Vanilinsaus
Om begge juksar, kan likevel éin gjere det betre enn den andre.
Vanilje eller vanilin? Det kan vere det same, så lenge vi er ærlege og det er rikeleg av det.
Foto: Andreas Praefcke / Wikimedia Commons
Det står to kartongar med vaniljesaus ved sida av kvarandre på Spar. Dei er temmeleg like: Begge rommar éin liter, begge kartongane er gule og fylte med bilete av friske bær, og begge har kork på toppen. Ja, sjølv prisen er den same: 29,90 per liter for vaniljesausen merkt Piano, og nett det same for vaniljesausen frå Eldorado.
For ikkje å snakke om at dei begge to gjev seg ut for å vere noko dei ikkje er. Du kan nemleg ikkje vere vaniljesaus utan å innehalde vanilje, og det gjer ikkje desse to sausane: Vanilje er verken meir eller mindre enn ei frukt frå ei plante i orkidéfamilien, tørka og fermentert på eit vis som får fram sterke og komplekse aromaer så samansette at ein har klart å isolere over 40 ulike aromaer i lukt og smak frå éi enkel vaniljestong. Det mest framståande aromastoffet er vanilin, og det er det einaste Tine og Eldorado nyttar i vaniljesausane.
Vanilin er mellom anna å finne naturleg i grantrevirke – nærare bestemt i lignin, som er den delen av trestokken det er vanskeleg å nytte til andre ting når stokken er komen på ein papirfabrikk. Å nytte noko av han til å produsere god smak er det med andre ord ingenting i vegen for. Han er berre ikkje vanilje.
Ekte feilvare
Difor går vi no, når vi skal sjå nærare på innhaldet i dei to nemnte kartongane, vekk frå å feilaktig kalle dei vaniljesaus – det er vanilinsaus vi kjøper, om vi no vel Eldorado eller Tine. Det kan vere meir enn godt nok, det. Eller ikkje. For ein kunne i utgangspunktet tenkje seg at to nærast identiske sauskartongar til identisk pris hadde nærast identisk innhald. Det er langt frå sanninga i dette høvet.
Attom kartongen merkt Piano står mjølkesamvirket Tine. Difor skulle det berre mangle at fyrste ingrediens på innhaldslista er heilmjølk, og at den neste er kremfløyte. Når Matprat.no fortel oss korleis vi skal lage fin, gamal vaniljesaus, bruker dei ikkje eingong fløyte – berre mjølk. Dei bruker derimot egg, det gjer ikkje Tine. Tine brukar modifisert maisstivelse og stabilisatorane johannesbrødkjernemjøl, guarkjernemjøl og karragenan for å gjere vaniljesausen tjukkare.
I tillegg er 10 prosent av vaniljesausen frå Piano sukker. Det er 1,5 prosent meir enn det konkurrenten Eldorado puttar oppi. Likevel er kaloriinnhaldet så vidt høgare her enn i Piano-kartongen: 156 mot 148 kaloriar per 100 gram. Og det sjølv om fyrste ingrediens på lista er vatn, og neste er skummamjølkpulver. Korleis er det mogleg?
Lenger ned på lista
Jau: Lenger nede på innhaldslista står det «smørfett». Dette er truleg kjernemjølk, saupet som vert att etter fløyten – ei temmeleg feit væske, med andre ord. Det same kan seiast om ingrediensen kokosolje, og stivelsane som er nytta – både maltodekstrin frå mais og modifisert stivelse – kan trekke kaloriinnhaldet opp.
I tillegg er det liten tvil om at alt dette er ingrediensar som trekker kjøpelysta ned. Kva er vitsen med å kjøpe ein vanilinsaus som ikkje inneheld ei einaste råvare, når ein for nett same pris kan få ein som i det minste i øvste del av innhaldslista har produkt som er fullt ut forståelege?
Kjøper eg vanilinsaus frå Eldorado? Nei takk, eg gjer det enkelt – med eitt aromastoff og ein vaniljesaus frå Piano.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Det står to kartongar med vaniljesaus ved sida av kvarandre på Spar. Dei er temmeleg like: Begge rommar éin liter, begge kartongane er gule og fylte med bilete av friske bær, og begge har kork på toppen. Ja, sjølv prisen er den same: 29,90 per liter for vaniljesausen merkt Piano, og nett det same for vaniljesausen frå Eldorado.
