Gjærkultur
– Eg bakar ikkje gjærbakst. Det går berre ikkje.
Undrande kika eg bort på ho som sa det, ho kan nemleg bake. Ho er av dei som bakar gode kaker, slike fine festkaker med velsmakande fyll i fleire lag, med krem dandert både omkring og oppå, med friske bær og sjokoladedryss, perfekt for sunnmørske kakebord.
Kor vanskeleg kan det vere å bake med gjær, spør eg meg, når eg ser kva ho elles får til med vått og tørt – og ein varm steikjeomn. Eg reknar med at ho ikkje gjer same tabben som eg gjorde på skulekjøkkenet: eg blanda gjæra med kaldt vatn. Korkje baksten eller karakteren heva seg i den skuletimen.
Kan det vere noko i det eg har høyrt, om at ein aldri – eller alltid? – bør setje gjærdeig når det flør? Eit søk på nettet sender meg til ein kunde og ein bakar hos Godt Brød:
«Kunde: Hei! Min svigerfar påstår at Flo og Fjære spiller inn på heving av deig. Stemmer det?:)»
«Bakern: Hei! Joda – det virker absolutt inn på hevingen av brød og bakverk. Det er ikke lett å forklare HVORFOR – men dersom man måler og ser på forholdet mellom flo og fjære og volumet på bakverket (mest mulig likt på alle andre faktorer som deigtemperatur, liggetid m.v.) så ser det ut som at ting hever bedre når det flør (er flo) enn når det fjærer (er fjære).»
Best heving når det flør, altså, ifølgje bakaren. Eg har aldri testa teorien. Dei få gongene eg har bakt bollar som ser etande ut, har eg nok overdrive gjærdosen. Og det har skjedd før.
Eg voks opp i ein daglegvarebutikk. Der snoka eg rundt, særleg når det var gåvmilde handelsreisande på besøk, eller når mor mi pakka gjær. Gjæra kom i kilospakkar som vart delte opp i stykke på 50 gram og pakka inn i plast. Gjæra smuldra lett opp, og eg var klar for snop. Spissposen vart fylt med gjær og ein drueklase på toppen. Eg heiv innpå, lukkeleg uvitande om at eg gjekk med sats i magen heilt til lufta gjekk ut av ballongen.
Det vart ingen fastelavnsbollar i år. Ikkje maular eg gjær lenger heller. Eg held meg til gjæra saft av druer.
Tiriltunga
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
– Eg bakar ikkje gjærbakst. Det går berre ikkje.
Undrande kika eg bort på ho som sa det, ho kan nemleg bake. Ho er av dei som bakar gode kaker, slike fine festkaker med velsmakande fyll i fleire lag, med krem dandert både omkring og oppå, med friske bær og sjokoladedryss, perfekt for sunnmørske kakebord.
Kor vanskeleg kan det vere å bake med gjær, spør eg meg, når eg ser kva ho elles får til med vått og tørt – og ein varm steikjeomn. Eg reknar med at ho ikkje gjer same tabben som eg gjorde på skulekjøkkenet: eg blanda gjæra med kaldt vatn. Korkje baksten eller karakteren heva seg i den skuletimen.
Kan det vere noko i det eg har høyrt, om at ein aldri – eller alltid? – bør setje gjærdeig når det flør? Eit søk på nettet sender meg til ein kunde og ein bakar hos Godt Brød:
«Kunde: Hei! Min svigerfar påstår at Flo og Fjære spiller inn på heving av deig. Stemmer det?:)»
«Bakern: Hei! Joda – det virker absolutt inn på hevingen av brød og bakverk. Det er ikke lett å forklare HVORFOR – men dersom man måler og ser på forholdet mellom flo og fjære og volumet på bakverket (mest mulig likt på alle andre faktorer som deigtemperatur, liggetid m.v.) så ser det ut som at ting hever bedre når det flør (er flo) enn når det fjærer (er fjære).»
Best heving når det flør, altså, ifølgje bakaren. Eg har aldri testa teorien. Dei få gongene eg har bakt bollar som ser etande ut, har eg nok overdrive gjærdosen. Og det har skjedd før.
Eg voks opp i ein daglegvarebutikk. Der snoka eg rundt, særleg når det var gåvmilde handelsreisande på besøk, eller når mor mi pakka gjær. Gjæra kom i kilospakkar som vart delte opp i stykke på 50 gram og pakka inn i plast. Gjæra smuldra lett opp, og eg var klar for snop. Spissposen vart fylt med gjær og ein drueklase på toppen. Eg heiv innpå, lukkeleg uvitande om at eg gjekk med sats i magen heilt til lufta gjekk ut av ballongen.
Det vart ingen fastelavnsbollar i år. Ikkje maular eg gjær lenger heller. Eg held meg til gjæra saft av druer.
Tiriltunga
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Teikning: May Linn Clement
Forgard i nord
Kan USA kome til å ta over Grønland med makt?
Rune Slagstad på veg inn til Finansdepartementet i november i fjor.
Foto: Dag og Tid
Fylgjene av konkurransestaten
Rune Slagstad syner korleis venstresida lenge har gløymt røtene og prinsippa sine. Der andre held seg til vande spor, gjenetablerer han vona om at vi kan finne ut av kva som er viktigast å diskutere.
Jean-Marie Le Pen døydde 7. januar, 96 år gamal.
Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB
Ein politisk krigar har falle
Jean-Marie Le Pen (1928–2025) vart ein nybrotsmann for all høgrepopulisme i dag.