JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Kva er som manna i Egyptens land?

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Øl høver i varme Thailand.

Øl høver i varme Thailand.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

Øl høver i varme Thailand.

Øl høver i varme Thailand.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

4912
20220218

Vårt øl

Hvad er som manna i Egyptens land?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som morgenduggen
på ørkensand?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, dronningen bland væsker,

du som svaler og lesker!

Skjenk oss av din gylne flom,

for nå er seidlen tom, tommelom
tom tom!

Hvad skyller sorger og bekymring vekk?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som balsam på den tørre flekk?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, du som forfrisker,

du som klukker og hvisker!

Skjenk kun av din gylne flom

nå er min seidel tom, tommelom
tom tom!

Frå Smørekoppens Visebok, 1947

4912
20220218

Vårt øl

Hvad er som manna i Egyptens land?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som morgenduggen
på ørkensand?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, dronningen bland væsker,

du som svaler og lesker!

Skjenk oss av din gylne flom,

for nå er seidlen tom, tommelom
tom tom!

Hvad skyller sorger og bekymring vekk?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som balsam på den tørre flekk?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, du som forfrisker,

du som klukker og hvisker!

Skjenk kun av din gylne flom

nå er min seidel tom, tommelom
tom tom!

Frå Smørekoppens Visebok, 1947

Ei av dei første kokebøkene eg åtte, heiter Ølvännarnas Matbok og er signert den kjende svenske humoristen Lasse Åberg. Det er ei tynn, gjennomillustrert lita skattkiste med enkle oppskrifter på mat det høver å drikke øl til. Ifølgje Åberg er den saka ikkje så komplisert: Øl kan du drikke til alt unntatt asparges. Eg vil tru bryggeribransjen hadde ein finger med i spelet, men det kan eg ikkje sjekke, for boka er naturlegvis borte frå mine hyller.

Å drikke øl er uansett ein tradisjon som sit djupt i dei fleste land på kloden. Ikkje alle land klarer å produsere ein toppklasse vin, men å bryggje akseptabelt øl, det klarer alle.

I barndomen min på sekstitalet var det ikkje noko problem for meg å få kjøpe øl i butikken. Så lenge eg hadde handskriven lapp frå foreldra eller vaksne søsken, fekk eg det eg ville ha, sjølv om eg knapt hadde begynt på skulen. Eg hugsar framleis utvalet: pilsner, bokkøl, bayerøl, eksportøl. I jula: juleøl. Det var det heile.

I dei ville sekstiåra skulle det jo ifølgje historikarane vere ungdomsopprør, men det einaste eg hugsar av søskens heimefestar anno 1968, var at dei hygga seg med store mengder øl (som eg hadde slept mykje av inn frå samvirkelaget.) I tillegg dansa dei til tidas heitaste musikk, som eg hadde den store gleda av å administrere på platespelaren. Damene brukte hårspray, gutane Brylcreem, og kveldane var fylte med heftig rock ’n’ roll og svart soulmusikk. Ei herleg tid.

Men er det verkeleg sant at du kan drikke øl til alt unntatt asparges? Nja. Du kan sjølvsagt drikke øl til ein reinsdyrfilet med tung viltsaus, steikt sopp og tyttebær. Ingen vil arrestere deg for det, sjølv om dei kanskje burde gjort det. For det aller beste valet er naturlegvis raudvin, til dømes ein Crozes-Hermitage. Han matchar dei markante smakane mykje betre, og ein skulle nesten tru franskmennene odla han for at han skulle vere akkompagnement til det eventyrlege norske viltkjøtet. Drikk du denne vinen utan mat, vert han for tung.

Går du til norsk tradisjonsmat, vil øl vere passande følgje til det aller meste: spekeskinke, fenadlår, sild i alle former, røykt fisk, kjøtkaker, komle, sodd, biddos, lapskaus... O herre, gi meg ein iskald øl til, og livet leikar.

Men med skreien, som no er i sesong og kan serverast som mølje med lever og rogn, vil jo ikkje ølen ha ein sjanse. Den lekre, feite levra treng syre, og ein Crozes-Hermitage vil ikkje gjere jobben. Heller då ein tørr Riesling eller ein lettare raudvin.

Vinkulturen i Noreg er faktisk av ganske ny dato. Vi har alltid vore øldrikkarar, av den enkle grunn at klimaet vårt ikkje høver til å dyrke vindruer. Men det skal klimaendringane snart gjere slutt på: Skåne i Sverige seglar no opp som eit av framtidas mest lovande vindistrikt.

I Noreg har vi hatt ein del vinproduksjon på privaten, og Groruddalen segla på syttitalet opp som eit stort vindistrikt. Heimelaga vin frå rimelege byggjesett stod og putra på kjellargolvet i dei tusen heimar, og den enorme mengda treverdige alkoholar medførte skallebank, armbrot, skilsmisser og unødig tap av hjerneceller i lange tider.

Så, utover åttitalet, bytta ungdomen ut litt av ølet med tyske kvitvinar: Piesporter, Black Tower, Schwarze Katz, Reiler vom Heissen Stein og Liebfraumilch.

Eg hugsar Wilfried, den første kollegaen min i reklamebransjen, erfaren art director frå Düsseldorf, som var himmelfallen over at nordmenn i stort tal tylla i seg Liebfraumilch: «Aber doch, Dagfinn, Liebfraumilch! Det er jo det de drikker unter broene i Tyskland!»

Men øl sluttar vi nok aldri å drikke. Eg har i mi eiga Smørekoppens Visebok, utgjeven av Akademisk Forlag Smørekoppen, NTH, Trondheim 1947. Ho inneheld songar studentar skal syngje medan dei drikk øl. Eg tenkjer det er mykje betre enn å sitte og kope ned i mobilen.

Av nyhende i desse tider ser vi òg at 80 prosent av sakene handlar om dei siste to åra med pålagde restriksjonar på folkets frie inntak av øl på kneiper. Og gløym ikkje den stolte historia: Arkeologar gjorde for nokre år sidan eit funn av 3000 år gammal pilspiss.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ei av dei første kokebøkene eg åtte, heiter Ølvännarnas Matbok og er signert den kjende svenske humoristen Lasse Åberg. Det er ei tynn, gjennomillustrert lita skattkiste med enkle oppskrifter på mat det høver å drikke øl til. Ifølgje Åberg er den saka ikkje så komplisert: Øl kan du drikke til alt unntatt asparges. Eg vil tru bryggeribransjen hadde ein finger med i spelet, men det kan eg ikkje sjekke, for boka er naturlegvis borte frå mine hyller.

Å drikke øl er uansett ein tradisjon som sit djupt i dei fleste land på kloden. Ikkje alle land klarer å produsere ein toppklasse vin, men å bryggje akseptabelt øl, det klarer alle.

I barndomen min på sekstitalet var det ikkje noko problem for meg å få kjøpe øl i butikken. Så lenge eg hadde handskriven lapp frå foreldra eller vaksne søsken, fekk eg det eg ville ha, sjølv om eg knapt hadde begynt på skulen. Eg hugsar framleis utvalet: pilsner, bokkøl, bayerøl, eksportøl. I jula: juleøl. Det var det heile.

I dei ville sekstiåra skulle det jo ifølgje historikarane vere ungdomsopprør, men det einaste eg hugsar av søskens heimefestar anno 1968, var at dei hygga seg med store mengder øl (som eg hadde slept mykje av inn frå samvirkelaget.) I tillegg dansa dei til tidas heitaste musikk, som eg hadde den store gleda av å administrere på platespelaren. Damene brukte hårspray, gutane Brylcreem, og kveldane var fylte med heftig rock ’n’ roll og svart soulmusikk. Ei herleg tid.

Men er det verkeleg sant at du kan drikke øl til alt unntatt asparges? Nja. Du kan sjølvsagt drikke øl til ein reinsdyrfilet med tung viltsaus, steikt sopp og tyttebær. Ingen vil arrestere deg for det, sjølv om dei kanskje burde gjort det. For det aller beste valet er naturlegvis raudvin, til dømes ein Crozes-Hermitage. Han matchar dei markante smakane mykje betre, og ein skulle nesten tru franskmennene odla han for at han skulle vere akkompagnement til det eventyrlege norske viltkjøtet. Drikk du denne vinen utan mat, vert han for tung.

Går du til norsk tradisjonsmat, vil øl vere passande følgje til det aller meste: spekeskinke, fenadlår, sild i alle former, røykt fisk, kjøtkaker, komle, sodd, biddos, lapskaus... O herre, gi meg ein iskald øl til, og livet leikar.

Men med skreien, som no er i sesong og kan serverast som mølje med lever og rogn, vil jo ikkje ølen ha ein sjanse. Den lekre, feite levra treng syre, og ein Crozes-Hermitage vil ikkje gjere jobben. Heller då ein tørr Riesling eller ein lettare raudvin.

Vinkulturen i Noreg er faktisk av ganske ny dato. Vi har alltid vore øldrikkarar, av den enkle grunn at klimaet vårt ikkje høver til å dyrke vindruer. Men det skal klimaendringane snart gjere slutt på: Skåne i Sverige seglar no opp som eit av framtidas mest lovande vindistrikt.

I Noreg har vi hatt ein del vinproduksjon på privaten, og Groruddalen segla på syttitalet opp som eit stort vindistrikt. Heimelaga vin frå rimelege byggjesett stod og putra på kjellargolvet i dei tusen heimar, og den enorme mengda treverdige alkoholar medførte skallebank, armbrot, skilsmisser og unødig tap av hjerneceller i lange tider.

Så, utover åttitalet, bytta ungdomen ut litt av ølet med tyske kvitvinar: Piesporter, Black Tower, Schwarze Katz, Reiler vom Heissen Stein og Liebfraumilch.

Eg hugsar Wilfried, den første kollegaen min i reklamebransjen, erfaren art director frå Düsseldorf, som var himmelfallen over at nordmenn i stort tal tylla i seg Liebfraumilch: «Aber doch, Dagfinn, Liebfraumilch! Det er jo det de drikker unter broene i Tyskland!»

Men øl sluttar vi nok aldri å drikke. Eg har i mi eiga Smørekoppens Visebok, utgjeven av Akademisk Forlag Smørekoppen, NTH, Trondheim 1947. Ho inneheld songar studentar skal syngje medan dei drikk øl. Eg tenkjer det er mykje betre enn å sitte og kope ned i mobilen.

Av nyhende i desse tider ser vi òg at 80 prosent av sakene handlar om dei siste to åra med pålagde restriksjonar på folkets frie inntak av øl på kneiper. Og gløym ikkje den stolte historia: Arkeologar gjorde for nokre år sidan eit funn av 3000 år gammal pilspiss.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

Groruddalen segla på syttitalet opp som eit stort vindistrikt.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ordskifte

Grunn til uro

Ikkje berre er leiande norske politikarar og dei største partia lite opptekne av rettane til menneske med nedsett funksjonsevne; også statlege forvaltningsorgan, til dømes Pasientskadenemnda, praktiserer lovverket på diskriminerande vis.

Carl Aasland Jerstad
Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Brukarstyrt personleg assistanse (BPA) er eit viktig likestillingsverkemiddel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ordskifte

Grunn til uro

Ikkje berre er leiande norske politikarar og dei største partia lite opptekne av rettane til menneske med nedsett funksjonsevne; også statlege forvaltningsorgan, til dømes Pasientskadenemnda, praktiserer lovverket på diskriminerande vis.

Carl Aasland Jerstad
Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Foto: Monika Holand Bøe

BokMeldingar

Eit solid stykke arbeid

Gaute Heivoll skriv storslått om dei små tinga og smålåtent om dei store.

Ingvild Bræin
Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Gaute Heivoll har vunne Brageprisen, blant andre prisar, sidan han debuterte i 2002.

Foto: Monika Holand Bøe

BokMeldingar

Eit solid stykke arbeid

Gaute Heivoll skriv storslått om dei små tinga og smålåtent om dei store.

Ingvild Bræin

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis