
Dagfinn Nordbø
tekstforfattar og satirikar og fast skribent i DAG OG TID. Han skriv om mat og matopplevingar i spalta «Matmonsen». Både humor og historia bak matrettane er viktige element i tekstane hans.
post@nordbo.no
Nordbø har lang erfaring frå media og har skrive satiriske sketsjar, songtekstar og andre humoristiske innslag til radio og sceneshow. Mellom anna var han i over 20 år fast bidragsytar til Hallo i Uken på NRK og har skrive tekstar for Nitimen og reiseradioen. Han har også vore tekstforfattar for mellom andre Shabana Rehman, Rune Andersen, Nils Vogt og Anne Marit Jacobsen. Han held dessutan ofte foredrag om poesi og satire. Han har òg grunnlagt Det norske poesi & satireorkester som i 2011 publiserte plata «Åssengårea?».
Les meir om Nordbø på nettsida hans Nordbo.no. Nedanfor kan du lese spalta hans «Matmonsen».
Siste artiklar frå Dagfinn Nordbø
-
Heltane
Eg vil ikkje knaske rå fennikel, og kva er no eigentleg ei rå gulrot mot ei som har fått liggje og godgjere seg i omnen?
-
Ting du ikkje visste om sild
-
«Vil du smake om egget ditt er godt, skal du ete plomma rå.»
-
Kvardagen
Det er dei det er flest av, kvardagane.
-
«Måltidet skreid fram under både lågmælte og høglydte sukk og stønn.»
-
Finaste finnbiffen
«Seier eg at eg skal invitere på finnbiff, blir folk berre glade. Dei veit at dei skal få smake noko av det beste landet vårt har å by på av ingrediensar, med reinkjøt som helten.»
-
«Eg blir invitert på krepselag årleg. I år var eg så heldig å kunne stikke av med restane, nærare bestemt to fulle bereposar med krepseskal.»
-
«Etter tre heile dagar med lam og kål, er det tid for vilt.»
-
«Mange vil miste munn og mæle når eg slår frampå om kvitlauk i fårikålen.»
-
Skogens gull
Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken.
-
Suppehimmelen
«Eg skjønar meg ikkje på kakebakst, for oppskriftene er så biskopstrenge, dei har lite slingringsmon for kreative påhitt.»
-
Møyraste kyllingen
Matmonsen: «Både oliven og kapers vert til små, milde saltbomber, og den smaken vil du gjerne ha.»
-
Luksus con carne
I mine unge dagar på Club 7, sjølvaste motkulturbastionen på sytti- og åttitalet, stod chili con carne alltid på menyen.
-
Surdeigsbrødet til gardkjerringa
-
Tiger på tanken
Det er noko med reker. Dei er liksom alltid der. Det er demokratisk mat.
-
Det eg snakkar om når eg snakkar om potetsalat
Eg forstår at folk går i butikken og fiskar med seg ei pakke ferdig potetsalat. Men sanninga er at du enkelt kunne laga han så mykje meir sexy sjølv.
-
Rocka kokk
Keith Floyd var mannen som førte lidenskap og rock’n’roll inn i matverda.
-
«Eg vil at mat skal vere enkelt, men fantastisk»
-
LETTE DAGAR
Kva et me i desse dagar? Sjølvsagt noko lett, og det kanskje lettaste eg veit, er spagetti med sitron.
-
Hane i gryta
Folk som er redde for raudvinsflekkar på den kvite duken sin, går glipp av noko essensielt her i livet.
-
Røykt magi
Det er éin ting mange kulturar i store delar av verda har kome fram til som sanning, og det er at det er ein særs god idé å røykje kjøt.
-
Slitaren
Svinekjøt elskar honning, berre spør kinesarane!
-
Den fyrste olje
Mirakelet skjer igjen, krokusen og blåklokka spirer, knoppar skyt ut overalt, og det er blitt tid for lettare kost.
-
Budsjettboksen
Det er heilt opp til deg å jazze opp denne takknemlege råvara.
-
Lekre linser
-
Milde bønner
Ertesuppe kokt på svineknoke er ei kulinarisk velsigning.
-
STONG INN
-
Karrisild
Eg har ikkje mange juletradisjonar, men sidan det ofte fell på meg å steikje og styre på kjøkenet, har eg endra meg litt dei siste åra
-
Heit høne
-
Blåmugg til folket
-
Ostelengt i Tryggvasons by
-
Lutefisklengt
-
Song om Sogn
-
Å, søta bror
-
Å, søta bror
-
Soppbonanza
-
Soppbonanza
-
Heilnorsk taco
-
Himmelsk frå havet
-
Chili!
-
Svele over vatna
-
Filippinsk adobo
-
Gi meg ein T
-
Kvardagshelten
-
Vi må våge kval
-
Influensarar og kyllingar
-
Gleda frå havet
-
Burgarluksus
-
Å, du heilage ansjos!
-
¡Catalonia!