Eingongspurker
Norsk landbruk slit med overproduksjon på både sau, storfe, gris, kylling og mjølk. Noko må gjerast for å skapa balanse mellom tilbod og etterspurnad.
For å forklara litt av grunnen til overproduksjonen av gris må vi introdusera eit nytt merkeleg omgrep: «eingongspurker». Har du høyrt om slike? Det er smått utruleg, men diverre finst det grisepurker som med rette kan kallast det.
Eingongspurker er purker som etter at dei har fått det fyrste kullet sitt og dia i fem veker, vert slakta. Ikkje av di dei ikkje kan verta drektige att, men av di dei fyller eit smotthòl i konsesjonsregelverket for griseproduksjon.
Ein norsk grisebonde kan ikkje ha fleire enn 105 avlspurker. Ei avlspurke vert definert som ei purke som har hatt minst eitt grisekull. Det vil seia at ei purke som er drektig, men enno ikkje har grisa, ikkje fell inn under definisjonen avlspurke.
Så når ho vert slakta etter fyrste kull, har ein lurt systemet og produsert fleire grisungar enn regelverket legg opp til. Somme bønder kan ha mange eingongpurker i året på éi avlspurke.
Resultatet vert store danskliknande grisefjøs – og overproduksjon. Og ikkje minst: dårleg dyreetikk og ein bruk og kast-mentalitet som svinenæringa ikkje kan leva med.
Svinenæringa bør gå motsett veg. Med færre dyr og purker – og større satsing på utegriser. Det siste krev meir arbeid og meir tilsyn, men tilbake får ein betre dyrevelferd og betre kjøtkvalitet. Og så må forbrukarane ta eit eigeansvar og kjøpa kjøt frå dyr som har hatt eit godt liv før slakting.
Svein Gjerdåker
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Norsk landbruk slit med overproduksjon på både sau, storfe, gris, kylling og mjølk. Noko må gjerast for å skapa balanse mellom tilbod og etterspurnad.
For å forklara litt av grunnen til overproduksjonen av gris må vi introdusera eit nytt merkeleg omgrep: «eingongspurker». Har du høyrt om slike? Det er smått utruleg, men diverre finst det grisepurker som med rette kan kallast det.
Eingongspurker er purker som etter at dei har fått det fyrste kullet sitt og dia i fem veker, vert slakta. Ikkje av di dei ikkje kan verta drektige att, men av di dei fyller eit smotthòl i konsesjonsregelverket for griseproduksjon.
Ein norsk grisebonde kan ikkje ha fleire enn 105 avlspurker. Ei avlspurke vert definert som ei purke som har hatt minst eitt grisekull. Det vil seia at ei purke som er drektig, men enno ikkje har grisa, ikkje fell inn under definisjonen avlspurke.
Så når ho vert slakta etter fyrste kull, har ein lurt systemet og produsert fleire grisungar enn regelverket legg opp til. Somme bønder kan ha mange eingongpurker i året på éi avlspurke.
Resultatet vert store danskliknande grisefjøs – og overproduksjon. Og ikkje minst: dårleg dyreetikk og ein bruk og kast-mentalitet som svinenæringa ikkje kan leva med.
Svinenæringa bør gå motsett veg. Med færre dyr og purker – og større satsing på utegriser. Det siste krev meir arbeid og meir tilsyn, men tilbake får ein betre dyrevelferd og betre kjøtkvalitet. Og så må forbrukarane ta eit eigeansvar og kjøpa kjøt frå dyr som har hatt eit godt liv før slakting.
Svein Gjerdåker
Fleire artiklar
Det kjæraste eg har? Min ser ikkje slik ut, men eg er ganske glad i han, ja.
Foto via Wikimedia Commons
Smørbutten min får du nok aldri
Ei flygande badstove skal få ny heim, sit det nokon inni alt?
Foto: Maren Bø
Badstovene tek av
Det er interessant korleis badstove inne kan vere så ut, mens badstove ute er så in.
Morgonfrisk fersking
«Ein kan kjenna seg frisk og sterk, vera åndsfrisk eller endåtil frisk som ein fisk, friskna til, verta frisk att frå sjukdomen og heilt friskmeld.»
150-årsjubilant: den austerrikske komponisten Arnold Schönberg (1874–1951).
Fredshymne
Kammerchor Stuttgart tolkar Schönbergs «illusjon for blandakor» truverdig.
Marianne Nielsen i hovudrolla som Winnie. Gerald Pettersen spelar Willie.
Foto: Sebastian Dalseide
Beckett-klassikar av godt merke
Glade dager byr på ein strålande skodespelarprestasjon av Marianne Nielsen.