Vinterfôret
I 2018 var det tørke, og fleire stader tørka vegestasjonen inn.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I fjor vart bøndene i Sør-Noreg heimsøkte av tankar som har plaga forfedrane deira i hundreår, men som har vore borte frå tankehorisonten i alle fall i ein mannsalder og to: Har eg nok vinterfôr til buskapen min? Graset fekk ikkje regn. Ingenting voks, og gras er vintermaten for norske buskapar.
Norsk klima dikterer vilkåra for norsk jordbruk. Få husdyr kan gå ute om vinteren, og den maten dei skal leve av om vinteren, må produserast om sommaren og bli tatt vare på.
Desse vilkåra forma norsk jordbruk. Fjøs vart bygde for å huse dyra i kulden, og løer vart bygde for å huse det romkrevjande høyet, det tørka graset. Fôret, vintermaten, måtte skaffast.
Vinterfôringa vart sett på som ein overlevingsoperasjon, ingen del av mjølkeproduksjonen. Mange meinte at innemjølking var farleg, kyrne kunne mjølke frå seg før dei kom ut. Kunsten var å få så mange kyr som mogeleg til å overleve til det blømande sommarbeitet. Det medførte ei massiv sveltefôring. Dei radmagre kyrne fekk fem sommarmånader til å ete seg opp på, før den nye innefôringa byrja.
Hesten var ein sterk konkurrent til det vinterfôret som var. Han var arbeidskar både sommar og vinter, og måtte få det beste høyet som var, som han då fekk.
Så måtte anna fôr samlast. Ung lyng vart slått med eigen ljå, ein lyngljå. Og det vart mykje lauv og skav. Lauvet vart sett opp i kjervar og tørka. Dette er ikkje lenge sidan. Mor, som var fødd i 1908, var med og kjerva som barn. Prøvar har vist at lauv er godt fôr, men slitsamt å hauste. Det var også skavet. Det fanst gardar der fjerdeparten av vinterfôret til kyrne var skav. Det var først og fremst lauvtre som vart nytta til skav, og alm var det beste. Frå historia veit vi at alm var det beste til borkebrød. Om Bjergagardane i Hylsfjord vart det sagt at dei hadde så mykje alm at også kyrne kunne få almeskav. Skavet var så viktig at retten til å ta skav vart skriftfest i gamle skøyte, ved sida av andre rettar, som vegrett, torvrett, vassrett og anna.
Om bøndene finn fram dei eldste skøyta sine, vil dei truleg finne at dei har skavrett både her og der. Retten er nok lite verd i dag. Skogen er truleg borte, og jorda er oppdyrka.
Men også fordyrkinga kom etter. Det kom nye grassortar, med større avlingar. Nye rotfrukter, kålrot, betar og neper kom til. Siloen kom til og gjorde graslagringa enklare.
Det vart stendig betre å vere vinterfødd ku. Svelteforinga, som eingong var det normale, vart rekna som skam og vanstyre.
No er svelteforinga borte. Ho har overlevd einast i språket. Vi snakkar framleis om vårknipe når det er tomt i pengepungen. Og framleis kan ein høyre folk snakka om kor mykje fe ein gard kan vinterfø.
Og i fjor svikta altså vêrgudane. Så gjorde vinterfôret også det.
Men løysinga vart ikkje den gamle, å tøye fôret så langt det var råd, for så å sleppe ein radmager bøling på vårbeite. Kunne ikkje fôr skaffast, som ved eventuell import, var nedslakting ei løysing, ein katastrofe for bonden som fekk ei framifrå besetning rasert.
Ein velorganisert slakteindustri stod klar til å ta hand om problemet vêrgudane hadde skapt. Vêrgudane fann det på sin plass å minne om at dei er sentrale aktørar i norsk, og alt anna jordbruk.
Men det var ikkje kyrne som fekk svi for fôrmangelen, ved å svelte på båsen, slik dei måtte hos forfedrane våre. No var det bonden som vart plaga, med uro for framtida, for nattesvevn og driftsresultat.
Problemet med vinterfôret var flytta frå fjøset til heimehuset, frå kua til bonden.
Livet til kua kunne bli avkorta, men det vart aldri så usselt og elendig som det kunne bli i farne tider. Dei leveåra ei norsk ku måtte få, var langt betre enn dei leveåra formødrene hennar måtte svelte seg gjennom.
Slik vart den norske kua ein vinnar i historia.
Andreas Skartveit
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
I fjor vart bøndene i Sør-Noreg heimsøkte av tankar som har plaga forfedrane deira i hundreår, men som har vore borte frå tankehorisonten i alle fall i ein mannsalder og to: Har eg nok vinterfôr til buskapen min? Graset fekk ikkje regn. Ingenting voks, og gras er vintermaten for norske buskapar.
Norsk klima dikterer vilkåra for norsk jordbruk. Få husdyr kan gå ute om vinteren, og den maten dei skal leve av om vinteren, må produserast om sommaren og bli tatt vare på.
Desse vilkåra forma norsk jordbruk. Fjøs vart bygde for å huse dyra i kulden, og løer vart bygde for å huse det romkrevjande høyet, det tørka graset. Fôret, vintermaten, måtte skaffast.
Vinterfôringa vart sett på som ein overlevingsoperasjon, ingen del av mjølkeproduksjonen. Mange meinte at innemjølking var farleg, kyrne kunne mjølke frå seg før dei kom ut. Kunsten var å få så mange kyr som mogeleg til å overleve til det blømande sommarbeitet. Det medførte ei massiv sveltefôring. Dei radmagre kyrne fekk fem sommarmånader til å ete seg opp på, før den nye innefôringa byrja.
Hesten var ein sterk konkurrent til det vinterfôret som var. Han var arbeidskar både sommar og vinter, og måtte få det beste høyet som var, som han då fekk.
Så måtte anna fôr samlast. Ung lyng vart slått med eigen ljå, ein lyngljå. Og det vart mykje lauv og skav. Lauvet vart sett opp i kjervar og tørka. Dette er ikkje lenge sidan. Mor, som var fødd i 1908, var med og kjerva som barn. Prøvar har vist at lauv er godt fôr, men slitsamt å hauste. Det var også skavet. Det fanst gardar der fjerdeparten av vinterfôret til kyrne var skav. Det var først og fremst lauvtre som vart nytta til skav, og alm var det beste. Frå historia veit vi at alm var det beste til borkebrød. Om Bjergagardane i Hylsfjord vart det sagt at dei hadde så mykje alm at også kyrne kunne få almeskav. Skavet var så viktig at retten til å ta skav vart skriftfest i gamle skøyte, ved sida av andre rettar, som vegrett, torvrett, vassrett og anna.
Om bøndene finn fram dei eldste skøyta sine, vil dei truleg finne at dei har skavrett både her og der. Retten er nok lite verd i dag. Skogen er truleg borte, og jorda er oppdyrka.
Men også fordyrkinga kom etter. Det kom nye grassortar, med større avlingar. Nye rotfrukter, kålrot, betar og neper kom til. Siloen kom til og gjorde graslagringa enklare.
Det vart stendig betre å vere vinterfødd ku. Svelteforinga, som eingong var det normale, vart rekna som skam og vanstyre.
No er svelteforinga borte. Ho har overlevd einast i språket. Vi snakkar framleis om vårknipe når det er tomt i pengepungen. Og framleis kan ein høyre folk snakka om kor mykje fe ein gard kan vinterfø.
Og i fjor svikta altså vêrgudane. Så gjorde vinterfôret også det.
Men løysinga vart ikkje den gamle, å tøye fôret så langt det var råd, for så å sleppe ein radmager bøling på vårbeite. Kunne ikkje fôr skaffast, som ved eventuell import, var nedslakting ei løysing, ein katastrofe for bonden som fekk ei framifrå besetning rasert.
Ein velorganisert slakteindustri stod klar til å ta hand om problemet vêrgudane hadde skapt. Vêrgudane fann det på sin plass å minne om at dei er sentrale aktørar i norsk, og alt anna jordbruk.
Men det var ikkje kyrne som fekk svi for fôrmangelen, ved å svelte på båsen, slik dei måtte hos forfedrane våre. No var det bonden som vart plaga, med uro for framtida, for nattesvevn og driftsresultat.
Problemet med vinterfôret var flytta frå fjøset til heimehuset, frå kua til bonden.
Livet til kua kunne bli avkorta, men det vart aldri så usselt og elendig som det kunne bli i farne tider. Dei leveåra ei norsk ku måtte få, var langt betre enn dei leveåra formødrene hennar måtte svelte seg gjennom.
Slik vart den norske kua ein vinnar i historia.
Andreas Skartveit
Fleire artiklar
Eva Vezjnavets, psevdonym for Svjatlana Kurs, blir sett på som ein av dei mest originale samtidsforfattarane frå Belarus, skriv forlaget.
Foto: Alenz Kazlova
Stort frå Belarus
Eva Vezjnavets skriv med fandenivaldsk sorg over heimlandet.
Stølspurka og dei to grisungane. Enno er alt berre velstand.
Alle foto: Svein Gjerdåker
Soga om stølspurka
Verdas mildaste purke var med på stølen. Det gjekk ikkje som planlagt.
Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.
Skjermdump
Nyhende ifølgje TikTok
Barn og ungdom føretrekkjer TikTok som nyhendekanal. Der opererer ferske nyhendeprofilar side om side med redaktørstyrte medium og propagandistar.
West German Film Director Werner Herzog, on the roof of the Festival Palace for the presentation of his film Where the Green Ants Dream at 37th International Cannes Film Festival, May 14, 1984, Cannes, France.
Foto: Michel Lipchitz / AP / NTB
Herzogs grenselause liv
Werner Herzog har levd eit vilt og romantisk liv, alltid klar til å ofre alt for kunsten.
Sunniva Gylver framfor Fagerborg kyrkje, der ho er prest i dag.
Foto: Svein Gjerdåker
Den nye biskopen i Oslo, Sunniva Gylver, lever i trua på at Jesus er Guds son.
– Eg talar med Gud nesten heile tida