Leve nisjekyllingen
Kyllingproduksjon
Nokre gonger, når debattar står i fare for å verte vel tekniske og detaljerte, er det lurt å ta eit steg attende. Det trur eg Dyrevernalliansen, eg og diskusjonen om Rema-kyllingen Hubbard JA787 skal gjere nett no.
Anton Krag argumenterer i Dag og Tid 9. mars for at dei ikkje kan prioritere små nisjemarknader, men må «hjelpe de dyrene som trenger det mest», altså dei i den mest intensive produksjonen.
Lat oss sjå på kva ein «nisje» er for noko. Ordet kjem frå fransk og tyder, pussig nok, «bygge reir». Her kunne vi sagt mangt og mykje om kva biologiske føresetnader fjørfehybrid har for å bygge reir og ikkje, men lat det ligge for no.
Ifylgje Store norske leksikon er storleiken på ein nisje i ein marknad avhengig av storleiken på marknaden – og det som er nisje i ein marknad, treng ikkje vere det i ein annan.
Det er inga naturlov at kjip kylling skal vere billeg. Tvert om: Kylling som vert fôra opp på høgverdig menneskemat, er blant dei mest unødvendige kjøttypane vi har. Særleg om vi ser han i samanheng med det enorme høneoverskotet vi sit på her i landet.
Eg har heller ikkje sett at Dyrevernalliansen har utfordra samanlikninga mi av Hubbard JA787 med den andre medium sakteveksande kyllinghybriden Ross Rowan, som alliansen i 2014 omtalte som «halvt monster».
Billeg industrikylling har ikkje oppstått av seg sjølv. Nokon har skapt han. Nokon må òg avskaffe han og sette inn eit alternativ, som altså er noko ganske anna enn å «sitte passivt og innbille oss at denne produksjonen skal forsvinne», som Krag hevdar er alternativet til ærenda dei spring for familien Reitan.
For eigentleg var det sjølvsagt Rema og Norsk Kylling som skulle stillast til ansvar for måten dei marknadsfører seg på. Heldige dei som har fått ein heil organisasjon til å ta dritarbeidet for seg.
Siri Helle er agronom og fast skribent i Dag og Tid.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Kyllingproduksjon
Nokre gonger, når debattar står i fare for å verte vel tekniske og detaljerte, er det lurt å ta eit steg attende. Det trur eg Dyrevernalliansen, eg og diskusjonen om Rema-kyllingen Hubbard JA787 skal gjere nett no.
Anton Krag argumenterer i Dag og Tid 9. mars for at dei ikkje kan prioritere små nisjemarknader, men må «hjelpe de dyrene som trenger det mest», altså dei i den mest intensive produksjonen.
Lat oss sjå på kva ein «nisje» er for noko. Ordet kjem frå fransk og tyder, pussig nok, «bygge reir». Her kunne vi sagt mangt og mykje om kva biologiske føresetnader fjørfehybrid har for å bygge reir og ikkje, men lat det ligge for no.
Ifylgje Store norske leksikon er storleiken på ein nisje i ein marknad avhengig av storleiken på marknaden – og det som er nisje i ein marknad, treng ikkje vere det i ein annan.
Det er inga naturlov at kjip kylling skal vere billeg. Tvert om: Kylling som vert fôra opp på høgverdig menneskemat, er blant dei mest unødvendige kjøttypane vi har. Særleg om vi ser han i samanheng med det enorme høneoverskotet vi sit på her i landet.
Eg har heller ikkje sett at Dyrevernalliansen har utfordra samanlikninga mi av Hubbard JA787 med den andre medium sakteveksande kyllinghybriden Ross Rowan, som alliansen i 2014 omtalte som «halvt monster».
Billeg industrikylling har ikkje oppstått av seg sjølv. Nokon har skapt han. Nokon må òg avskaffe han og sette inn eit alternativ, som altså er noko ganske anna enn å «sitte passivt og innbille oss at denne produksjonen skal forsvinne», som Krag hevdar er alternativet til ærenda dei spring for familien Reitan.
For eigentleg var det sjølvsagt Rema og Norsk Kylling som skulle stillast til ansvar for måten dei marknadsfører seg på. Heldige dei som har fått ein heil organisasjon til å ta dritarbeidet for seg.
Siri Helle er agronom og fast skribent i Dag og Tid.
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet i november i fjor.
Foto: Dag og Tid
Fylgjene av konkurransestaten
Rune Slagstad syner korleis venstresida lenge har gløymt røtene og prinsippa sine. Der andre held seg til vande spor, gjenetablerer han vona om at vi kan finne ut av kva som er viktigast å diskutere.
Jean-Marie Le Pen døydde 7. januar, 96 år gamal.
Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB
Ein politisk krigar har falle
Jean-Marie Le Pen (1928–2025) vart ein nybrotsmann for all høgrepopulisme i dag.