellom anna lagar fløyteis med safran.

Kontrasten er stor. Eg veit kva eg kjem til å velje: Kjøper eg is frå Hennig-Olsen Is eller Diplom-Is i sommar? Nei takk, sjeldan har smått vore så godt – ja, så mykje betre – enn i norsk iskrembransje 2019.

Siri Helle

Det fyrste som slår

meg idet eg opnar

iskremmenyane,

er kor like dei er.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Foto: Christiane Jordheim Larsen

UtanriksSamfunn
Christiane Jordheim Larsen

Alle auge på Grønland

NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk. 

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Foto frå filmen

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Filmglede

Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund

UtdanningSamfunn
Sigurd Arnekleiv Bækkelund

Framandspråka forsvinn

Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim
Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis