Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Samfunn

Opn ikkje peanøttposen!

Restauranteigarar fryktar «ulv, ulv»-effekt når matintolerante og kresne seier at dei er allergiske.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Får ein restaurant inn bestilling frå ein matallergikar, må dei setje i gang eit heilt ressursapparat.

Får ein restaurant inn bestilling frå ein matallergikar, må dei setje i gang eit heilt ressursapparat.

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Får ein restaurant inn bestilling frå ein matallergikar, må dei setje i gang eit heilt ressursapparat.

Får ein restaurant inn bestilling frå ein matallergikar, må dei setje i gang eit heilt ressursapparat.

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

2901
20180504
2901
20180504

Eg sit på flyet attende til Oslo og ventar på avgang. På klappbordet til sidemannen ligg peanøttposen klar. Eg ser molefonken ned på vassflaska mi og tenkjer at eg skulle spandert på meg noko å bite i, eg òg.

– God ettermiddag! Eg vil ønskje dykk velkomne til rute fire ein sju til Oslo, byrjar flyvertinna.

Gjennom vindauget fylgjer eg med på flytrappa som sniglar seg mot hangaren. Eg har høyrt dette mange, mange gonger. Men så peilar øyra seg inn att:

– Vi har med oss ein nøtteallergikar i dag og må be alle som har med seg noko som kan innehalde nøtter, om ikkje å opne desse på heile denne turen. Takk!

Høgtalaren knitrar av, og sidemannen sukkar. Han stuar bort snacksen.

– Kan det vere så farleg å opne éin pose, mumlar han.

Peanøttallergi er ein av dei vanlegaste matallergiane i Noreg, og der sidemannen irriterer seg over éin allergisk flypassasjer, irriterer restauratørane seg denne veka over tre grupper menneske: Dei som har intoleranse, dei som er på diett, og dei som er vanskelege i matvegen. Eg ser for meg ein eittåring som ikkje får det han vil ha til middag, og målar kjøkenbordet, veggen og seg sjølv med spinatpureen han ikkje vil ha.

Restaurantane fryktar nemleg at dersom folk held fram med å kalle seg allergikarar når det ikkje stemmer, er det allergikarane som får svi, melder Dagens Næringsliv.

For det er ikkje berre å ta ut éin ingrediens. Når ein restaurant får inn bestilling frå ein allergikar, må dei lage ny meny, informere alle kokkane og desinfisere alt utstyr, heilt ned til den aller minste teskeia, i tillegg til den vanlege nedvasken. Allergikaren skal ikkje få i seg så mykje som eit spor av noko han ikkje toler. For er du skikkeleg allergisk, kan du døy. Det tek restaurantane på alvor.

Men kva då med dei intolerante? I ei motsak i same avis seier kokebokforfattar Cecilie Hauge Ågotnes at matintolerante kjenner seg mistrudde på restaurant. Og når ein lever av å servere mat til menneske, skal ein då respektere at det kan eksistere like mange tilstandar som retter på menyen? Skal ein leggje til rette for alle?

Men ein er ikkje anten allergisk eller altetande. Dersom den allergiske flypassasjeren som irriterte på seg mannen ved sida av meg, skulle få i seg spor av nøtter på flyturen, kan han i verste fall risikere å få anafylaktisk sjokk og døy. Opnar ein mjølkesjokoladen ved sida av ein laktoseintolerant passasjer, reagerer han ikkje. Får han i seg meir laktose enn han toler, døyr han ikkje. Ein må likevel rekne med at han vert dårleg nok til at eitt av flytoaletta er opptekne resten av turen. Kanskje treng han ikkje opplyse heile flyet om intoleransen, men det er likevel ein fordel for alle dotrengde medpassasjerar om ein tek han på alvor.

Mone Celin Skrede

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Eg sit på flyet attende til Oslo og ventar på avgang. På klappbordet til sidemannen ligg peanøttposen klar. Eg ser molefonken ned på vassflaska mi og tenkjer at eg skulle spandert på meg noko å bite i, eg òg.

– God ettermiddag! Eg vil ønskje dykk velkomne til rute fire ein sju til Oslo, byrjar flyvertinna.

Gjennom vindauget fylgjer eg med på flytrappa som sniglar seg mot hangaren. Eg har høyrt dette mange, mange gonger. Men så peilar øyra seg inn att:

– Vi har med oss ein nøtteallergikar i dag og må be alle som har med seg noko som kan innehalde nøtter, om ikkje å opne desse på heile denne turen. Takk!

Høgtalaren knitrar av, og sidemannen sukkar. Han stuar bort snacksen.

– Kan det vere så farleg å opne éin pose, mumlar han.

Peanøttallergi er ein av dei vanlegaste matallergiane i Noreg, og der sidemannen irriterer seg over éin allergisk flypassasjer, irriterer restauratørane seg denne veka over tre grupper menneske: Dei som har intoleranse, dei som er på diett, og dei som er vanskelege i matvegen. Eg ser for meg ein eittåring som ikkje får det han vil ha til middag, og målar kjøkenbordet, veggen og seg sjølv med spinatpureen han ikkje vil ha.

Restaurantane fryktar nemleg at dersom folk held fram med å kalle seg allergikarar når det ikkje stemmer, er det allergikarane som får svi, melder Dagens Næringsliv.

For det er ikkje berre å ta ut éin ingrediens. Når ein restaurant får inn bestilling frå ein allergikar, må dei lage ny meny, informere alle kokkane og desinfisere alt utstyr, heilt ned til den aller minste teskeia, i tillegg til den vanlege nedvasken. Allergikaren skal ikkje få i seg så mykje som eit spor av noko han ikkje toler. For er du skikkeleg allergisk, kan du døy. Det tek restaurantane på alvor.

Men kva då med dei intolerante? I ei motsak i same avis seier kokebokforfattar Cecilie Hauge Ågotnes at matintolerante kjenner seg mistrudde på restaurant. Og når ein lever av å servere mat til menneske, skal ein då respektere at det kan eksistere like mange tilstandar som retter på menyen? Skal ein leggje til rette for alle?

Men ein er ikkje anten allergisk eller altetande. Dersom den allergiske flypassasjeren som irriterte på seg mannen ved sida av meg, skulle få i seg spor av nøtter på flyturen, kan han i verste fall risikere å få anafylaktisk sjokk og døy. Opnar ein mjølkesjokoladen ved sida av ein laktoseintolerant passasjer, reagerer han ikkje. Får han i seg meir laktose enn han toler, døyr han ikkje. Ein må likevel rekne med at han vert dårleg nok til at eitt av flytoaletta er opptekne resten av turen. Kanskje treng han ikkje opplyse heile flyet om intoleransen, men det er likevel ein fordel for alle dotrengde medpassasjerar om ein tek han på alvor.

Mone Celin Skrede

Det er ikkje berre å ta ut ein ingrediens.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Foto: Helge Øgrim

På tomannshandFeature

Ein forskar kryssar sitt spor

Thomas Hylland Eriksen hylla mangfaldet og ville dekonstruere fleirtalet. Men fann han svaret på dilemmaa knytte til innvandring?

HelgeØgrim
Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Thomas Hylland Eriksen på scenen i Klingenberg kino i Oslo i april, der han heldt føredraget «Syv meninger med livet».

Foto: Helge Øgrim

På tomannshandFeature

Ein forskar kryssar sitt spor

Thomas Hylland Eriksen hylla mangfaldet og ville dekonstruere fleirtalet. Men fann han svaret på dilemmaa knytte til innvandring?

HelgeØgrim
Eva Vezjnavets, psevdonym for Svjatlana Kurs, blir sett på som ein av dei mest originale samtidsforfattarane frå Belarus, skriv forlaget.

Eva Vezjnavets, psevdonym for Svjatlana Kurs, blir sett på som ein av dei mest originale samtidsforfattarane frå Belarus, skriv forlaget.

Foto: Alenz Kazlova

BokMeldingar
Oddmund Hagen

Stort frå Belarus

Eva Vezjnavets skriv med fandenivaldsk sorg over heimlandet.

Stølspurka og dei to grisungane. Enno er alt berre velstand.

Stølspurka og dei to grisungane. Enno er alt berre velstand.

Alle foto: Svein Gjerdåker

ReportasjeFeature
Svein Gjerdåker

Soga om stølspurka

Verdas mildaste purke var med på stølen. Det gjekk ikkje som planlagt.

Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.

Eit utval Tik-Tok-augneblinkar. Frå venstre Klassekampen-journalist Jo Røed Skårderud, som kallar seg Surjournalist, nyhendeprofilen Dylan «News Daddy» Page og Donald Trump som seier at han vil vurdere TikTok-forbodet.

Skjermdump

Samfunn
Christiane Jordheim Larsen

Nyhende ifølgje TikTok

Barn og ungdom føretrekkjer TikTok som nyhendekanal. Der opererer ferske nyhendeprofilar side om side med redaktørstyrte medium og propagandistar.

 Kate Moss på sofaen til Bella Freud på YouTube.

Kate Moss på sofaen til Bella Freud på YouTube.

Skjermdump

Feature

Klede

På YouTube-kanalen Fashion Neurosis ligg kulturfolk på divanen til Bella Freud og snakkar ut om klede. 

Ida Lødemel Tvedt
 Kate Moss på sofaen til Bella Freud på YouTube.

Kate Moss på sofaen til Bella Freud på YouTube.

Skjermdump

Feature

Klede

På YouTube-kanalen Fashion Neurosis ligg kulturfolk på divanen til Bella Freud og snakkar ut om klede. 

Ida Lødemel Tvedt

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis