JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

KulturFeature

Söta bror

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Leiinga ved Stockholms lufthamn Arlanda har nedlagt forbod mot å sende surströmming som flyfrakt.

Leiinga ved Stockholms lufthamn Arlanda har nedlagt forbod mot å sende surströmming som flyfrakt.

Foto: Maja Suslin / NTB

Leiinga ved Stockholms lufthamn Arlanda har nedlagt forbod mot å sende surströmming som flyfrakt.

Leiinga ved Stockholms lufthamn Arlanda har nedlagt forbod mot å sende surströmming som flyfrakt.

Foto: Maja Suslin / NTB

4792
20210122

Svenskefakta

Ertesuppe har blitt ete sidan antikken og blir nemnt i Aristofanes’ Fuglane.

«Det ständiga knekthållet» oppstod i 1680 og fanst heilt til 1901. Torpet eg sjølv leigde, vart nytta av etterkomarar etter ein soldat heilt fram til åttitalet.

I eit paveleg brev, skrive ein gong mellom 1161 og 1172, fekk folk i Noreg lov til å fiske sild når ho går under land, også på søndagar og heilagdagar, unntatt dei aller største høgtidsdagane. Dette gjorde ikkje paven fordi han var snill, men fordi prestane da kunne innkassere sildetiend.

Matmonsen

Dagfinn Nordbø elskar mat og reiser og skriv om det.

4792
20210122

Svenskefakta

Ertesuppe har blitt ete sidan antikken og blir nemnt i Aristofanes’ Fuglane.

«Det ständiga knekthållet» oppstod i 1680 og fanst heilt til 1901. Torpet eg sjølv leigde, vart nytta av etterkomarar etter ein soldat heilt fram til åttitalet.

I eit paveleg brev, skrive ein gong mellom 1161 og 1172, fekk folk i Noreg lov til å fiske sild når ho går under land, også på søndagar og heilagdagar, unntatt dei aller største høgtidsdagane. Dette gjorde ikkje paven fordi han var snill, men fordi prestane da kunne innkassere sildetiend.

Matmonsen

Dagfinn Nordbø elskar mat og reiser og skriv om det.

Som austlending har eg alltid kjent ein dragnad mot Sverige. I yngre år høyrde eg på Svensktoppen og lét meg lett imponere av at nabolandet flotta seg med opptil fleire radio- og TV-kanalar, i motsetnad til Noreg, som til liks med det sosialistiske fyrtårnet Albania berre hadde éin av kvar.

Svensk revy- og visekunst er vel over gullalderen sin no, og det er lenge sidan Sverige var ein krigersk nasjon. Den siste standhaftige svenske krigaren i dag er vel herr Anders Tegnell, som ser det som si oppgåve å krige mot fornufta, heilt åleine.

I dag kan vi nordmenn likevel nyte godt av den historiske krigslysta til svenskane, til dømes på eit av soldattorpa, som framleis finst i titusental. Leigesoldatar blei for dyrt for svenskane. Gustav Vasa murra kraftig over dette, og dimed skapte dei på slutten av 1600-talet «det ständiga knekthållet» – gardane til bøndene blei inndelte i roder som alle måtte gi éin soldat til kongen. Soldatane blei installerte i torp, som skulle ha våningshus på 4 x 8 meter, fjøs, åker, hest, ku, gris og høner.

Slik fekk svenskekongane med minimale kostnader ein velvaksen hær som på kort tid kunne mobiliserast. Det var krav om orden i sysakene, så soldaten måtte vere gift, noko som ofte blei ordna i ein fei før innflytting. For mange unge bondesøner blei dette eit høve til karriere og ein mogleg veg ut av fattigdommen.

Men det var hårda bud: Fall soldaten i krig, måtte kona ut av torpet innan tre månader, men dette blei mange gonger ordna slik at den nye soldaten gifta seg med enka (!). Han «konserverade änkan», som dei kalla det. Vilhelm Mobergs gjennombrotsroman frå 1927, Raskens, handlar om ein slik fattig soldatfamilie. Svenskane elska TV-serien (fem millionar sjåarar!), og det gjorde vi òg da han blei vist her. Moberg bygde historia på sin eigen far, som var soldat i Kalmar.

I dag har mange nordmenn kjøpt eller leigt slike torp, og eg hadde i mange år gleda av å besøke eit, i Värmland. Berre det å dra på sightseeing på den svenske landsbygda er eit eventyr: Kvar einaste gard har jo sitt eige utgamle rustne vrak av ein Volvo ståande på tomta, ofte to av forskjellig årgang. Ved sida av vraka står gjerne den nye Volvoen parkert. Ein skulle nesten tru det var eit statleg krav til svenskane å vise at dei lojalt støtta opp om industrieventyret sitt.

Torpet var nok ikkje noko paradis for soldatfamiliane som budde der, men for oss var det det. Ein dryg times køyring og plutseleg er ein omgitt av grønt gras og stolte tuntre, med svaler mot himmelen, traner dansande på åkeren og majestetiske elgar på besøk i skumringa. Å, som eg saknar det.

Delar av den svenske matkulturen, derimot, er eit mysterium for meg. Sild er dei gode på. Men kvifor i all verda et dei kreps med ost? Og kvifor puttar dei så mykje sukker i brødet? Eg er alltid open for full gjenforeining med Sverige, men da må dei ordne opp i det barbariet. Og surströmmingen må utvilsamt kategoriserast som masseøydeleggingsvåpen. Han blir til ved gjæring, utan salt. Kvifor? Jo, Gustav Vasa misheldt gjelda si til lånehaiane i Lübeck, og dimed strupte dei saltleveransane.

Det som blir kalla svensk husmannskost i dag, stod vel sjeldan på bordet hos Raskens, men éin ting var nok vanleg: ertesuppe. I katolsk tid var den solide kaloribomba ertesuppe og pannekaker med syltetøy standard middag og dessert på torsdagar, for fredag skulle ein jo faste for å blidgjere Herren. Den menyen gjaldt òg i det svenske forsvaret inntil nyleg.

«Soldatens ärtsoppa» er populær boksemat i grannelandet framleis og smaker slett ikkje så verst. Har du ein skinkeknoke, lagar du lett suppa sjølv: Vatn ut erter med ein teskei natron i eit døgn. La knoken trekkje på låg varme i tre timar med rotgrønsaker og laurbærblad. Sil krafta og tilset kjøt, purre, gulrot og sellerirot i terningar det siste kvarteret. (I 2021 er kvitlauk og chili også tillatne.) Det smakar vedunderleg.

Ein svensk konge på 1500-talet, Erik XIV, var òg glad i ertesuppe. Ein dag døydde han av det, for bror hans hadde krydra med arsenikk.

Det er frå sine eigne ein skal ha det.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Som austlending har eg alltid kjent ein dragnad mot Sverige. I yngre år høyrde eg på Svensktoppen og lét meg lett imponere av at nabolandet flotta seg med opptil fleire radio- og TV-kanalar, i motsetnad til Noreg, som til liks med det sosialistiske fyrtårnet Albania berre hadde éin av kvar.

Svensk revy- og visekunst er vel over gullalderen sin no, og det er lenge sidan Sverige var ein krigersk nasjon. Den siste standhaftige svenske krigaren i dag er vel herr Anders Tegnell, som ser det som si oppgåve å krige mot fornufta, heilt åleine.

I dag kan vi nordmenn likevel nyte godt av den historiske krigslysta til svenskane, til dømes på eit av soldattorpa, som framleis finst i titusental. Leigesoldatar blei for dyrt for svenskane. Gustav Vasa murra kraftig over dette, og dimed skapte dei på slutten av 1600-talet «det ständiga knekthållet» – gardane til bøndene blei inndelte i roder som alle måtte gi éin soldat til kongen. Soldatane blei installerte i torp, som skulle ha våningshus på 4 x 8 meter, fjøs, åker, hest, ku, gris og høner.

Slik fekk svenskekongane med minimale kostnader ein velvaksen hær som på kort tid kunne mobiliserast. Det var krav om orden i sysakene, så soldaten måtte vere gift, noko som ofte blei ordna i ein fei før innflytting. For mange unge bondesøner blei dette eit høve til karriere og ein mogleg veg ut av fattigdommen.

Men det var hårda bud: Fall soldaten i krig, måtte kona ut av torpet innan tre månader, men dette blei mange gonger ordna slik at den nye soldaten gifta seg med enka (!). Han «konserverade änkan», som dei kalla det. Vilhelm Mobergs gjennombrotsroman frå 1927, Raskens, handlar om ein slik fattig soldatfamilie. Svenskane elska TV-serien (fem millionar sjåarar!), og det gjorde vi òg da han blei vist her. Moberg bygde historia på sin eigen far, som var soldat i Kalmar.

I dag har mange nordmenn kjøpt eller leigt slike torp, og eg hadde i mange år gleda av å besøke eit, i Värmland. Berre det å dra på sightseeing på den svenske landsbygda er eit eventyr: Kvar einaste gard har jo sitt eige utgamle rustne vrak av ein Volvo ståande på tomta, ofte to av forskjellig årgang. Ved sida av vraka står gjerne den nye Volvoen parkert. Ein skulle nesten tru det var eit statleg krav til svenskane å vise at dei lojalt støtta opp om industrieventyret sitt.

Torpet var nok ikkje noko paradis for soldatfamiliane som budde der, men for oss var det det. Ein dryg times køyring og plutseleg er ein omgitt av grønt gras og stolte tuntre, med svaler mot himmelen, traner dansande på åkeren og majestetiske elgar på besøk i skumringa. Å, som eg saknar det.

Delar av den svenske matkulturen, derimot, er eit mysterium for meg. Sild er dei gode på. Men kvifor i all verda et dei kreps med ost? Og kvifor puttar dei så mykje sukker i brødet? Eg er alltid open for full gjenforeining med Sverige, men da må dei ordne opp i det barbariet. Og surströmmingen må utvilsamt kategoriserast som masseøydeleggingsvåpen. Han blir til ved gjæring, utan salt. Kvifor? Jo, Gustav Vasa misheldt gjelda si til lånehaiane i Lübeck, og dimed strupte dei saltleveransane.

Det som blir kalla svensk husmannskost i dag, stod vel sjeldan på bordet hos Raskens, men éin ting var nok vanleg: ertesuppe. I katolsk tid var den solide kaloribomba ertesuppe og pannekaker med syltetøy standard middag og dessert på torsdagar, for fredag skulle ein jo faste for å blidgjere Herren. Den menyen gjaldt òg i det svenske forsvaret inntil nyleg.

«Soldatens ärtsoppa» er populær boksemat i grannelandet framleis og smaker slett ikkje så verst. Har du ein skinkeknoke, lagar du lett suppa sjølv: Vatn ut erter med ein teskei natron i eit døgn. La knoken trekkje på låg varme i tre timar med rotgrønsaker og laurbærblad. Sil krafta og tilset kjøt, purre, gulrot og sellerirot i terningar det siste kvarteret. (I 2021 er kvitlauk og chili også tillatne.) Det smakar vedunderleg.

Ein svensk konge på 1500-talet, Erik XIV, var òg glad i ertesuppe. Ein dag døydde han av det, for bror hans hadde krydra med arsenikk.

Det er frå sine eigne ein skal ha det.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

Surströmmingen må utvilsamt kategoriserast som masseøydeleggingsvåpen.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

Teikning: May Linn Clement

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis