Vaffel
Ekte hjarte krev kjærleik.
For mykje av det gode gjev god vaffel. Men plata i botnen må òg vere god.
Foto: Stefan Kampf/Wikimedia Commons
Kven skulle tru at den audmjuke, vesle vaffelplata var slik ein historieskapar? Sjømannskyrkja i København lagar verdas beste vaflar, men at kyrkjene serverer vaflar i det heile, kjem truleg av trongen til eit ugjæra brød å servere til nattverden. Mannen bak Østfolds stoltheit pølse i vaffel skal ifylgje rykta vere ingen ringare enn Eyvind Hellstrøm, som saman med broren Jan gjekk tom for vaffel ei natt i onkelen Arne Iskrems pølsebod i Moss.
Patentert i 1869
Om vaffelhjartet har reist kringom verda og skapt tidlause historier, er opphavet til vaffeljernet derimot opplese og vedtatt. Det vart patentert av amerikanaren Cornelius Swarthout 24. august 1869 – sjølv om det truleg var vaffeljern i Nederland så langt attende som på 1400-talet. Swarthout hadde sjølv nederlandske forfedrar. Dette vaffeljernet høvde i staden for omnsringane på vedfyrte svartomnar.
Det finst vaflar utan mjøl, utan sukker, utan smør, utan egg, utan mjølk, utan kardemomme og utan sjel. Kva er då att av kjernen i vaffelen?
Ikkje mykje – bortsett frå akkurat denne steikemetoden. Det ruglete jernet med varme frå begge sider gjev sprø steikeskorpe med stor overflate: rett og slett meir karamellisert skorpe enn det du til dømes får på ei pannekake. Om ein slår det saman med kraftig bruk av hevemiddel, som ein som regel gjer, sit ein att med eit bakverk (eller steikverk) som er sprøtt utanpå, og mjukt og luftig inni.
Meir enn funksjon
Det skal altså ikkje særleg mykje til for å få ein vaffel heil ut av jernet. Faktisk skal det ikkje meir til enn det Mølleren tilbyr i si ferdige vaffelblanding: I boksen er det kveitemjøl, sukker, bakepulver, salt og vanilinsukker. Heime på kjøkkenet skal du sette til matfeitt og vatn.
Ja, det fungerer, men sidan sukker og vanilin er det einaste i røra som har eit minimum av aroma, vert smaken deretter: som søt papp. Eg kan ikkje tenke meg noko særleg mykje tristare.
Det er heldigvis ikkje slik at om du ikkje toler mjølk eller egg, må du berre kutte det ut. Om du ikkje kan bruke egg, kan du bruke banan eller linfrø, om du ikkje toler laktose, kan du bruk syrna mjølk eller yoghurt, om du ikkje toler mjølkeprotein, kan du bruke havre- eller risdrikk. Eller epljuice, ripssaft, øl eller det aller meste anna du måtta ha i skuffer og skap. Det einaste som synest umogleg, er å ende med mindre kreativitet og kjærleik enn det Mølleren syner.
Gje jernet innhald
Mølleren hevdar vidare at blandinga deira har eit fortrinn framfor andre vaffelblandingar: Sidan boksen er stor og har lokk, kan du bruke litt av han om gongen. Pakningen tilbyr oppskrift ned til ein og ein vaffel.
Vaflar er best som ferskvare, det skal eg gje Mølleren rett i. Sprøheita varer nemleg ikkje lenge. Men det tyder ikkje at røra ikkje kan oppbevarast ei tid: Det er ingen problem å ha røre ståande fleire dagar i kjøleskapet, om ein no skulle ha trong for ein vaffel no og ein vaffel då.
Treng ein berre litt vaffelrøre, er det kanskje like greitt å lage ho sjølv. Kjenner ein seg kapabel til å eige eit vaffeljern, bør ein òg kjenne seg kapabel til å blande mjøl og sukker. Kanskje er ein til og med kapabel og kreativ nok til å hive eit og anna meir spanande i miks-
masteren, stavmiksaren eller bakebollen. Så fullt av dingsar og ingrediensar som dei fleste kjøkken er, burde det vere det minste vi kunne forvente.
Når alt kan vere ein vaffel og vaffel kan vere alt, er det opp til kvar og ein av oss å gje jernet meiningsfullt innhald. Dei færraste vaflar treng å vere like. Absolutt ingen vaffel treng å vere keisam.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Kven skulle tru at den audmjuke, vesle vaffelplata var slik ein historieskapar? Sjømannskyrkja i København lagar verdas beste vaflar, men at kyrkjene serverer vaflar i det heile, kjem truleg av trongen til eit ugjæra brød å servere til nattverden. Mannen bak Østfolds stoltheit pølse i vaffel skal ifylgje rykta vere ingen ringare enn Eyvind Hellstrøm, som saman med broren Jan gjekk tom for vaffel ei natt i onkelen Arne Iskrems pølsebod i Moss.
Patentert i 1869
Om vaffelhjartet har reist kringom verda og skapt tidlause historier, er opphavet til vaffeljernet derimot opplese og vedtatt. Det vart patentert av amerikanaren Cornelius Swarthout 24. august 1869 – sjølv om det truleg var vaffeljern i Nederland så langt attende som på 1400-talet. Swarthout hadde sjølv nederlandske forfedrar. Dette vaffeljernet høvde i staden for omnsringane på vedfyrte svartomnar.
Det finst vaflar utan mjøl, utan sukker, utan smør, utan egg, utan mjølk, utan kardemomme og utan sjel. Kva er då att av kjernen i vaffelen?
Ikkje mykje – bortsett frå akkurat denne steikemetoden. Det ruglete jernet med varme frå begge sider gjev sprø steikeskorpe med stor overflate: rett og slett meir karamellisert skorpe enn det du til dømes får på ei pannekake. Om ein slår det saman med kraftig bruk av hevemiddel, som ein som regel gjer, sit ein att med eit bakverk (eller steikverk) som er sprøtt utanpå, og mjukt og luftig inni.
Meir enn funksjon
Det skal altså ikkje særleg mykje til for å få ein vaffel heil ut av jernet. Faktisk skal det ikkje meir til enn det Mølleren tilbyr i si ferdige vaffelblanding: I boksen er det kveitemjøl, sukker, bakepulver, salt og vanilinsukker. Heime på kjøkkenet skal du sette til matfeitt og vatn.
Ja, det fungerer, men sidan sukker og vanilin er det einaste i røra som har eit minimum av aroma, vert smaken deretter: som søt papp. Eg kan ikkje tenke meg noko særleg mykje tristare.
Det er heldigvis ikkje slik at om du ikkje toler mjølk eller egg, må du berre kutte det ut. Om du ikkje kan bruke egg, kan du bruke banan eller linfrø, om du ikkje toler laktose, kan du bruk syrna mjølk eller yoghurt, om du ikkje toler mjølkeprotein, kan du bruke havre- eller risdrikk. Eller epljuice, ripssaft, øl eller det aller meste anna du måtta ha i skuffer og skap. Det einaste som synest umogleg, er å ende med mindre kreativitet og kjærleik enn det Mølleren syner.
Gje jernet innhald
Mølleren hevdar vidare at blandinga deira har eit fortrinn framfor andre vaffelblandingar: Sidan boksen er stor og har lokk, kan du bruke litt av han om gongen. Pakningen tilbyr oppskrift ned til ein og ein vaffel.
Vaflar er best som ferskvare, det skal eg gje Mølleren rett i. Sprøheita varer nemleg ikkje lenge. Men det tyder ikkje at røra ikkje kan oppbevarast ei tid: Det er ingen problem å ha røre ståande fleire dagar i kjøleskapet, om ein no skulle ha trong for ein vaffel no og ein vaffel då.
Treng ein berre litt vaffelrøre, er det kanskje like greitt å lage ho sjølv. Kjenner ein seg kapabel til å eige eit vaffeljern, bør ein òg kjenne seg kapabel til å blande mjøl og sukker. Kanskje er ein til og med kapabel og kreativ nok til å hive eit og anna meir spanande i miks-
masteren, stavmiksaren eller bakebollen. Så fullt av dingsar og ingrediensar som dei fleste kjøkken er, burde det vere det minste vi kunne forvente.
Når alt kan vere ein vaffel og vaffel kan vere alt, er det opp til kvar og ein av oss å gje jernet meiningsfullt innhald. Dei færraste vaflar treng å vere like. Absolutt ingen vaffel treng å vere keisam.
Siri Helle
Når alt kan vere ein
vaffel og vaffel kan
vere alt, er det opp
til kvar og ein av oss
å gje jernet mei-
ningsfullt innhald.
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet i november i fjor.
Foto: Dag og Tid
Fylgjene av konkurransestaten
Rune Slagstad syner korleis venstresida lenge har gløymt røtene og prinsippa sine. Der andre held seg til vande spor, gjenetablerer han vona om at vi kan finne ut av kva som er viktigast å diskutere.
Jean-Marie Le Pen døydde 7. januar, 96 år gamal.
Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB
Ein politisk krigar har falle
Jean-Marie Le Pen (1928–2025) vart ein nybrotsmann for all høgrepopulisme i dag.