Nyvinning for matprodusentar
Her kjem ei rein hylling av eit flott tiltak som er i ferd med å breia om seg: reko-ringen. Om du ikkje alt kjenner til det, merk deg det litt rare namnet, der reko er ei forkorting av rettferdig konsum.
Ein reko-ring er kort fortalt ein distribusjonskanal der lokale matprodusentar kan selja varene sine i nærområdet rett til oss som kundar – utan dei fordyrande mellomledda som dei store matvarekjedene representerer.
Alt går føre seg via Facebook, der produsentane av ost, kjøt, frukt eller kva det skal vera, legg ut annonsar der folk kan tinga varer. Så møter dei ulike produsentane opp på ein fast plass til faste tidspunkt der kundane kjem og hentar og betalar matvarene.
Sal på denne måten, der produsenten får alle pengane sjølv, gjer det mogeleg å få opp omsetjinga og inntektene til lokalprodusentar av mat. I tillegg er dette produsentar som i stor grad legg vekt på god dyrevelferd og omsynet til miljøet.
Nettopp sal og distribusjon av den lokalproduserte maten har vore eit problem. Ein har ikkje nådd ut til mange nok, og ofte har den lokale maten enda opp i ei lita hylle på den store matbutikken nærast som eit alibi for dei store kjedene om at dei tek eit lokalt ansvar.
Med dei nye reko-ringane kan ein no ha von om å oppretthalda og vonleg auka talet på bønder som òg foredlar og sel varene sine sjølve. Slik kan drifta på fleire mindre gardar kanskje overleva trass i strukturrasjonaliseringa som enno pregar det norske landbruket
Dette vil igjen styrkja mangfaldet i den norske matforedlinga og bidra til å byggja opp under den trenden som alt har vore ei stund, der vi hentar tilbake litt av den norske matkulturen som forsvann med standardiseringa av norsk jordbruk i etterkrigstida.
Svein Gjerdåker
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Her kjem ei rein hylling av eit flott tiltak som er i ferd med å breia om seg: reko-ringen. Om du ikkje alt kjenner til det, merk deg det litt rare namnet, der reko er ei forkorting av rettferdig konsum.
Ein reko-ring er kort fortalt ein distribusjonskanal der lokale matprodusentar kan selja varene sine i nærområdet rett til oss som kundar – utan dei fordyrande mellomledda som dei store matvarekjedene representerer.
Alt går føre seg via Facebook, der produsentane av ost, kjøt, frukt eller kva det skal vera, legg ut annonsar der folk kan tinga varer. Så møter dei ulike produsentane opp på ein fast plass til faste tidspunkt der kundane kjem og hentar og betalar matvarene.
Sal på denne måten, der produsenten får alle pengane sjølv, gjer det mogeleg å få opp omsetjinga og inntektene til lokalprodusentar av mat. I tillegg er dette produsentar som i stor grad legg vekt på god dyrevelferd og omsynet til miljøet.
Nettopp sal og distribusjon av den lokalproduserte maten har vore eit problem. Ein har ikkje nådd ut til mange nok, og ofte har den lokale maten enda opp i ei lita hylle på den store matbutikken nærast som eit alibi for dei store kjedene om at dei tek eit lokalt ansvar.
Med dei nye reko-ringane kan ein no ha von om å oppretthalda og vonleg auka talet på bønder som òg foredlar og sel varene sine sjølve. Slik kan drifta på fleire mindre gardar kanskje overleva trass i strukturrasjonaliseringa som enno pregar det norske landbruket
Dette vil igjen styrkja mangfaldet i den norske matforedlinga og bidra til å byggja opp under den trenden som alt har vore ei stund, der vi hentar tilbake litt av den norske matkulturen som forsvann med standardiseringa av norsk jordbruk i etterkrigstida.
Svein Gjerdåker
Fleire artiklar
Takumi (Hitoshi Omika) og dottera Hana (Ryo Nishikawa) lever eit roleg liv på bygda, som no kan få ein «glampingplass».
Foto: Another World Entertainment
Djevelen i detaljane
By mot land er eit sentralt tema i endå ein framifrå film av Ryusuke Hamaguchi.
Ingrid Storholmen har teke utgangspunkt i eit stort datamateriale om folkehelsa i Nord-Trøndelag.
Foto: Merete Haseth
Våren over mannalivet
Ingrid Storholmen gjer tørre helsedata om til levande liv i Bloddråpetall.
Finaste finnbiffen med grøne erter, potet og tyting.
Foto: Dagfinn Nordbø
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
Teikning: May Linn Clement
Krigen er ei ufatteleg ulukke for Ukraina. Men også for Russland er det som skjer, ein katastrofe.
Tusen dagar med russisk katastrofe
Jens Stoltenberg gjekk av som generalsekretær i Nato 1. oktober. No skal han leie styringsgruppa for Bilderberg-møta.
Foto: Thomas Fure / NTB
Mingleklubben for makt og pengar
Jens Stoltenberg blir partyfiksar for Bilderberg-møta, ein institusjon meir i utakt med samtida enn nokon gong.