JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Ordskifte

Meir havre

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
3177
20240216
3177
20240216

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Frå matfatet

I nummer 1 av Dag og Tid 2024 etterlyser Siri Helle større mangfald i sortar og produkt av havre.

Nettopp! Havren har vore nedvurdert sidan han kom hit i eldre jernalder som ugras i bygg og kveite og føde for den som ikkje kunne velje. Trælens «brød» i Allvismál i Edda – «tungt og klumput og fullt av sådir» (agner) – likna den «Grauten på Grut». Vinje skildra i 1860:

«Det var Havregraut af det rette Slaget, det. Saadirne stodo med Piggar nett som Busti paa ein Griserygg, og svart var han som Oskegraut.»

Kokt på svarthavre altså, dårleg malen og med skal (agner), ein «stikkegraut» som forklarar jamføringa «strieskjorte og havrelefse».

Vi veit lite om historia til svarthavren. Svart skal hjelper villhavren å kamuflere seg i jorda, liksom det frykta ugraset floghavre. «Den kan lætt kiendes fra anden Havre, thi den er lodden og sort», skreiv Engebret Michaelsen Mandt i Historisk Beskrivelse over Øvre Tellemarken i 1776. Altså var havren til vanleg lys. Den vesle istida var havrens store tid og hovudkornet på Vestlandet. Kring 1900 gjekk opptil halve kornareala i Nord-Europa til «hestakonn» – og nymotens grynhavre der større korn, lyst tynt skal og mindre legde var viktig. At svarthavren forsvann forenkla òg kampen mot floghavren.

All havre til mat, svart eller lys, blir i dag avskala og varmebehandla, så feittet ikkje harsknar. Svarthavren er ikkje lenger «svart som oskegraut», for korna er alltid lyse, også merket «Den sorte havre». Det har vekt interessa for «berre havre» med sin «story» om vikinggraut, urkorn, lokalt avla og med «40 prosent mer umettet sunt fett».

Helle etterlyser meir uavhengig dokumentasjon om korleis desse gryna skil seg frå andre. Sidan sorten er privat, er dette diverre opp til Den sorte havre sjølv. Dei skal ha honnør for å få fram at feitt gjev meir smak, men gamaldags plantørking (lett røsting) ved Tøsse mølle gjer også sitt.

At svarthavren har overlevt i visse travhestmiljø, er interessant, men hesten ensar knapt fargen. I Canada får heldige hestar ein ekstra feittrik naken (skal-laus) havresort før start, og franske forlangar svart havre, tyske gul og amerikanske kvit.

Inntil havrens eigenskapar blir verdsett, blir all havre «havre». Eit mangfald av sortar krev nemleg – i stort – sortering i eigne produksjonskjeder, og dei kostar. Vellykka døme i mindre skala er glutenfri havre i Agder og Den sorte havre. Glutenfritt havreøl er ein ledig nisje! Det same gjeld mjølk frå kyr som får havre heller enn bygg. Dei mjølkar meir, slepper ut mindre metan per liter, og feittet blir sunnare.

Havren er ein underforska kornart og dagens nordiske havre mindre mangfaldig enn kring 1900. Nye produkt har vekt interessa. Havremjølk, kostfibrar (betaglukan) med helsesertifikat, glutenfritt surdeigsbrød med 100 prosent havre, havreris, havreøl, olje og antioksidantar for kosmetikk.

Bransjeprosjektet «DiversityOats» (NMBU og Matkornpartnarskapet, 2023–2026) vil, med gen frå vill havre, gjera den rikare både på protein, feitt, fiber og avling. Fargen på agnene står att å sjå.

Åsmund Bjørnstad er professor emeritus i planteforedling, NMBU, og leiar i Norsk Havreforening.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no

Frå matfatet

I nummer 1 av Dag og Tid 2024 etterlyser Siri Helle større mangfald i sortar og produkt av havre.

Nettopp! Havren har vore nedvurdert sidan han kom hit i eldre jernalder som ugras i bygg og kveite og føde for den som ikkje kunne velje. Trælens «brød» i Allvismál i Edda – «tungt og klumput og fullt av sådir» (agner) – likna den «Grauten på Grut». Vinje skildra i 1860:

«Det var Havregraut af det rette Slaget, det. Saadirne stodo med Piggar nett som Busti paa ein Griserygg, og svart var han som Oskegraut.»

Kokt på svarthavre altså, dårleg malen og med skal (agner), ein «stikkegraut» som forklarar jamføringa «strieskjorte og havrelefse».

Vi veit lite om historia til svarthavren. Svart skal hjelper villhavren å kamuflere seg i jorda, liksom det frykta ugraset floghavre. «Den kan lætt kiendes fra anden Havre, thi den er lodden og sort», skreiv Engebret Michaelsen Mandt i Historisk Beskrivelse over Øvre Tellemarken i 1776. Altså var havren til vanleg lys. Den vesle istida var havrens store tid og hovudkornet på Vestlandet. Kring 1900 gjekk opptil halve kornareala i Nord-Europa til «hestakonn» – og nymotens grynhavre der større korn, lyst tynt skal og mindre legde var viktig. At svarthavren forsvann forenkla òg kampen mot floghavren.

All havre til mat, svart eller lys, blir i dag avskala og varmebehandla, så feittet ikkje harsknar. Svarthavren er ikkje lenger «svart som oskegraut», for korna er alltid lyse, også merket «Den sorte havre». Det har vekt interessa for «berre havre» med sin «story» om vikinggraut, urkorn, lokalt avla og med «40 prosent mer umettet sunt fett».

Helle etterlyser meir uavhengig dokumentasjon om korleis desse gryna skil seg frå andre. Sidan sorten er privat, er dette diverre opp til Den sorte havre sjølv. Dei skal ha honnør for å få fram at feitt gjev meir smak, men gamaldags plantørking (lett røsting) ved Tøsse mølle gjer også sitt.

At svarthavren har overlevt i visse travhestmiljø, er interessant, men hesten ensar knapt fargen. I Canada får heldige hestar ein ekstra feittrik naken (skal-laus) havresort før start, og franske forlangar svart havre, tyske gul og amerikanske kvit.

Inntil havrens eigenskapar blir verdsett, blir all havre «havre». Eit mangfald av sortar krev nemleg – i stort – sortering i eigne produksjonskjeder, og dei kostar. Vellykka døme i mindre skala er glutenfri havre i Agder og Den sorte havre. Glutenfritt havreøl er ein ledig nisje! Det same gjeld mjølk frå kyr som får havre heller enn bygg. Dei mjølkar meir, slepper ut mindre metan per liter, og feittet blir sunnare.

Havren er ein underforska kornart og dagens nordiske havre mindre mangfaldig enn kring 1900. Nye produkt har vekt interessa. Havremjølk, kostfibrar (betaglukan) med helsesertifikat, glutenfritt surdeigsbrød med 100 prosent havre, havreris, havreøl, olje og antioksidantar for kosmetikk.

Bransjeprosjektet «DiversityOats» (NMBU og Matkornpartnarskapet, 2023–2026) vil, med gen frå vill havre, gjera den rikare både på protein, feitt, fiber og avling. Fargen på agnene står att å sjå.

Åsmund Bjørnstad er professor emeritus i planteforedling, NMBU, og leiar i Norsk Havreforening.

Fleire artiklar

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Foto via Wikimedia Commons

Samfunn

Den rustne kjempa

Tyskland treng strategiske investeringar, men både politikarar og veljarar har angst for risiko. No blir det nyval i Europas største økonomi.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Tyske langdistansetog har vorte 20 prosent mindre punktlege på ti år. No får dei ikkje lenger køyre inn i Sveits om dei er forseinka. Sveitsarane fryktar at tyske tog vil skape forseinkingar på eige jarnbanenett.

Foto via Wikimedia Commons

Samfunn

Den rustne kjempa

Tyskland treng strategiske investeringar, men både politikarar og veljarar har angst for risiko. No blir det nyval i Europas største økonomi.

Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.

Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.

Foto: Sebastian Dalseide

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Beckett-klassikar av godt merke

Glade dager byr på ein strålande skodespelarprestasjon av Marianne Nielsen.

Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.

Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.

Foto: Merete Haseth

BokMeldingar
Hilde Vesaas

Våren over mannalivet

Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.

Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».

Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Djevelen i detaljane

By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis