JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

Klimadiett endrar jordbruket

Høgskulelektor Thomas Cottis meiner ein overgang frå raudt kjøt til meir plantekost og fisk er bra også for jordbruket.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ifølgje Klimakur 2030 kan vi kutte 2,9 millionar tonn CO2-ekvivalentar fram til 2030 ved å redusere kjøtforbruket til fordel for plantebasert kost eller fisk.

Ifølgje Klimakur 2030 kan vi kutte 2,9 millionar tonn CO2-ekvivalentar fram til 2030 ved å redusere kjøtforbruket til fordel for plantebasert kost eller fisk.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Ifølgje Klimakur 2030 kan vi kutte 2,9 millionar tonn CO2-ekvivalentar fram til 2030 ved å redusere kjøtforbruket til fordel for plantebasert kost eller fisk.

Ifølgje Klimakur 2030 kan vi kutte 2,9 millionar tonn CO2-ekvivalentar fram til 2030 ved å redusere kjøtforbruket til fordel for plantebasert kost eller fisk.

Foto: Frank May / NTB scanpix

4744
20200207

Samtalen

Thomas Cottis

Lektor ved Høgskolen i Innlandet

Aktuell

Klimakur-rapporten

4744
20200207

Samtalen

Thomas Cottis

Lektor ved Høgskolen i Innlandet

Aktuell

Klimakur-rapporten

Eva@dagogtid.no

Rapporten Klimakur 2030, som vart lagd fram førre veke, legg til grunn at det kan kuttast 5,1 tonn CO2-ekvivalentar i landbruket fram mot 2030, i hovudsak gjennom å redusere kjøtforbruket til fordel for plantebasert kost eller fisk. Dette vil innebere omfattande endringar av norsk landbruk. Landbruksdirektoratet reknar med at 1 million dekar jordbruksareal går ut av drift.

Høgskulelektor i landbruk og klimakunnskap ved Høgskolen i Innlandet Thomas Cottis meiner likevel klimakuren er bra for jordbruket.

– Ei global oppvarming på over 1,5 grad utgjer ein stor risiko for matproduksjonen i verda. Difor er vi avhengige av at alle næringar gjer store kutt, og då må jordbruket sjølv ta sin del.

– Burde det ikkje vere skilnad på å kutte i jordbruket, som produserer mat, og i andre sektorar, som transport?

– Jordbruket har signert ein intensjonsavtale med staten om å kutte 5 millionar tonn CO2-ekvivalentar frå 2021 til 2030. Det tilseier rundt 7 prosent kutt i løpet av ein tiårsperiode, og det er lite jamført med andre næringar, som må vente kutt på 7 prosent kvart einaste år.

– Éin million dekar jordbruksjord ut av drift inneber mindre produksjon. Vil ikkje det berre gje meir import?

– Ved å redusere kjøtforbruket og vri kosthaldet over på meir plantemat opnar det seg nye høve for å produsere meir mat i matjorda vår og auke sjølvforsyninga. I dag vert 90 prosent av dyrkamarka vår brukt til fôr til husdyr, og berre 10 prosent til matvekstar. I røynda kan halvparten brukast til matvekstar, og så kan vi bruke den andre halvparten til gras og fôrvekstar til dyra som er att. Dimed kan vi auka sjølvforsyninga samstundes som vi betrar folkehelsa og reduserer klimagassar. Eg trur jordbruket er tent med å gå positivt inn i denne omstillinga, for ho kjem uansett.

– Store beiteareal kjem òg til å gå ut av drift, med konsekvensar for kulturlandskap og biologisk mangfald.

– Det kjem an på korleis vi utnyttar høva redusert kjøtforbruk gjev. Dei færraste norske kyr er på beite i dag. Med lågare yting og ei satsing på storfe som skal ete meir gras og mindre kraftfôr med soya frå Brasil, kan vi utnytte gras og beite like bra som i dag.

– Å erstatte kjøt med plantebasert kosthald var òg blant tiltaka i Klimakur 2020, som vart lagd fram i 2010. Kva gjer det lettare å få til no?

– Forbrukaren sit med nøkkelen her. Vi kan ikkje byrje med å få jordbruket til å produsere mindre kjøt dersom vi som forbrukarar held fram med dagens kjøtforbruk. Det som kan vere skilnaden no, er at det er ein trend og ei større forståing i befolkninga, særleg blant unge, om at det verken er sunt eller bra for klimaet at vi et så mykje kjøt som vi gjer. Regjeringa har òg sagt at redusert kjøtforbruk er det viktigaste klimatiltaket i jordbruk og kosthald, og det er ei positiv utvikling i næringsmiddelindustrien for å lage produkt med meir grønsaker og korn.

– Også andre føresetnader må oppfyllast om resonnementet ditt skal gå i hop: Vi må produsere korn og grønsaker på større område enn i dag og syte for å kjøpe norsk mat, ikkje import. I dag går kornarealet ned, og det er vanskeleg å finne norske grønsaker i butikkane sjølv i sesong. Kva tiltak må til?

– I dag har vi køyrt oss fast i eit system der det meste av tilskota går til kjøtproduksjon, og vi boostar den produksjonen med importert kraftfôr. Dei siste åra har vi òg flytta meir av drøvtyggjarane inn på kornareal. Så tilskotssystemet må endrast. Eg vil oppmode landbruksministeren til å setje seg ned med flinke folk og lage ein samla plan for omstilling av jordbruket parallelt med omstilling av kosthaldet.

– Vil ikkje resonnementet òg krevje sterkare importvern?

– Jau, vi er nøydde til å ruste opp importvernet.

– I landbruket er det frustrasjon over at matproduksjon vert syndebukken medan flytrafikken får halde fram som før. Forstår du frustrasjonen?

– Ja. Og dei største utsleppa for oss rike nordmenn er det høge forbruket, og transporten. Men eg meiner at jordbruket her prøvar å dyrke ei lite taktisk offerrolle. Nett no vert det snakka om Klimakur, som er eit sett med tiltak for ikkje-kvotepliktig sektor. Men næringar som olje og annan industri, i kvotepliktig sektor, må òg kutte. Vi må vri forbruket og slutte å fyre med olje, kol og gass i løpet av ei tiårsperiode. Det er det store biletet. Men av omsyn til mattryggleik, helse, sjølvforsyning og klimautsleppa frå sektoren som heiter jordbruk, er det òg ein fordel å redusere kjøtforbruket.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Eva@dagogtid.no

Rapporten Klimakur 2030, som vart lagd fram førre veke, legg til grunn at det kan kuttast 5,1 tonn CO2-ekvivalentar i landbruket fram mot 2030, i hovudsak gjennom å redusere kjøtforbruket til fordel for plantebasert kost eller fisk. Dette vil innebere omfattande endringar av norsk landbruk. Landbruksdirektoratet reknar med at 1 million dekar jordbruksareal går ut av drift.

Høgskulelektor i landbruk og klimakunnskap ved Høgskolen i Innlandet Thomas Cottis meiner likevel klimakuren er bra for jordbruket.

– Ei global oppvarming på over 1,5 grad utgjer ein stor risiko for matproduksjonen i verda. Difor er vi avhengige av at alle næringar gjer store kutt, og då må jordbruket sjølv ta sin del.

– Burde det ikkje vere skilnad på å kutte i jordbruket, som produserer mat, og i andre sektorar, som transport?

– Jordbruket har signert ein intensjonsavtale med staten om å kutte 5 millionar tonn CO2-ekvivalentar frå 2021 til 2030. Det tilseier rundt 7 prosent kutt i løpet av ein tiårsperiode, og det er lite jamført med andre næringar, som må vente kutt på 7 prosent kvart einaste år.

– Éin million dekar jordbruksjord ut av drift inneber mindre produksjon. Vil ikkje det berre gje meir import?

– Ved å redusere kjøtforbruket og vri kosthaldet over på meir plantemat opnar det seg nye høve for å produsere meir mat i matjorda vår og auke sjølvforsyninga. I dag vert 90 prosent av dyrkamarka vår brukt til fôr til husdyr, og berre 10 prosent til matvekstar. I røynda kan halvparten brukast til matvekstar, og så kan vi bruke den andre halvparten til gras og fôrvekstar til dyra som er att. Dimed kan vi auka sjølvforsyninga samstundes som vi betrar folkehelsa og reduserer klimagassar. Eg trur jordbruket er tent med å gå positivt inn i denne omstillinga, for ho kjem uansett.

– Store beiteareal kjem òg til å gå ut av drift, med konsekvensar for kulturlandskap og biologisk mangfald.

– Det kjem an på korleis vi utnyttar høva redusert kjøtforbruk gjev. Dei færraste norske kyr er på beite i dag. Med lågare yting og ei satsing på storfe som skal ete meir gras og mindre kraftfôr med soya frå Brasil, kan vi utnytte gras og beite like bra som i dag.

– Å erstatte kjøt med plantebasert kosthald var òg blant tiltaka i Klimakur 2020, som vart lagd fram i 2010. Kva gjer det lettare å få til no?

– Forbrukaren sit med nøkkelen her. Vi kan ikkje byrje med å få jordbruket til å produsere mindre kjøt dersom vi som forbrukarar held fram med dagens kjøtforbruk. Det som kan vere skilnaden no, er at det er ein trend og ei større forståing i befolkninga, særleg blant unge, om at det verken er sunt eller bra for klimaet at vi et så mykje kjøt som vi gjer. Regjeringa har òg sagt at redusert kjøtforbruk er det viktigaste klimatiltaket i jordbruk og kosthald, og det er ei positiv utvikling i næringsmiddelindustrien for å lage produkt med meir grønsaker og korn.

– Også andre føresetnader må oppfyllast om resonnementet ditt skal gå i hop: Vi må produsere korn og grønsaker på større område enn i dag og syte for å kjøpe norsk mat, ikkje import. I dag går kornarealet ned, og det er vanskeleg å finne norske grønsaker i butikkane sjølv i sesong. Kva tiltak må til?

– I dag har vi køyrt oss fast i eit system der det meste av tilskota går til kjøtproduksjon, og vi boostar den produksjonen med importert kraftfôr. Dei siste åra har vi òg flytta meir av drøvtyggjarane inn på kornareal. Så tilskotssystemet må endrast. Eg vil oppmode landbruksministeren til å setje seg ned med flinke folk og lage ein samla plan for omstilling av jordbruket parallelt med omstilling av kosthaldet.

– Vil ikkje resonnementet òg krevje sterkare importvern?

– Jau, vi er nøydde til å ruste opp importvernet.

– I landbruket er det frustrasjon over at matproduksjon vert syndebukken medan flytrafikken får halde fram som før. Forstår du frustrasjonen?

– Ja. Og dei største utsleppa for oss rike nordmenn er det høge forbruket, og transporten. Men eg meiner at jordbruket her prøvar å dyrke ei lite taktisk offerrolle. Nett no vert det snakka om Klimakur, som er eit sett med tiltak for ikkje-kvotepliktig sektor. Men næringar som olje og annan industri, i kvotepliktig sektor, må òg kutte. Vi må vri forbruket og slutte å fyre med olje, kol og gass i løpet av ei tiårsperiode. Det er det store biletet. Men av omsyn til mattryggleik, helse, sjølvforsyning og klimautsleppa frå sektoren som heiter jordbruk, er det òg ein fordel å redusere kjøtforbruket.

– Vi er nøydde til å ruste opp importvernet.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis