Liten fugl tvinger fram store endringer
Med Rema 1000s nye rase Hubbard JA787 er monsterkyllingmonopolet brote i norsk landbruk.
Foto: hubbardbreeders.com
Kylling
Er litt bedre enn veldig dårlig godt nok? Dette spør agronom Siri Helle om, i matspalta i Dag og Tid 16. februar, når hun skriver om Rema 1000s skifte fra Ross 308 til en mer saktevoksende kyllingrase.
Som Helle påpeker, er Ross 308 en hovedårsak til lidelsene i kyllingnæringen. Helt siden 1990-tallet har næringen vært dominert av Ross 308 og dens forgjenger Ross 208. Med Rema 1000s nye rase Hubbard JA787 er monsterkyllingmonopolet brutt i norsk landbruk.
Helle stiller kritiske spørsmål ved om Hubbard vil utgjøre noen merkbar forbedring. Vi i Dyrevernalliansen har utredet dette. Konklusjonen er at overgangen til Hubbard vil medføre betydelig bedre helse, lavere dødelighet og bedre mulighet for å få tilfredsstilt adferdsbehov. Bøndene rapporterer om en mer vital og aktiv kylling.
Ross 308 er genetisk disponert for helselidelser og et inaktivt liv, ifølge EUs ekspertpanel på dyrevelferd. Dårlig beinhelse og abnormt stort brystparti innebærer en ond sirkel der inaktivitet på grunn av smerter fører til en ytterligere forverring av problemet, fordi skjelett og muskulatur svekkes ved inaktivitet. Ross 308 er i strid med dyrevelferdsloven, som forbyr bruk av raser genetisk disponert for slike lidelser. En hovedgrunn til at norske myndigheter likevel har tillatt bruken, er næringens påstander om at det er økonomisk nødvendig. Denne ballongen stikker Rema 1000 nå hull på.
Selv om Hubbard vokser 20 prosent saktere enn Ross 308, har Helle helt rett i at den ikke er en optimal kyllingrase. I en ideell verden skulle selvfølgelig Rema 1000 valgt et enda bedre alternativ. Realistisk sett ville imidlertid risikoen da økt betydelig for at satsingen ville gått på en økonomisk smell – vi må huske på at Hubbard fortsatt skal konkurrere mot Ross 308 fra Nortura og Den Stolte Hane. Da ville Kylling-Norge være tilbake til start, med monopolsituasjon for Ross 308. I denne saken var det derfor nettopp et lite fremskritt som var nødvendig.
Det bør være mulig å ha to tanker i hodet samtidig: å støtte Rema 1000s grep for overgang til Hubbard samtidig som en fortsatt kritiserer kyllingindustrien. Det beste må ikke bli det godes fiende. La oss støtte de små fremskrittene, spesielt når de bryter en monopolsituasjon.
For spesielt betalingsvillige nordmenn vil nok fortsatt premiummerker som Homlagarden og Lerstang være førstevalget i kjøttdisken. For resten (det spises over 65 millioner kyllinger årlig i Norge) vil Dyrevernalliansen anbefale å velge Hubbard framfor Ross 308 når valget står mellom disse to.
Marianne Kulø er sivilagronom og fagleg leiar i Dyrevernalliansen.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Kylling
Er litt bedre enn veldig dårlig godt nok? Dette spør agronom Siri Helle om, i matspalta i Dag og Tid 16. februar, når hun skriver om Rema 1000s skifte fra Ross 308 til en mer saktevoksende kyllingrase.
Som Helle påpeker, er Ross 308 en hovedårsak til lidelsene i kyllingnæringen. Helt siden 1990-tallet har næringen vært dominert av Ross 308 og dens forgjenger Ross 208. Med Rema 1000s nye rase Hubbard JA787 er monsterkyllingmonopolet brutt i norsk landbruk.
Helle stiller kritiske spørsmål ved om Hubbard vil utgjøre noen merkbar forbedring. Vi i Dyrevernalliansen har utredet dette. Konklusjonen er at overgangen til Hubbard vil medføre betydelig bedre helse, lavere dødelighet og bedre mulighet for å få tilfredsstilt adferdsbehov. Bøndene rapporterer om en mer vital og aktiv kylling.
Ross 308 er genetisk disponert for helselidelser og et inaktivt liv, ifølge EUs ekspertpanel på dyrevelferd. Dårlig beinhelse og abnormt stort brystparti innebærer en ond sirkel der inaktivitet på grunn av smerter fører til en ytterligere forverring av problemet, fordi skjelett og muskulatur svekkes ved inaktivitet. Ross 308 er i strid med dyrevelferdsloven, som forbyr bruk av raser genetisk disponert for slike lidelser. En hovedgrunn til at norske myndigheter likevel har tillatt bruken, er næringens påstander om at det er økonomisk nødvendig. Denne ballongen stikker Rema 1000 nå hull på.
Selv om Hubbard vokser 20 prosent saktere enn Ross 308, har Helle helt rett i at den ikke er en optimal kyllingrase. I en ideell verden skulle selvfølgelig Rema 1000 valgt et enda bedre alternativ. Realistisk sett ville imidlertid risikoen da økt betydelig for at satsingen ville gått på en økonomisk smell – vi må huske på at Hubbard fortsatt skal konkurrere mot Ross 308 fra Nortura og Den Stolte Hane. Da ville Kylling-Norge være tilbake til start, med monopolsituasjon for Ross 308. I denne saken var det derfor nettopp et lite fremskritt som var nødvendig.
Det bør være mulig å ha to tanker i hodet samtidig: å støtte Rema 1000s grep for overgang til Hubbard samtidig som en fortsatt kritiserer kyllingindustrien. Det beste må ikke bli det godes fiende. La oss støtte de små fremskrittene, spesielt når de bryter en monopolsituasjon.
For spesielt betalingsvillige nordmenn vil nok fortsatt premiummerker som Homlagarden og Lerstang være førstevalget i kjøttdisken. For resten (det spises over 65 millioner kyllinger årlig i Norge) vil Dyrevernalliansen anbefale å velge Hubbard framfor Ross 308 når valget står mellom disse to.
Marianne Kulø er sivilagronom og fagleg leiar i Dyrevernalliansen.
Fleire artiklar
Dyrlegen kjem
Joachim Cooder er kjend som perkusjonist frå fleire utgivingar saman med opphavet, Ry Cooder.
Foto: Amanda Charchian
Motellet til drøymaren
Joachim Cooder opnar dørene til sju musikalske rom.
Det kjæraste eg har? Min ser ikkje slik ut, men eg er ganske glad i han, ja.
Foto via Wikimedia Commons
Smørbutten min får du nok aldri
Ei flygande badstove skal få ny heim, sit det nokon inni alt?
Foto: Maren Bø
Badstovene tek av
Det er interessant korleis badstove inne kan vere så ut, mens badstove ute er så in.
Morgonfrisk fersking
«Ein kan kjenna seg frisk og sterk, vera åndsfrisk eller endåtil frisk som ein fisk, friskna til, verta frisk att frå sjukdomen og heilt friskmeld.»