Høns i himmelen
Høne i himmelen.
Foto: Wikimedia Commons
Matmonsen
Dagfinn Nordbø elskar mat og skriv om det i ti spalter for Dag og Tid. Del 3
Hønseætta
I 2004 blei genomet til høns kartlagt. Mange vart overraska då forskarane kunne slå fast at hønsa er dei næraste levande slektningane til den drustelege Tyrannosaurus Rex («Tyrannisk kongeøgle»). Ei høne, sjølv om ho er velfødd og feit, veg jo sjeldan meir enn nokre få kilo, og Tyrannosaurus Rex kunne bli meir enn tolv meter lang, tre og ein halv meter høg og nå ei vekt på seks til åtte tonn. Dette er nok ei viktig årsak til at det er spelt inn mange fleire Hollywood-filmar om T-Rex enn om høns.
Om vi deler hønsa likt blant menneska på jorda, ville kvart einskilt menneske ha tre høns. Dette ville vore ei velsigning for alle, og ikkje minst Lars Sponheim, som frå Stortingets talarstol framførte mottoet «Kvar mann si høne». Vonde tunger påstår at dette er det mest konstruktive som nokon gong er sagt av ein Venstre-mann. Det einaste kontinentet utan høns er Antarktis, og det er sikkert hønsa glade for. Vatikanstaten har heller ikkje høns, men held dei på pavens sommarresidens i Castel Gandolfo.
Kva med eit blått egg til frukosten? For 500 år sidan blei ein søramerikansk hønserase smitta av eit virus. Infeksjonen førte til ein mutasjon som trigga konsentrasjonen av pigmentet biliverdin, som i sin tur resulterte i at hønsa byrja å produsere blå og grøne egg. Når det gjeld dei mykje vanlegare brune egga, er dei dyrare, av den enkle grunn at hønsa som legg dei, er større. Og større høns må ha meir mat. Elles har fargen på egga ingenting å seie for næringsinnhaldet. Og det er som vi veit, perfekt.
Kjelder: Wikipedia, The Chicken Encyclopedia, eatthis.com
Matmonsen
Dagfinn Nordbø elskar mat og skriv om det i ti spalter for Dag og Tid. Del 3
Hønseætta
I 2004 blei genomet til høns kartlagt. Mange vart overraska då forskarane kunne slå fast at hønsa er dei næraste levande slektningane til den drustelege Tyrannosaurus Rex («Tyrannisk kongeøgle»). Ei høne, sjølv om ho er velfødd og feit, veg jo sjeldan meir enn nokre få kilo, og Tyrannosaurus Rex kunne bli meir enn tolv meter lang, tre og ein halv meter høg og nå ei vekt på seks til åtte tonn. Dette er nok ei viktig årsak til at det er spelt inn mange fleire Hollywood-filmar om T-Rex enn om høns.
Om vi deler hønsa likt blant menneska på jorda, ville kvart einskilt menneske ha tre høns. Dette ville vore ei velsigning for alle, og ikkje minst Lars Sponheim, som frå Stortingets talarstol framførte mottoet «Kvar mann si høne». Vonde tunger påstår at dette er det mest konstruktive som nokon gong er sagt av ein Venstre-mann. Det einaste kontinentet utan høns er Antarktis, og det er sikkert hønsa glade for. Vatikanstaten har heller ikkje høns, men held dei på pavens sommarresidens i Castel Gandolfo.
Kva med eit blått egg til frukosten? For 500 år sidan blei ein søramerikansk hønserase smitta av eit virus. Infeksjonen førte til ein mutasjon som trigga konsentrasjonen av pigmentet biliverdin, som i sin tur resulterte i at hønsa byrja å produsere blå og grøne egg. Når det gjeld dei mykje vanlegare brune egga, er dei dyrare, av den enkle grunn at hønsa som legg dei, er større. Og større høns må ha meir mat. Elles har fargen på egga ingenting å seie for næringsinnhaldet. Og det er som vi veit, perfekt.
Kjelder: Wikipedia, The Chicken Encyclopedia, eatthis.com
Lytt til artikkelen:
Fyrste gong eg vitja øyriket Hvaler i Østfold, forstod eg: Hit ville eg komme att resten av livet. Hvaler er staden der skuldrene dine fell til ro, same kor stressa du er. I tjue år var eg fast gjest på Knatten, der Johan og Annemarta Borgen i si tid heldt hus og skreiv legendariske bøker – Johan prislønte noveller, epistlar og romanar, Annemarta kulturhistoriske bøker om mat, roser, fisk og hagestell.
Så er eg så heldig å ha vener på naboøya Vesterøy òg. Dei eig eit gamalt skipperhus med 25 mål tomt ved sjøen. For nokre år sidan fekk dei sett i stand eit hønsehus, som kvart år blir fylt opp av nye generasjonar høns. I år fekk venene mine seks høns gratis av ein storprodusent. Assistenten som kom med hønsa, trudde tydelegvis at dei skulle dumpast rett i gryta og bli til frikassé, ikkje tene som verpehøns. Dei seks forpjuska eksemplara hadde nesten ikkje fjør på kroppen, og det blei klart at i hakkeordninga blant dei 45.000 hønsa i det enorme anlegget, var desse seks aller nedst. Dei hadde verkeleg fått mykje juling.
Dei blei likevel plasserte i pappkasser og varsamt frakta i bil og båt til det nye livet. Om høns har ein religion der dei blir fortalde at det på den andre sida finst eit lova land som flyt av mjølk og honning, så blei desse religiøse førestillingar oppfylte. Dei kom jo frå ein produksjonshall med titusenvis meir eller mindre vennleg innstilte medhøns, eit helvetes bråk og eit inferno av mobbing, til eit fredeleg hønsehus i idylliske omgjevnader. Dei trur nok dei har kome til hønsehimmelen. Kvar dag kjem matfar eller matmor med økologisk hønsefôr og freistande matrestar. Store, saftige blad frå vindruene på husveggen går ned på høgkant. Vil dei ut og spankulere, kan dei fritt gå kvar dei vil, på blomstereng, blant frukttre, rips- og stikkelsbærbuskar, spanande kratt med bregnar og høgt gras. Ja, dei er i hønsehimmelen.
Ikkje mange dagar etter framkomsten var dei trygge og husvarme, og etter nokre veker begynte fjøra å gro ut att. Kvar morgon legg dei eitt egg kvar, og alle som har fått verkeleg ferske egg frå høns som trivst og får godt fôr og stell, veit kor vedunderleg det smakar.
Kunstnarane som tok over Knatten, Eva Lange og Erik Frisch, var sjølvsagt også elskarar av god mat. Den vidgjetne tre dagar lange pinseutstillinga deira blei halden i gang frå slutten av åttiåra og inntil nyleg, med hjelp av vener som arbeidde friviljug. Når utstillinga stengde klokka 18 kvar dag i pinsa, benka alle seg på langbord ut mot havet i rein Skagen-stil. Menyen var alltid fast: Fyrste dag reker naturell, med loff, majones og sitron. Andre dag krema fiskesuppe kokt på krafta frå rekene, der éi av grytene blei tomatisert. Tredje dag spagetti bolognese. Og til dette kom sjølvsagt vin i kunstnarlege mengder.
Eit anna kunstnarpar som var kjent for matstellet sitt, var forfattaren Gertrude Stein og veninna Alice B. Toklas frå USA. Dei serverte blant mange andre Salvador Dalí, Henri Matisse og Ernest Hemingway. Dalí sjølv var i matvegen kjend for favorittretten sin: sjøkreps i sjokoladesaus.
Det er sjølvsagt ikkje merkeleg at kunstnarar tek andre vegar òg når dei lagar mat. Kunsten er til for å sprengje grenser. Og har du tilgang til ferske egg, som kunstnarvenene mine på Hvaler, kan du jo like godt prøve deg på oppskrifta frå Toklas kokebok, Egg Francis Picabia. Då rører du saman åtte egg med litt salt. Hell dei i ein kasserolle og set han over svak, svak varme. Rør i egga med ein gaffel medan du sakte tilset 225 gram (!) smør i ørsmå mengder. Prosessen tek ein halv time. Sjølvsagt ekstravagant, men gløym aldri ordtøket: Du skal prøve alt i livet ditt, éin gong. Synest du det vert for mykje, prøv deg heller på «kinesiske egg», ei oppskrift Tokla fekk av ein ven, baron Sir Francis Rose: Kok egg i fem minutt. Fjern skalet varsamt og kok i sherry i fem minutt. Ha egga i ein kasserolle med smør og tre store matskeier soyasaus. Kok under lok til dei er mørkebrune.
Bon appétit!
Dagfinn Nordbø
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Lytt til artikkelen:
Fyrste gong eg vitja øyriket Hvaler i Østfold, forstod eg: Hit ville eg komme att resten av livet. Hvaler er staden der skuldrene dine fell til ro, same kor stressa du er. I tjue år var eg fast gjest på Knatten, der Johan og Annemarta Borgen i si tid heldt hus og skreiv legendariske bøker – Johan prislønte noveller, epistlar og romanar, Annemarta kulturhistoriske bøker om mat, roser, fisk og hagestell.
Så er eg så heldig å ha vener på naboøya Vesterøy òg. Dei eig eit gamalt skipperhus med 25 mål tomt ved sjøen. For nokre år sidan fekk dei sett i stand eit hønsehus, som kvart år blir fylt opp av nye generasjonar høns. I år fekk venene mine seks høns gratis av ein storprodusent. Assistenten som kom med hønsa, trudde tydelegvis at dei skulle dumpast rett i gryta og bli til frikassé, ikkje tene som verpehøns. Dei seks forpjuska eksemplara hadde nesten ikkje fjør på kroppen, og det blei klart at i hakkeordninga blant dei 45.000 hønsa i det enorme anlegget, var desse seks aller nedst. Dei hadde verkeleg fått mykje juling.
Dei blei likevel plasserte i pappkasser og varsamt frakta i bil og båt til det nye livet. Om høns har ein religion der dei blir fortalde at det på den andre sida finst eit lova land som flyt av mjølk og honning, så blei desse religiøse førestillingar oppfylte. Dei kom jo frå ein produksjonshall med titusenvis meir eller mindre vennleg innstilte medhøns, eit helvetes bråk og eit inferno av mobbing, til eit fredeleg hønsehus i idylliske omgjevnader. Dei trur nok dei har kome til hønsehimmelen. Kvar dag kjem matfar eller matmor med økologisk hønsefôr og freistande matrestar. Store, saftige blad frå vindruene på husveggen går ned på høgkant. Vil dei ut og spankulere, kan dei fritt gå kvar dei vil, på blomstereng, blant frukttre, rips- og stikkelsbærbuskar, spanande kratt med bregnar og høgt gras. Ja, dei er i hønsehimmelen.
Ikkje mange dagar etter framkomsten var dei trygge og husvarme, og etter nokre veker begynte fjøra å gro ut att. Kvar morgon legg dei eitt egg kvar, og alle som har fått verkeleg ferske egg frå høns som trivst og får godt fôr og stell, veit kor vedunderleg det smakar.
Kunstnarane som tok over Knatten, Eva Lange og Erik Frisch, var sjølvsagt også elskarar av god mat. Den vidgjetne tre dagar lange pinseutstillinga deira blei halden i gang frå slutten av åttiåra og inntil nyleg, med hjelp av vener som arbeidde friviljug. Når utstillinga stengde klokka 18 kvar dag i pinsa, benka alle seg på langbord ut mot havet i rein Skagen-stil. Menyen var alltid fast: Fyrste dag reker naturell, med loff, majones og sitron. Andre dag krema fiskesuppe kokt på krafta frå rekene, der éi av grytene blei tomatisert. Tredje dag spagetti bolognese. Og til dette kom sjølvsagt vin i kunstnarlege mengder.
Eit anna kunstnarpar som var kjent for matstellet sitt, var forfattaren Gertrude Stein og veninna Alice B. Toklas frå USA. Dei serverte blant mange andre Salvador Dalí, Henri Matisse og Ernest Hemingway. Dalí sjølv var i matvegen kjend for favorittretten sin: sjøkreps i sjokoladesaus.
Det er sjølvsagt ikkje merkeleg at kunstnarar tek andre vegar òg når dei lagar mat. Kunsten er til for å sprengje grenser. Og har du tilgang til ferske egg, som kunstnarvenene mine på Hvaler, kan du jo like godt prøve deg på oppskrifta frå Toklas kokebok, Egg Francis Picabia. Då rører du saman åtte egg med litt salt. Hell dei i ein kasserolle og set han over svak, svak varme. Rør i egga med ein gaffel medan du sakte tilset 225 gram (!) smør i ørsmå mengder. Prosessen tek ein halv time. Sjølvsagt ekstravagant, men gløym aldri ordtøket: Du skal prøve alt i livet ditt, éin gong. Synest du det vert for mykje, prøv deg heller på «kinesiske egg», ei oppskrift Tokla fekk av ein ven, baron Sir Francis Rose: Kok egg i fem minutt. Fjern skalet varsamt og kok i sherry i fem minutt. Ha egga i ein kasserolle med smør og tre store matskeier soyasaus. Kok under lok til dei er mørkebrune.
Bon appétit!
Dagfinn Nordbø
Fleire artiklar
Foto via Wikipedia Commons
«Ørjasæter var fyrst god ven med diktarbroren sin frå Gudbrandsdalen, men så fekk han høyre ting om Aukrust som skar han 'gjenom hjarte som eit tvieggja sverd'.»
Han heitte John Guillot, men skifta namn til Johnnie Allan og blei pub-rockar.
Arkivet: For tida framstår ikkje USA som det lova landet, men hausten for 50 år sidan var Elvis Presley på hitlistene i USA og England med «Promised Land»
Mogleg trasé for jarnbane mellom Narvik eller Bjørnfjell til Tromsø.
«Tanken om å realisera tog til Tromsø gjennom Sverige er på ingen måte ny.»
Daniel Sommer, Johannes Lundberg og Arve Henriksen.
Foto: Kristin Lidell
Fint nordisk samarbeid
Her er det ikkje spor av langhalm.
Polakkane er skumle bridgespelarar. Her frå avslutningsseremonien under World Bridge Games i Buenos Aires nyleg.
Foto: Poli Zolto / World Bridge Federation
Dąbrowskis masurka
For to veker sidan vann Polen gull i det som uformelt blir kalla bridgens olympiade, i Buenos Aires.