Stølskultur kan verta verdsarv
Norsk stølskultur, saman med den svenske, er denne veka innstilt til Unescos liste over immateriell kulturarv. Eller enklare sagt: Stølskulturen kan verta ein del av verdas offisielle levande kulturarv.
No er det berre ei innstilling, men alt tyder på at det vert ein realitet på møtet i Paraguay tidleg i desember. I alle høve er dette ein siger i seg sjølv. For den norske stølskulturen treng denne heideren.
På 1950-talet var det over 20.000 aktive stølar i Noreg. I dag er det berre 750 att. Men no har staten dei siste åra gått inn med tilskot til bønder som vil driva støl. Det gjev von om at talet kan auka framover.
Kvifor er dette viktig? Fordi stølsdrifta tek i bruk gode utmarksbeiter og bidreg til å halda i hevd kunnskap om beiting og utnytting av utmarka vår. Stølsdrift hindrar attgroing av dei gamle stølsvollane og medverkar til at gamle stølshus vert tekne vare på. Vi kan ikkje overlata fjellheimen vår til endelause hyttefelt.
Og ikkje minst gjev stølsdrifta grunnlag for produksjon av kortreist mat. På stølane vert det laga ost, smør, jogurt og rømme av høg kvalitet. Norsk tradisjonsmat kan måla seg med kva som helst.
Men la deg ikkje styra av romantikk. Det er grunnar til at så mange stølsbruk er lagde ned. Støling er mykje arbeid, lange dagar og lite pengar, og det kan vera kaldt og hustrig utover seinsommaren. Men det skapar overskot på andre måtar. For eit syn det er å koma til ein veldriven støl med kyr eller geiter som beitar i eit vakkert kulturlandskap!
Gratulerer til foreininga Norsk seterkultur og alle andre som har medverka til at innstillinga til Unesco har kome i stand.
Svein Gjerdåker
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Norsk stølskultur, saman med den svenske, er denne veka innstilt til Unescos liste over immateriell kulturarv. Eller enklare sagt: Stølskulturen kan verta ein del av verdas offisielle levande kulturarv.
No er det berre ei innstilling, men alt tyder på at det vert ein realitet på møtet i Paraguay tidleg i desember. I alle høve er dette ein siger i seg sjølv. For den norske stølskulturen treng denne heideren.
På 1950-talet var det over 20.000 aktive stølar i Noreg. I dag er det berre 750 att. Men no har staten dei siste åra gått inn med tilskot til bønder som vil driva støl. Det gjev von om at talet kan auka framover.
Kvifor er dette viktig? Fordi stølsdrifta tek i bruk gode utmarksbeiter og bidreg til å halda i hevd kunnskap om beiting og utnytting av utmarka vår. Stølsdrift hindrar attgroing av dei gamle stølsvollane og medverkar til at gamle stølshus vert tekne vare på. Vi kan ikkje overlata fjellheimen vår til endelause hyttefelt.
Og ikkje minst gjev stølsdrifta grunnlag for produksjon av kortreist mat. På stølane vert det laga ost, smør, jogurt og rømme av høg kvalitet. Norsk tradisjonsmat kan måla seg med kva som helst.
Men la deg ikkje styra av romantikk. Det er grunnar til at så mange stølsbruk er lagde ned. Støling er mykje arbeid, lange dagar og lite pengar, og det kan vera kaldt og hustrig utover seinsommaren. Men det skapar overskot på andre måtar. For eit syn det er å koma til ein veldriven støl med kyr eller geiter som beitar i eit vakkert kulturlandskap!
Gratulerer til foreininga Norsk seterkultur og alle andre som har medverka til at innstillinga til Unesco har kome i stand.
Svein Gjerdåker
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet i november i fjor.
Foto: Dag og Tid
Fylgjene av konkurransestaten
Rune Slagstad syner korleis venstresida lenge har gløymt røtene og prinsippa sine. Der andre held seg til vande spor, gjenetablerer han vona om at vi kan finne ut av kva som er viktigast å diskutere.
Jean-Marie Le Pen døydde 7. januar, 96 år gamal.
Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB
Ein politisk krigar har falle
Jean-Marie Le Pen (1928–2025) vart ein nybrotsmann for all høgrepopulisme i dag.