For ikkje å snakke om at dei begge to gjev seg ut for å vere noko dei ikkje er. Du kan nemleg ikkje vere vaniljesaus utan å innehalde vanilje, og det gjer ikkje desse to sausane: Vanilje er verken meir eller mindre enn ei frukt frå ei plante i orkidéfamilien, tørka og fermentert på eit vis som får fram sterke og komplekse aromaer så samansette at ein har klart å isolere over 40 ulike aromaer i lukt og smak frå éi enkel vaniljestong. Det mest framståande aromastoffet er vanilin, og det er det einaste Tine og Eldorado nyttar i vaniljesausane.
Vanilin er mellom anna å finne naturleg i grantrevirke – nærare bestemt i lignin, som er den delen av trestokken det er vanskeleg å nytte til andre ting når stokken er komen på ein papirfabrikk. Å nytte noko av han til å produsere god smak er det med andre ord ingenting i vegen for. Han er berre ikkje vanilje.
Ekte feilvare
Difor går vi no, når vi skal sjå nærare på innhaldet i dei to nemnte kartongane, vekk frå å feilaktig kalle dei vaniljesaus – det er vanilinsaus vi kjøper, om vi no vel Eldorado eller Tine. Det kan vere meir enn godt nok, det. Eller ikkje. For ein kunne i utgangspunktet tenkje seg at to nærast identiske sauskartongar til identisk pris hadde nærast identisk innhald. Det er langt frå sanninga i dette høvet.
Attom kartongen merkt Piano står mjølkesamvirket Tine. Difor skulle det berre mangle at fyrste ingrediens på innhaldslista er heilmjølk, og at den neste er kremfløyte. Når Matprat.no fortel oss korleis vi skal lage fin, gamal vaniljesaus, bruker dei ikkje eingong fløyte – berre mjølk. Dei bruker derimot egg, det gjer ikkje Tine. Tine brukar modifisert maisstivelse og stabilisatorane johannesbrødkjernemjøl, guarkjernemjøl og karragenan for å gjere vaniljesausen tjukkare.
I tillegg er 10 prosent av vaniljesausen frå Piano sukker. Det er 1,5 prosent meir enn det konkurrenten Eldorado puttar oppi. Likevel er kaloriinnhaldet så vidt høgare her enn i Piano-kartongen: 156 mot 148 kaloriar per 100 gram. Og det sjølv om fyrste ingrediens på lista er vatn, og neste er skummamjølkpulver. Korleis er det mogleg?
Lenger ned på lista
Jau: Lenger nede på innhaldslista står det «smørfett». Dette er truleg kjernemjølk, saupet som vert att etter fløyten – ei temmeleg feit væske, med andre ord. Det same kan seiast om ingrediensen kokosolje, og stivelsane som er nytta – både maltodekstrin frå mais og modifisert stivelse – kan trekke kaloriinnhaldet opp.
I tillegg er det liten tvil om at alt dette er ingrediensar som trekker kjøpelysta ned. Kva er vitsen med å kjøpe ein vanilinsaus som ikkje inneheld ei einaste råvare, når ein for nett same pris kan få ein som i det minste i øvste del av innhaldslista har produkt som er fullt ut forståelege?
Kjøper eg vanilinsaus frå Eldorado? Nei takk, eg gjer det enkelt – med eitt aromastoff og ein vaniljesaus frå Piano.
Siri Helle
Det er liten tvil om at alt dette er ingrediensar som trekker kjøpelysta ned.
Fleire artiklar
Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.
Foto: Sebastian Dalseide
Beckett-klassikar av godt merke
Glade dager byr på ein strålande skodespelarprestasjon av Marianne Nielsen.
Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.
Foto: Merete Haseth
Våren over mannalivet
Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.
Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».
Foto: Another World Entertainment
Djevelen i detaljane
By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.
Foto: Dagfinn Nordbø
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.
Thomas Fure / NTB
Utfordrar kjønnsundervisninga
Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.