Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

– Vanvitig kampanje mot kjøt

Unge kvinner burde ete meir kjøt, og vaksne menn burde ete mindre,
meiner ernæringsprofessor Anna Haug.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
4392
20181005

Samtalen

Anna Haug

Professor ernæringsfysiologi ved Noregs miljø- og biovitskaplege universitet

Aktuell

Dansk anti-kjøt kampanje får kritikk

4392
20181005

Samtalen

Anna Haug

Professor ernæringsfysiologi ved Noregs miljø- og biovitskaplege universitet

Aktuell

Dansk anti-kjøt kampanje får kritikk

andre@dagogtid.no

Å ete kjøt er like farlig som å røyke, ifølgje ein kampanje som vart spreidd på danske skular og tog i førre veke. Kampanjen var starta av danske Jakob Jønck, som har blitt mangemillionær på treningsappar og nå har valt å vie livet til å hindre folk i å ete kjøt gjennom hjelpetelefonen «Quit Meat Helpline». Kampanjen viser ei mor som sit saman med barnet sitt og røyker, berre at røyken er bytt ut med ei pølse.

Anna Haug, som er professor i ernæringsfysiologi ved Noregs miljø- og biovitskaplege universitet på Ås, avviser at kjøt er farleg.

– Den danske kampanjen med ei ung dame og eit barn synest eg er vanvitig. Det er nett born og kvinner som bør ete litt kjøt.

– Det har vore ulike teoriar om at ein ikkje bør ete kjøt av miljøomsyn og fordi det kan føre til kreft, til dømes. Stemmer det?

– Det kom ein rapport i 2015 som undersøkte kva vi får kreft av. Mange forskarar var involverte, og dei konkluderte ut frå eit forsøk på mus med at tilarbeidd kjøt kunne føre til kreft. Mange var ueinige i resultata av rapporten, som samla mange av årsakene til i same kategori. I kategori 1 var asbest, røyking og sollys – og altså tilarbeidd kjøt. Men risikoen for å få kreft aukar med 2400 prosent ved røyking, medan han aukar med er 18 prosent ved å ete tilarbeidd kjøt. I Noreg har vi høg førekomst av kreft i endetarmen, men her er det mange ting som spelar inn, og vi et mindre kjøt enn mange andre nasjonalitetar i Europa.

– Kvifor oppstår kampanjar som dette?

– Det er stor interesse for å bli veganar og vegetarianar nå, spesielt blant ungdommen. Dei er opptekne av å ete sunt, redde verda og klimaet, og synest synd på dyr. Mange av dei drikk jo òg mjølk, og skal ei ku få mjølk, må ho òg få kalvar og vere i produksjon. Mykje av storfekjøtet kjem frå mjølkekyr, og husdyr i Noreg har det bra jamført med i andre land. Eg trur ikkje at det er så verst å vere sau i Noreg og få gå ute heile sommaren, til dømes. Men så blir dei slakta om hausten, og det synest mange er leitt.

– Treng vi kjøt?

– Vi har kultur for å ete animaliske produkt til middag, og vi skal ikkje nødvendigvis berre gå over til eit vegansk kosthald utan å vite kva det gjer med oss. Det finst ikkje studiar på kva eit vegansk kosthald vil medføre for oss som historisk sett har vore vane med å ete kjøt i generasjonar. Kjøtt er det einaste som inneheld nesten alle næringsstoffa vi treng. Spesielt unge kvinner og gravide kvinner treng næringsstoffa i kjøt. I Noreg har vi genar som er tilpassa animalske produkt, i motsetning til folk i til dømes India, som har genar tilpassa ein livsstil utan mjølk og kjøt. Her i landet hadde vi ikkje overlevd utan fisk og kjøt i kosten.

– Kor mykje kjøt tilrår du å ete?

– Vi får bruke dei tilrådingane Helsedirektoratet gir, som seier maks 500 gram raudt kjøt i veka.

– Kva kan vi ete som erstattar kjøt?

– Vi kan ete linser og bønner for å få protein, men det vil aldri fullt ut erstatte proteina vi får gjennom kjøt. Ein vegetarianar må ta piller for å få i seg protein, men B-12 får vi berre gjennom animalisk mat. Samanliknar vi næringsstoffa i biff og kylling, er innhald av jern, sink og B-12 i kylling berre 1/6 av det vi har i kjøt. Kvit fisk og mjølk er den beste jodkjelda vi har. Jodinntaket hos gravide er for lågt, og det kan gi skadar på fosteret. Det er viktig at gravide drikk mjølk og et kvit fisk, og det er tilrådd av mange. Kjøtt verkar i tillegg slankande, for ein blir jo mett av det. Eg meiner det er viktig at vi får dekt dei næringsbehova vi har gjennom det vi et, at vi et vanleg mat og blir mette.

– Fleire offentlege institusjonar har innført kjøtfrie dagar. Er det med på å skape eit hysteri mot kjøt?

– Kanskje. Det er mange unge jenter som tek slike signal med ein gong og blir vegetarianarar. Hadde det endå påverka dei mennene som et for mykje kjøt i dag, men dei ser ikkje ut til å ta til seg slike råd. Enkelte vegetarianarar drikk proteinshakar, som eg synest er forkasteleg. Likeins med energibarar. Eg håpar dei heller lagar seg nokre gode middagsretter.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

andre@dagogtid.no

Å ete kjøt er like farlig som å røyke, ifølgje ein kampanje som vart spreidd på danske skular og tog i førre veke. Kampanjen var starta av danske Jakob Jønck, som har blitt mangemillionær på treningsappar og nå har valt å vie livet til å hindre folk i å ete kjøt gjennom hjelpetelefonen «Quit Meat Helpline». Kampanjen viser ei mor som sit saman med barnet sitt og røyker, berre at røyken er bytt ut med ei pølse.

Anna Haug, som er professor i ernæringsfysiologi ved Noregs miljø- og biovitskaplege universitet på Ås, avviser at kjøt er farleg.

– Den danske kampanjen med ei ung dame og eit barn synest eg er vanvitig. Det er nett born og kvinner som bør ete litt kjøt.

– Det har vore ulike teoriar om at ein ikkje bør ete kjøt av miljøomsyn og fordi det kan føre til kreft, til dømes. Stemmer det?

– Det kom ein rapport i 2015 som undersøkte kva vi får kreft av. Mange forskarar var involverte, og dei konkluderte ut frå eit forsøk på mus med at tilarbeidd kjøt kunne føre til kreft. Mange var ueinige i resultata av rapporten, som samla mange av årsakene til i same kategori. I kategori 1 var asbest, røyking og sollys – og altså tilarbeidd kjøt. Men risikoen for å få kreft aukar med 2400 prosent ved røyking, medan han aukar med er 18 prosent ved å ete tilarbeidd kjøt. I Noreg har vi høg førekomst av kreft i endetarmen, men her er det mange ting som spelar inn, og vi et mindre kjøt enn mange andre nasjonalitetar i Europa.

– Kvifor oppstår kampanjar som dette?

– Det er stor interesse for å bli veganar og vegetarianar nå, spesielt blant ungdommen. Dei er opptekne av å ete sunt, redde verda og klimaet, og synest synd på dyr. Mange av dei drikk jo òg mjølk, og skal ei ku få mjølk, må ho òg få kalvar og vere i produksjon. Mykje av storfekjøtet kjem frå mjølkekyr, og husdyr i Noreg har det bra jamført med i andre land. Eg trur ikkje at det er så verst å vere sau i Noreg og få gå ute heile sommaren, til dømes. Men så blir dei slakta om hausten, og det synest mange er leitt.

– Treng vi kjøt?

– Vi har kultur for å ete animaliske produkt til middag, og vi skal ikkje nødvendigvis berre gå over til eit vegansk kosthald utan å vite kva det gjer med oss. Det finst ikkje studiar på kva eit vegansk kosthald vil medføre for oss som historisk sett har vore vane med å ete kjøt i generasjonar. Kjøtt er det einaste som inneheld nesten alle næringsstoffa vi treng. Spesielt unge kvinner og gravide kvinner treng næringsstoffa i kjøt. I Noreg har vi genar som er tilpassa animalske produkt, i motsetning til folk i til dømes India, som har genar tilpassa ein livsstil utan mjølk og kjøt. Her i landet hadde vi ikkje overlevd utan fisk og kjøt i kosten.

– Kor mykje kjøt tilrår du å ete?

– Vi får bruke dei tilrådingane Helsedirektoratet gir, som seier maks 500 gram raudt kjøt i veka.

– Kva kan vi ete som erstattar kjøt?

– Vi kan ete linser og bønner for å få protein, men det vil aldri fullt ut erstatte proteina vi får gjennom kjøt. Ein vegetarianar må ta piller for å få i seg protein, men B-12 får vi berre gjennom animalisk mat. Samanliknar vi næringsstoffa i biff og kylling, er innhald av jern, sink og B-12 i kylling berre 1/6 av det vi har i kjøt. Kvit fisk og mjølk er den beste jodkjelda vi har. Jodinntaket hos gravide er for lågt, og det kan gi skadar på fosteret. Det er viktig at gravide drikk mjølk og et kvit fisk, og det er tilrådd av mange. Kjøtt verkar i tillegg slankande, for ein blir jo mett av det. Eg meiner det er viktig at vi får dekt dei næringsbehova vi har gjennom det vi et, at vi et vanleg mat og blir mette.

– Fleire offentlege institusjonar har innført kjøtfrie dagar. Er det med på å skape eit hysteri mot kjøt?

– Kanskje. Det er mange unge jenter som tek slike signal med ein gong og blir vegetarianarar. Hadde det endå påverka dei mennene som et for mykje kjøt i dag, men dei ser ikkje ut til å ta til seg slike råd. Enkelte vegetarianarar drikk proteinshakar, som eg synest er forkasteleg. Likeins med energibarar. Eg håpar dei heller lagar seg nokre gode middagsretter.

– Kjøt er det einaste som inneheld nesten alle næringsstoffa vi treng.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Eit russisk droneåtak råkar ei bustadblokk i Kyiv 10. januar.

Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Ingen Uber i Belarus

Å forstyrre GPS-system handlar ikkje berre om å forvirre russiske dronar. Det gjeld å dirigere dei slik at dei forlèt ukrainsk luftrom fullstendig.

Andrej Kurkov
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.

Foto: Christiane Jordheim Larsen

UtanriksSamfunn
Christiane Jordheim Larsen

Alle auge på Grønland

NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk. 

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Afghanarane som spelar i filmen til Raha Amirfazli og Alireza Ghasemi, har flykta frå Iran.

Foto frå filmen

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Filmglede

Det er alltid kjekt å opne det nye året med mykje film.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.

Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund

UtdanningSamfunn
Sigurd Arnekleiv Bækkelund

Framandspråka forsvinn

Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim
Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Noreg har berre tilfluktsrom til under halvparten av befolkninga.

Foto: Eva Aalberg Undheim

Samfunn

Beredskapssatsing med seinskadar

Regjeringa vil gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg etter at kapasiteten har vorte redusert år for år.

Eva Aalberg Undheim

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis