JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Leiar

Nyvinning for matprodusentar

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1759
20191129
1759
20191129

Her kjem ei rein hylling av eit flott tiltak som er i ferd med å breia om seg: reko-ringen. Om du ikkje alt kjenner til det, merk deg det litt rare namnet, der reko er ei forkorting av rettferdig konsum.

Ein reko-ring er kort fortalt ein distribusjonskanal der lokale matprodusentar kan selja varene sine i nærområdet rett til oss som kundar – utan dei fordyrande mellomledda som dei store matvarekjedene representerer.

Alt går føre seg via Facebook, der produsentane av ost, kjøt, frukt eller kva det skal vera, legg ut annonsar der folk kan tinga varer. Så møter dei ulike produsentane opp på ein fast plass til faste tidspunkt der kundane kjem og hentar og betalar matvarene.

Sal på denne måten, der produsenten får alle pengane sjølv, gjer det mogeleg å få opp omsetjinga og inntektene til lokalprodusentar av mat. I tillegg er dette produsentar som i stor grad legg vekt på god dyrevelferd og omsynet til miljøet.

Nettopp sal og distribusjon av den lokalproduserte maten har vore eit problem. Ein har ikkje nådd ut til mange nok, og ofte har den lokale maten enda opp i ei lita hylle på den store matbutikken nærast som eit alibi for dei store kjedene om at dei tek eit lokalt ansvar.

Med dei nye reko-ringane kan ein no ha von om å oppretthalda og vonleg auka talet på bønder som òg foredlar og sel varene sine sjølve. Slik kan drifta på fleire mindre gardar kanskje overleva trass i strukturrasjonaliseringa som enno pregar det norske landbruket

Dette vil igjen styrkja mangfaldet i den norske matforedlinga og bidra til å byggja opp under den trenden som alt har vore ei stund, der vi hentar tilbake litt av den norske matkulturen som forsvann med standardiseringa av norsk jordbruk i etterkrigstida.

Svein Gjerdåker

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Her kjem ei rein hylling av eit flott tiltak som er i ferd med å breia om seg: reko-ringen. Om du ikkje alt kjenner til det, merk deg det litt rare namnet, der reko er ei forkorting av rettferdig konsum.

Ein reko-ring er kort fortalt ein distribusjonskanal der lokale matprodusentar kan selja varene sine i nærområdet rett til oss som kundar – utan dei fordyrande mellomledda som dei store matvarekjedene representerer.

Alt går føre seg via Facebook, der produsentane av ost, kjøt, frukt eller kva det skal vera, legg ut annonsar der folk kan tinga varer. Så møter dei ulike produsentane opp på ein fast plass til faste tidspunkt der kundane kjem og hentar og betalar matvarene.

Sal på denne måten, der produsenten får alle pengane sjølv, gjer det mogeleg å få opp omsetjinga og inntektene til lokalprodusentar av mat. I tillegg er dette produsentar som i stor grad legg vekt på god dyrevelferd og omsynet til miljøet.

Nettopp sal og distribusjon av den lokalproduserte maten har vore eit problem. Ein har ikkje nådd ut til mange nok, og ofte har den lokale maten enda opp i ei lita hylle på den store matbutikken nærast som eit alibi for dei store kjedene om at dei tek eit lokalt ansvar.

Med dei nye reko-ringane kan ein no ha von om å oppretthalda og vonleg auka talet på bønder som òg foredlar og sel varene sine sjølve. Slik kan drifta på fleire mindre gardar kanskje overleva trass i strukturrasjonaliseringa som enno pregar det norske landbruket

Dette vil igjen styrkja mangfaldet i den norske matforedlinga og bidra til å byggja opp under den trenden som alt har vore ei stund, der vi hentar tilbake litt av den norske matkulturen som forsvann med standardiseringa av norsk jordbruk i etterkrigstida.

Svein Gjerdåker

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Ein brannmann arbeider i eit bustadområde i Odesa, som vart råka av ein sverm av russiske rakettar 17. november i år.

Foto: Bergingstenesta i Ukraina

KrigSamfunn

Putin og fullmånen

Trump har lova å få slutt på Russlands krigføring 21. januar. Spørsmålet er kor Musk og Orbán står då, og kor sint Putin er.

Andrej Kurkov
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen
Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Ei lauvtynn silisiumskive foredla til mikrobrikker på laboratoriet til Sintef i Forskingsparken i Oslo.

Foto: Sindre Deschington

ReportasjeFeature

Mikrobrikkene som formar framtida

Finst det ein snarveg til å forstå stormaktsspelet og teknologien bak dei viktige databrikkene? Ja, ein kan ta turen til Sintefs laboratorium på Blindern i Oslo.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis