Ein omskolert rovfisk
Fram til 1990-åra var nesten alt laksefôr laga av marine råvarer. Fiskemjøl og fiskeolje utgjorde kring 90 prosent av fôret. Innblandinga av plantefôr tok til for alvor etter at loddefisket svikta. I staden for fiskemjøl fekk laksen soya, erter og andre proteinhaldige råvarer, og rapsolje erstatta mykje av fiskeoljen. I dag er laksefôret kring 70 prosent plantekost. Dette har gjort oppdrettsnæringa meir berekraftig. Så seint som i 2000 vart det brukt 7,5 kilo villfisk for å få nok olje til å produsere ein kilo oppdrettslaks, og ein slik ressursbruk ville neppe vore akseptabel i dag. I 2013 var det nok med 1,5 kilo villfisk for å få olje til å produsere ein kilo laks.
Denne endringa i dietten har hatt både positive og negative følgjer. Den reduserte bruken av villfisk i fôret gjer at innhaldet av giftstoff av typen dioksin og PCB i oppdrettslaksen har minka, og innhaldet av desse stoffa i oppdrettslaksen ligg no under feite villfiskar som sild og makrell, ifølgje instituttet NIFES. På andre sida har oppdrettslaksen fått i seg sprøytemiddel frå åkrane i Sør-Amerika, der mykje av råstoffet blir produsert. Og innhaldet av dei marine omega 3-feittsyrene i laksefileten er omtrent halvert.
I dag utgjer fiskeoljen kring 11 prosent av laksefôret, og det er vanskeleg å gå lenger ned enn dette. Om lakseoppdrett skal vekse i framtida, trengst det nye kjelder til marine feittsyrer: Fiskeoljeressursane i verda er utnytta nær det maksimale. Fiskefôrprodusenten Skretting annonserte i fjor at dei snart kan produsere marint feitt i stor skala frå algar. Om dette faktisk lukkast, kan det vere eit langt steg i berekraftig retning for oppdrettsnæringa.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Fram til 1990-åra var nesten alt laksefôr laga av marine råvarer. Fiskemjøl og fiskeolje utgjorde kring 90 prosent av fôret. Innblandinga av plantefôr tok til for alvor etter at loddefisket svikta. I staden for fiskemjøl fekk laksen soya, erter og andre proteinhaldige råvarer, og rapsolje erstatta mykje av fiskeoljen. I dag er laksefôret kring 70 prosent plantekost. Dette har gjort oppdrettsnæringa meir berekraftig. Så seint som i 2000 vart det brukt 7,5 kilo villfisk for å få nok olje til å produsere ein kilo oppdrettslaks, og ein slik ressursbruk ville neppe vore akseptabel i dag. I 2013 var det nok med 1,5 kilo villfisk for å få olje til å produsere ein kilo laks.
Denne endringa i dietten har hatt både positive og negative følgjer. Den reduserte bruken av villfisk i fôret gjer at innhaldet av giftstoff av typen dioksin og PCB i oppdrettslaksen har minka, og innhaldet av desse stoffa i oppdrettslaksen ligg no under feite villfiskar som sild og makrell, ifølgje instituttet NIFES. På andre sida har oppdrettslaksen fått i seg sprøytemiddel frå åkrane i Sør-Amerika, der mykje av råstoffet blir produsert. Og innhaldet av dei marine omega 3-feittsyrene i laksefileten er omtrent halvert.
I dag utgjer fiskeoljen kring 11 prosent av laksefôret, og det er vanskeleg å gå lenger ned enn dette. Om lakseoppdrett skal vekse i framtida, trengst det nye kjelder til marine feittsyrer: Fiskeoljeressursane i verda er utnytta nær det maksimale. Fiskefôrprodusenten Skretting annonserte i fjor at dei snart kan produsere marint feitt i stor skala frå algar. Om dette faktisk lukkast, kan det vere eit langt steg i berekraftig retning for oppdrettsnæringa.
Fleire artiklar
Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».
Foto: Another World Entertainment
Djevelen i detaljane
By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.
Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.
Foto: Merete Haseth
Våren over mannalivet
Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.
Foto: Dagfinn Nordbø
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
Teikning: May Linn Clement
Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.
Tusen dagar med russisk katastrofe
Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.
Foto: Thomas Fure / NTB
Mingleklubben for makt og pengar
Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.