JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Lita skriftSamfunn

Gjærkultur

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
2001
20220304
2001
20220304

– Eg bakar ikkje gjærbakst. Det går berre ikkje.

Undrande kika eg bort på ho som sa det, ho kan nemleg bake. Ho er av dei som bakar gode kaker, slike fine festkaker med velsmakande fyll i fleire lag, med krem dandert både omkring og oppå, med friske bær og sjokoladedryss, perfekt for sunnmørske kakebord.

Kor vanskeleg kan det vere å bake med gjær, spør eg meg, når eg ser kva ho elles får til med vått og tørt – og ein varm steikjeomn. Eg reknar med at ho ikkje gjer same tabben som eg gjorde på skulekjøkkenet: eg blanda gjæra med kaldt vatn. Korkje baksten eller karakteren heva seg i den skuletimen.

Kan det vere noko i det eg har høyrt, om at ein aldri – eller alltid? – bør setje gjærdeig når det flør? Eit søk på nettet sender meg til ein kunde og ein bakar hos Godt Brød:

«Kunde: Hei! Min svigerfar påstår at Flo og Fjære spiller inn på heving av deig. Stemmer det?:)»

«Bakern: Hei! Joda – det virker absolutt inn på hevingen av brød og bakverk. Det er ikke lett å forklare HVORFOR – men dersom man måler og ser på forholdet mellom flo og fjære og volumet på bakverket (mest mulig likt på alle andre faktorer som deigtemperatur, liggetid m.v.) så ser det ut som at ting hever bedre når det flør (er flo) enn når det fjærer (er fjære).»

Best heving når det flør, altså, ifølgje bakaren. Eg har aldri testa teorien. Dei få gongene eg har bakt bollar som ser etande ut, har eg nok overdrive gjærdosen. Og det har skjedd før.

Eg voks opp i ein daglegvarebutikk. Der snoka eg rundt, særleg når det var gåvmilde handelsreisande på besøk, eller når mor mi pakka gjær. Gjæra kom i kilospakkar som vart delte opp i stykke på 50 gram og pakka inn i plast. Gjæra smuldra lett opp, og eg var klar for snop. Spissposen vart fylt med gjær og ein drueklase på toppen. Eg heiv innpå, lukkeleg uvitande om at eg gjekk med sats i magen heilt til lufta gjekk ut av ballongen.

Det vart ingen fastelavnsbollar i år. Ikkje maular eg gjær lenger heller. Eg held meg til gjæra saft av druer.

Tiriltunga

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

– Eg bakar ikkje gjærbakst. Det går berre ikkje.

Undrande kika eg bort på ho som sa det, ho kan nemleg bake. Ho er av dei som bakar gode kaker, slike fine festkaker med velsmakande fyll i fleire lag, med krem dandert både omkring og oppå, med friske bær og sjokoladedryss, perfekt for sunnmørske kakebord.

Kor vanskeleg kan det vere å bake med gjær, spør eg meg, når eg ser kva ho elles får til med vått og tørt – og ein varm steikjeomn. Eg reknar med at ho ikkje gjer same tabben som eg gjorde på skulekjøkkenet: eg blanda gjæra med kaldt vatn. Korkje baksten eller karakteren heva seg i den skuletimen.

Kan det vere noko i det eg har høyrt, om at ein aldri – eller alltid? – bør setje gjærdeig når det flør? Eit søk på nettet sender meg til ein kunde og ein bakar hos Godt Brød:

«Kunde: Hei! Min svigerfar påstår at Flo og Fjære spiller inn på heving av deig. Stemmer det?:)»

«Bakern: Hei! Joda – det virker absolutt inn på hevingen av brød og bakverk. Det er ikke lett å forklare HVORFOR – men dersom man måler og ser på forholdet mellom flo og fjære og volumet på bakverket (mest mulig likt på alle andre faktorer som deigtemperatur, liggetid m.v.) så ser det ut som at ting hever bedre når det flør (er flo) enn når det fjærer (er fjære).»

Best heving når det flør, altså, ifølgje bakaren. Eg har aldri testa teorien. Dei få gongene eg har bakt bollar som ser etande ut, har eg nok overdrive gjærdosen. Og det har skjedd før.

Eg voks opp i ein daglegvarebutikk. Der snoka eg rundt, særleg når det var gåvmilde handelsreisande på besøk, eller når mor mi pakka gjær. Gjæra kom i kilospakkar som vart delte opp i stykke på 50 gram og pakka inn i plast. Gjæra smuldra lett opp, og eg var klar for snop. Spissposen vart fylt med gjær og ein drueklase på toppen. Eg heiv innpå, lukkeleg uvitande om at eg gjekk med sats i magen heilt til lufta gjekk ut av ballongen.

Det vart ingen fastelavnsbollar i år. Ikkje maular eg gjær lenger heller. Eg held meg til gjæra saft av druer.

Tiriltunga

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis