JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Leiar

Dyrevelferd

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1893
20190621
1893
20190621

NRK-programmet om dyremishandling av griser var trist å sjå. Der vart det avslørt dyrehald om ikkje er akseptabelt, på fleire gardar.

Dag og Tid veit meir om godt grisehald enn dei fleste aviser etter fleire år med griser på Dag og Tid-stølen. Griser er fascinerande og kjekke dyr. Dei treng godt stell og mest mogeleg utetid. Alle som ser griser rote i jorda ute, vert i godt humør. Og norske griser, ein kombinasjon av norsk landsvin og den amerikanske durocrasen, gjev eit særs godt kjøt som kan nyttast på mange måtar.

Avsløringar av misleghald i dyrehaldet råkar alltid heile næringa. Difor vil tettare oppfølging og fleire kontrollar frå Matilsynet, slik at ein får bort dei som ikkje driv etter reglane, tena næringa.

Viktig er òg det å få ned produksjonspresset i all kjøtproduksjon. Styresmakter, kjøtindustri, handelsnæring og forbrukarar må heile tida ta inn over seg at skal ein få til god dyrevelferd, kan ein ikkje stadig auka produksjonen og heile tida pressa bøndene på pris. God dyrevelferd kostar tid og pengar. Kjøt er ei eksklusiv vare som skal kosta litt – i respekt for både dyr og husdyrbøndene. Kjøper du ei ribbe til 29,90 per kilo, tek du ikkje eit heilskapeleg ansvar.

Transport av slaktedyr er sentralt i all dyrevelferd – ikkje minst når det gjeld griser. Transporten må vera kort. 150 griser på ein trailer med lasterom i to høgder får konsekvensar for både dyrevelferd og kjøtkvalitet. Stressa griser gjev dårlegare kjøt.

Difor er det merkeleg av Nortura i desse dagar opnar for å leggja ned slakteriet på Otta. Dei vil effektivisera og styrka konkurransekrafta og ser på «muligheten for å samle slakting og skjæring av storfe på færre steder», altså avvikla i Gudbrandsdalen og senda dyra til Rudshøgda på Ringsaker. Dette er ei sentralisering vi ser i heile slakteindustrien – stikk i strid med arbeidet for god dyrevelferd.

Svein Gjerdåker

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

NRK-programmet om dyremishandling av griser var trist å sjå. Der vart det avslørt dyrehald om ikkje er akseptabelt, på fleire gardar.

Dag og Tid veit meir om godt grisehald enn dei fleste aviser etter fleire år med griser på Dag og Tid-stølen. Griser er fascinerande og kjekke dyr. Dei treng godt stell og mest mogeleg utetid. Alle som ser griser rote i jorda ute, vert i godt humør. Og norske griser, ein kombinasjon av norsk landsvin og den amerikanske durocrasen, gjev eit særs godt kjøt som kan nyttast på mange måtar.

Avsløringar av misleghald i dyrehaldet råkar alltid heile næringa. Difor vil tettare oppfølging og fleire kontrollar frå Matilsynet, slik at ein får bort dei som ikkje driv etter reglane, tena næringa.

Viktig er òg det å få ned produksjonspresset i all kjøtproduksjon. Styresmakter, kjøtindustri, handelsnæring og forbrukarar må heile tida ta inn over seg at skal ein få til god dyrevelferd, kan ein ikkje stadig auka produksjonen og heile tida pressa bøndene på pris. God dyrevelferd kostar tid og pengar. Kjøt er ei eksklusiv vare som skal kosta litt – i respekt for både dyr og husdyrbøndene. Kjøper du ei ribbe til 29,90 per kilo, tek du ikkje eit heilskapeleg ansvar.

Transport av slaktedyr er sentralt i all dyrevelferd – ikkje minst når det gjeld griser. Transporten må vera kort. 150 griser på ein trailer med lasterom i to høgder får konsekvensar for både dyrevelferd og kjøtkvalitet. Stressa griser gjev dårlegare kjøt.

Difor er det merkeleg av Nortura i desse dagar opnar for å leggja ned slakteriet på Otta. Dei vil effektivisera og styrka konkurransekrafta og ser på «muligheten for å samle slakting og skjæring av storfe på færre steder», altså avvikla i Gudbrandsdalen og senda dyra til Rudshøgda på Ringsaker. Dette er ei sentralisering vi ser i heile slakteindustrien – stikk i strid med arbeidet for god dyrevelferd.

Svein Gjerdåker

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro
Einar Økland heime i Valevåg.

Einar Økland heime i Valevåg.

Foto: Helge Skodvin

Kultur

Samlaren

Einar Økland vil helst høyra noko han ikkje har høyrt før – og så skriv han ein lyrisk tekst som han ikkje visste at han kunne skriva. Deretter held han fram med å samla.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis