JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

– For lite konkurranse

Meir konkurranse i alle ledd i den norske marknaden vil hjelpe på matprisane, seier Anders Nordstad.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Foto: Heiko Junge / NTB

Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Onsdag 1. februar sette fleire daglegvarekjeder opp prisane.

Foto: Heiko Junge / NTB

4879
20230203

Samtalen

Anders Nordstad

landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Små­brukarlag

Aktuell

Matvareprisane

4879
20230203

Samtalen

Anders Nordstad

landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Små­brukarlag

Aktuell

Matvareprisane

sofie@dagogtid.no

Det har vore store oppslag i media med varsel om prisauke på mat. Kvifor stig matprisane, og kven er det som bestemmer kor mykje maten skal koste? Ifølgje Anders Nordstad, landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, er det korte svaret daglegvarekjedene.

– Graden av reell konkurranse skal bidra til at prisane ikkje blir høgare enn naudsynt. Men ulike aktørar og matnæringa byrjar no å forstå at det ikkje er så mykje konkurranse i daglegvaremarknaden.

– Matprisane kan endrast to gonger i året, 1. juli og 1. februar. Då er det forhandlingar mellom dei store matkjedene, importørar, grossistar, produsentar og leverandørar. Fungerer dette systemet, meiner du?

– Eg veit ikkje kvifor me gjer det på den måten. At prisane blir sette to gonger i året, er ei sanning med modifikasjonar. Daglegvarekjedene endrar utsalsprisane ofte og mykje. Det står sjeldan i samsvar med forhandlingane. Dei forhandlar vel så mykje om andre ting, til dømes kor mykje dei ulike leverandørane skal betale for å ha hylleplass i butikken. Viss ein verkeleg vil kutte kostnader i dette systemet, ville eg ha starta der. Det er klart at dette bidreg til å gjere maten dyrare.

– 1. februar viste det seg at Kiwi ikkje skrur opp prisane, i motsetnad til Rema 1000 og Coop Extra. Er Kiwi døme på at det ikkje er naudsynt at matprisane aukar så mykje?

– Det får me sjå på. Daglegvarekjedene endrar prisane frå time til time, så eg ville sett an korleis det blir om nokre veker eller månader. Me kan vere ganske sikre på at når me samanliknar prisane på varer i ulike butikkar om nokre månader, vil det ikkje vere store forskjellar mellom kjedene.

– Reitan er rangert som Noregs nest rikaste, og eigar i Norgesgruppen, Johan Johannson, er Noregs fjerde rikaste, ifølgje Kapital. Kva meiner du om at konserna og eigarane sit med så store overskot, mens folk flest får mindre å rutte med?

– Og eg vil legge til at råvareprodusentane går i minus. Hadde dei berre drive daglegvarebutikkar, hadde det vore mindre problematisk, men det me ser innanfor dei fleste varekategoriane i daglegvarehandelen, er at dei et seg bakover i verdikjeda. Enten ved oppkjøp av produksjonsledd eller gjennom ulike EMV-konsept (eigne merkevarer, red. merk.). Etter kvart kontrollerer dei store delar av verdikjeda. Innan frukt og grønt kontrollerer Norgesgruppen og Reitan Bama og Gartnerhallen. Dei har skaffa seg full kontroll frå grønsaksprodusenten og fram til daglegvarebutikken. Det fører for det første til lite konkurranse mellom kjedene, rett og slett fordi det ikkje er nokon konkurranse. Dei har bygd kvar sine vertikale strukturar.

– Skil Noreg seg frå andre land på dette området?

– Det som er spesielt i Noreg samanlikna med andre land, er at både råvareprodusentane og norsk matvareindustri i det store og heile berre har Noreg som marknad. Ein tysk matprodusent på den andre sida kan, dersom Lidl eller andre ikkje betaler godt, selje produkta sine andre stader i Europa. Der er det jo heller ikkje tollbarrierar.

– Kva meiner du ein bør gjere for å få matprisane ned?

– Ein meir reell konkurranse i alle ledd i den norske marknaden ville hjelpe litt. På sikt trur eg at me må jobbe mot ein matproduksjon og ein måte å produsere mat på som forbrukar mindre energi.

– Du ønskjer deg meir konkurranse. Ville ikkje ei løysing då vere å fjerne importvernet?

– Viss ein ikkje ønskjer norsk matproduksjon, kan ein gjere det, ja. Men det å fjerne importvernet vil ikkje føre til lågare prisar. Daglegvarekjedene vil framleis freiste å hente ut det maksimale av kjøpekrafta vår. Ser me på to land i EU, der det er fri flyt av handel, er det slik at prisen på mat i Tyskland er ca. 60–70 prosent høgare enn prisen på mat i Polen. Eg kan ikkje kome til nokon annan konklusjon enn at det som bestemmer prisen på mat, er kjøpekrafta til befolkninga.

– Men dersom ein butikk kjøper inn billeg kjøt frå utlandet, vil jo matprisen gå ned?

Det er ein illusjon. Dei vil sjølvsagt prøve å selje også dette til den høgste prisen kjøpekrafta vår tillèt.

– I kor stor grad merkar du sjølv dei høge matprisane på lommeboka di?

– Generelt vil eg seie at matkostnadene ikkje er dei største utgiftene i hushaldet vårt. Statistisk sett for landet vårt står mat for kring 11 prosent av utgiftene. Men eg følgjer med på prisane og kjøper mest mogleg reine råvarer, som ein ikkje har brukt like mykje energi på å lage, sett opp mot prosessert mat. Det tar noko lengre tid å lage mat då, men til gjengjeld er det sunnare for meg sjølv og for lommeboka mi.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

sofie@dagogtid.no

Det har vore store oppslag i media med varsel om prisauke på mat. Kvifor stig matprisane, og kven er det som bestemmer kor mykje maten skal koste? Ifølgje Anders Nordstad, landbruksbloggar og tidlegare generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, er det korte svaret daglegvarekjedene.

– Graden av reell konkurranse skal bidra til at prisane ikkje blir høgare enn naudsynt. Men ulike aktørar og matnæringa byrjar no å forstå at det ikkje er så mykje konkurranse i daglegvaremarknaden.

– Matprisane kan endrast to gonger i året, 1. juli og 1. februar. Då er det forhandlingar mellom dei store matkjedene, importørar, grossistar, produsentar og leverandørar. Fungerer dette systemet, meiner du?

– Eg veit ikkje kvifor me gjer det på den måten. At prisane blir sette to gonger i året, er ei sanning med modifikasjonar. Daglegvarekjedene endrar utsalsprisane ofte og mykje. Det står sjeldan i samsvar med forhandlingane. Dei forhandlar vel så mykje om andre ting, til dømes kor mykje dei ulike leverandørane skal betale for å ha hylleplass i butikken. Viss ein verkeleg vil kutte kostnader i dette systemet, ville eg ha starta der. Det er klart at dette bidreg til å gjere maten dyrare.

– 1. februar viste det seg at Kiwi ikkje skrur opp prisane, i motsetnad til Rema 1000 og Coop Extra. Er Kiwi døme på at det ikkje er naudsynt at matprisane aukar så mykje?

– Det får me sjå på. Daglegvarekjedene endrar prisane frå time til time, så eg ville sett an korleis det blir om nokre veker eller månader. Me kan vere ganske sikre på at når me samanliknar prisane på varer i ulike butikkar om nokre månader, vil det ikkje vere store forskjellar mellom kjedene.

– Reitan er rangert som Noregs nest rikaste, og eigar i Norgesgruppen, Johan Johannson, er Noregs fjerde rikaste, ifølgje Kapital. Kva meiner du om at konserna og eigarane sit med så store overskot, mens folk flest får mindre å rutte med?

– Og eg vil legge til at råvareprodusentane går i minus. Hadde dei berre drive daglegvarebutikkar, hadde det vore mindre problematisk, men det me ser innanfor dei fleste varekategoriane i daglegvarehandelen, er at dei et seg bakover i verdikjeda. Enten ved oppkjøp av produksjonsledd eller gjennom ulike EMV-konsept (eigne merkevarer, red. merk.). Etter kvart kontrollerer dei store delar av verdikjeda. Innan frukt og grønt kontrollerer Norgesgruppen og Reitan Bama og Gartnerhallen. Dei har skaffa seg full kontroll frå grønsaksprodusenten og fram til daglegvarebutikken. Det fører for det første til lite konkurranse mellom kjedene, rett og slett fordi det ikkje er nokon konkurranse. Dei har bygd kvar sine vertikale strukturar.

– Skil Noreg seg frå andre land på dette området?

– Det som er spesielt i Noreg samanlikna med andre land, er at både råvareprodusentane og norsk matvareindustri i det store og heile berre har Noreg som marknad. Ein tysk matprodusent på den andre sida kan, dersom Lidl eller andre ikkje betaler godt, selje produkta sine andre stader i Europa. Der er det jo heller ikkje tollbarrierar.

– Kva meiner du ein bør gjere for å få matprisane ned?

– Ein meir reell konkurranse i alle ledd i den norske marknaden ville hjelpe litt. På sikt trur eg at me må jobbe mot ein matproduksjon og ein måte å produsere mat på som forbrukar mindre energi.

– Du ønskjer deg meir konkurranse. Ville ikkje ei løysing då vere å fjerne importvernet?

– Viss ein ikkje ønskjer norsk matproduksjon, kan ein gjere det, ja. Men det å fjerne importvernet vil ikkje føre til lågare prisar. Daglegvarekjedene vil framleis freiste å hente ut det maksimale av kjøpekrafta vår. Ser me på to land i EU, der det er fri flyt av handel, er det slik at prisen på mat i Tyskland er ca. 60–70 prosent høgare enn prisen på mat i Polen. Eg kan ikkje kome til nokon annan konklusjon enn at det som bestemmer prisen på mat, er kjøpekrafta til befolkninga.

– Men dersom ein butikk kjøper inn billeg kjøt frå utlandet, vil jo matprisen gå ned?

Det er ein illusjon. Dei vil sjølvsagt prøve å selje også dette til den høgste prisen kjøpekrafta vår tillèt.

– I kor stor grad merkar du sjølv dei høge matprisane på lommeboka di?

– Generelt vil eg seie at matkostnadene ikkje er dei største utgiftene i hushaldet vårt. Statistisk sett for landet vårt står mat for kring 11 prosent av utgiftene. Men eg følgjer med på prisane og kjøper mest mogleg reine råvarer, som ein ikkje har brukt like mykje energi på å lage, sett opp mot prosessert mat. Det tar noko lengre tid å lage mat då, men til gjengjeld er det sunnare for meg sjølv og for lommeboka mi.

– Det som bestemmer prisen på mat, er kjøpekrafta til befolkninga.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.

Tusen dagar med russisk katastrofe

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.

Foto: Thomas Fure / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Mingleklubben for makt og pengar

Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

KrF-leiar Dag Inge Ulstein får ikkje Stortinget med seg på å endre retningslinjene for kjønnsundervisning i skulen.

Thomas Fure / NTB

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Utfordrar kjønnsundervisninga

Norske skulebøker kan gjere elevar usikre på kva kjønn dei har, meiner KrF-leiar Dag Inge Ulstein.

Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis