JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

Ein omskolert rovfisk

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1681
20180316
1681
20180316

Fram til 1990-åra var nesten alt laksefôr laga av marine råvarer. Fiskemjøl og fiskeolje utgjorde kring 90 prosent av fôret. Innblandinga av plantefôr tok til for alvor etter at loddefisket svikta. I staden for fiskemjøl fekk laksen soya, erter og andre proteinhaldige råvarer, og rapsolje erstatta mykje av fiskeoljen. I dag er laksefôret kring 70 prosent plantekost. Dette har gjort oppdrettsnæringa meir berekraftig. Så seint som i 2000 vart det brukt 7,5 kilo villfisk for å få nok olje til å produsere ein kilo oppdrettslaks, og ein slik ressursbruk ville neppe vore akseptabel i dag. I 2013 var det nok med 1,5 kilo villfisk for å få olje til å produsere ein kilo laks.

Denne endringa i dietten har hatt både positive og negative følgjer. Den reduserte bruken av villfisk i fôret gjer at innhaldet av giftstoff av typen dioksin og PCB i oppdrettslaksen har minka, og innhaldet av desse stoffa i oppdrettslaksen ligg no under feite villfiskar som sild og makrell, ifølgje instituttet NIFES. På andre sida har oppdrettslaksen fått i seg sprøytemiddel frå åkrane i Sør-Amerika, der mykje av råstoffet blir produsert. Og innhaldet av dei marine omega 3-feittsyrene i laksefileten er omtrent halvert.

I dag utgjer fiskeoljen kring 11 prosent av laksefôret, og det er vanskeleg å gå lenger ned enn dette. Om lakseoppdrett skal vekse i framtida, trengst det nye kjelder til marine feittsyrer: Fiskeoljeressursane i verda er utnytta nær det maksimale. Fiskefôrprodusenten Skretting annonserte i fjor at dei snart kan produsere marint feitt i stor skala frå algar. Om dette faktisk lukkast, kan det vere eit langt steg i berekraftig retning for oppdrettsnæringa.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Fram til 1990-åra var nesten alt laksefôr laga av marine råvarer. Fiskemjøl og fiskeolje utgjorde kring 90 prosent av fôret. Innblandinga av plantefôr tok til for alvor etter at loddefisket svikta. I staden for fiskemjøl fekk laksen soya, erter og andre proteinhaldige råvarer, og rapsolje erstatta mykje av fiskeoljen. I dag er laksefôret kring 70 prosent plantekost. Dette har gjort oppdrettsnæringa meir berekraftig. Så seint som i 2000 vart det brukt 7,5 kilo villfisk for å få nok olje til å produsere ein kilo oppdrettslaks, og ein slik ressursbruk ville neppe vore akseptabel i dag. I 2013 var det nok med 1,5 kilo villfisk for å få olje til å produsere ein kilo laks.

Denne endringa i dietten har hatt både positive og negative følgjer. Den reduserte bruken av villfisk i fôret gjer at innhaldet av giftstoff av typen dioksin og PCB i oppdrettslaksen har minka, og innhaldet av desse stoffa i oppdrettslaksen ligg no under feite villfiskar som sild og makrell, ifølgje instituttet NIFES. På andre sida har oppdrettslaksen fått i seg sprøytemiddel frå åkrane i Sør-Amerika, der mykje av råstoffet blir produsert. Og innhaldet av dei marine omega 3-feittsyrene i laksefileten er omtrent halvert.

I dag utgjer fiskeoljen kring 11 prosent av laksefôret, og det er vanskeleg å gå lenger ned enn dette. Om lakseoppdrett skal vekse i framtida, trengst det nye kjelder til marine feittsyrer: Fiskeoljeressursane i verda er utnytta nær det maksimale. Fiskefôrprodusenten Skretting annonserte i fjor at dei snart kan produsere marint feitt i stor skala frå algar. Om dette faktisk lukkast, kan det vere eit langt steg i berekraftig retning for oppdrettsnæringa.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis